Ήπια ανοδικά ξεκίνησε το Χ.Α.

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 11:08
UPD:11:09
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ανοδικά ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε συναλλακτικές υπερβολές, τηρώντας μια θετική στάση αναμονής στη σκιά των έντονων κυβερνητικών διεργασιών που στόχο έχουν να κλείσει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα, στις 11:08, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,41% στις 832,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,75% στις 249,81 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 2,54% στις 684,46 μονάδες.

Όπως αναφέρει το www.naftemporiki.gr, στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να «κλείσει» τις επόμενες ημέρες τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως ο ενιαίος ΦΠΑ και το ύψος του δημοσιονομικού κενού, αφετέρου να τα φέρει (μαζί με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές) προς ψήφιση στη Βουλή, υπό μορφή νομοσχεδίου, ώστε να «ικανοποιήσει» και ένα πάγιο αίτημα των δανειστών. Μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας στις 20-21 Μαΐου, ακόμη κι αν δεν υπάρξει αίτημα για έκτακτο Eurogroup, η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εκτίμηση του τριμηνιαίου ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2015, με τις πληροφορίες που διαρρέουν να αναφέρουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 0,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 σε ετήσια βάση. Εάν επιβεβαιωθούν οι διαρροές, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση του παραγόμενου προϊόντος, μετά από τρία τρίμηνα αύξησης.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς ξεχωρίζουν, καταγράφοντας κέρδη 3,57% και 2,89% αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ, στο +2,77% και η Alpha Bank στο +2,20%. Κέρδη 2,25% καταγράφουν Ελληνικά Πετρέλαια, στο +2,48% η Εθνική και στο +2,47% είναι η Βιοχαλκο.

Ήπια ανοδικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, ενώ ξεχωρίζει το συναλλακτικό ενδιαφέρον στον ΟΤΕ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ δέχεται ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 4,01%, καθώς ανακοινώθηκε χτες ότι θα διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και θα μεταφερθεί στον δείκτη MSCI Small Cap. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση του MSCI, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφονται οι μετοχές των Frigoglass, ΜIG και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες υποχωρούν σήμερα.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα