Χ.Α.: Αναμένεται αποτύπωση των εντυπώσεων από μια «γεμάτη» Δευτέρα

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 09:31
UPD:09:33
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οι θεσμικοί του ΧΑ θα παρακολουθήσουν τις συναλλαγές έχοντας υπόψη δυο σημαντικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική περίπτωση. Η πρώτη σχετίζεται με το Eurogroup και τις αποφάσεις ή τις διεξόδους που διαφάνηκαν μετά τη σύντομη σχετικά και εποικοδομητική συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.  Η δεύτερη έχει να κάνει με υποχρέωση της χώρας προς το ΔΝΤ που πληρώθηκε χθες αντί του δικαιώματος να πληρωθεί σήμερα.

Οι τακτικοί αναγνώστες και συνδρομητές της «Ν» γνωρίζουν πως εκτιμήσαμε νωρίτερα πως το δημοψήφισμα είναι προ των πυλών και οι εκθέσεις των ξένων αναλυτών έχουν αρχίσει να το σχολιάζουν. Στο Reuters ανακαλύψαμε :

«Ο Ταμίας της ΕΕ, η Γερμανία, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα δημοψήφισμα, για να καταλήξει στην έγκριση επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες οι πιστωτές της χώρας επιμένουν. Αλλά  η Αθήνα είπε ότι δεν είχε κανένα τέτοιο σχέδιο, ενώ άλλοι εγχώριοι πολιτικοί προειδοποίησαν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να καθυστερήσει την άντληση της ζωτικής βοήθειας στη χώρα.

Η Ελλάδα ηρέμησε τους άμεσους φόβους για μια χρεοκοπία κάνοντας μια κρίσιμη πληρωμή 750 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μία ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κατάσταση της ρευστότητας ήταν «τρομερά επείγουσα» και χρειαζόταν στις επόμενες δύο εβδομάδες μια συμφωνία για να απελευθερώσει περαιτέρω τα κεφάλαια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης χαιρέτισαν μια κάποια πρόοδο στις αργής κίνησης συνομιλίες, για συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά είπαν ότι ήταν απαραίτητη περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία.

«Αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά», είπαν σε μια σύντομη δήλωση. Αφού είχε περάσει μόλις μια ώρα για μια επισκόπηση της προόδου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ανώτερων υπαλλήλων των δύο πλευρών. Παραμένουν πολύ μακριά όμως σε θέματα για την περικοπή των συντάξεων, για τη διευκόλυνση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και για σύγκλυση στους στόχους επί των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και το επόμενο».

Οι ξένοι θεσμικοί που έχουν δώσει διαφορετικές (μεγαλύτερες) ταχύτητες στη μεταβλητότητα της αγοράς, φροντίζουν να μην πάνε οι τιμές σε επίπεδα που θα προκαλέσουν μεγάλες κινήσεις stop loss. Μετά από πολλές μέρες έστειλαν τους δείκτες σε κλείσιμο που δεν έχει σχέση με την στατιστική προϊστορία, αλλά με την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Λες και  με χρήση μοιρογνωμονίου θέλησαν να εξατμίσουν τα κέρδη των δυο τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά με τζίρο αρκετά χαμηλότερο. 

Τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο είναι ότι πρέπει για να το βάλει στα πόδια κάθε πολίτης που έχει την άνεση να ζήσει στο εξωτερικό. Νομίζουμε πως χωρίς να το θέλουν οι συνάδελφοι του κόσμου ετούτου αναζητούν το εντυπωσιακό και το παράξενο και το βρίσκουν στην Ελλάδα. Δεν αντιλήφθηκαν ακόμα πως η «παραξενιά» οφείλεται στην διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε ως κοινωνία, έναντι της κλασικής των Δυτικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα