Market Beat: Εβδομάδα με διαδοχικά stress tests για τη χώρα και το φρόνημα των επενδυτών

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 09:53
UPD:09:55
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η σημερινή έκδοση της WSJ έδωσε την πληροφορία πως το ΔΝΤ είναι σε διαβουλεύσεις  με τις αρχές των γειτονικών χωρών στη νοτιοανατολική Ευρώπη σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική χρεοκοπία. Αυτά είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη αδυναμία να συμφωνήσουν σε συνέχιση της βοήθειας για την Αθήνα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι σημαντικοί παράγοντες σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά συστήματα των γειτόνων της.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αναμένουν σημαντικές ανακαλύψεις σε μια συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν υπό πίεση, σε εξάρτηση από σχετικά ακριβή ρευστότητα που λαμβάνουν από την ελληνική κεντρική τράπεζα και τον κίνδυνο τραπεζικών κινήσεων, σε περίπτωση αμφιβολιών που ίσως προκύψουν σχετικά με την ικανότητά τους να πληρώνουν τις καταθέσεις. Αυτά μπορεί να ταράξουν την αγορά σήμερα πριν καν αρχίσουν τα stress test στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα Δευτέρα έχουμε το Eurogroup, αύριο την πληρωμή μιας δόσης στο ΔΝΤ πάνω από 700 εκατ. ευρώ και την Τετάρτη μία μέρα μετά την πληρωμή το υπουργείο Οικονομικών με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια στοχεύει να αντλήσει ποσό που φτάνει στα 1,4 δις ευρώ. Το ύψος της δημοπρασίας είναι 875 εκατ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%) το τελικό ποσό μπορεί να φτάσει στα 1,4 δις. Αυτά είναι κατά την εκτίμησή μας μαζί με τα εταιρικά αποτελέσματα τα γεγονότα και οι αναμενόμενες ειδήσεις γύρω από αυτά αποτελούν ένα stress test διαρκείας τριών ημέρων για την οικονομία και τη διάθεση των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου.  

Οι δείκτες έρχονται από μια αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων που το τελικό τους αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη αλυσίδα τριών ανοδικών εβδομάδων που τη σχημάτισαν οι δυο τελευταίες και ανοδικές εβδομάδες του Μαρτίου και η πρώτη και ανοδική του Απριλίου. Οι κινήσεις των τιμών μετά τις 24 Φεβρουαρίου αφορούσαν στις προσδοκίες που γεννούσε η ροή των ειδήσεων για την πορεία της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της.

Υπήρξαν από τις 20 Φεβρουαρίου ως τώρα πολλές ημερομηνίες που τις θεώρησαν οι επενδυτές κλειδιά για την οικονομία της χώρας. Όλες πέρασαν χωρίς να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σχέση της χώρας με το ευρώ αλλά αυτό που ισχύει για την εσωτερική πολιτική σκηνή είναι η βεβαιότητα πως δεν επιθυμεί η κυβέρνηση ρήξη αλλά και αναζητά έντιμο συμβιβασμό δηλαδή μέτρα πάνω στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και όχι πέρα από αυτές. Κάτι τεχνικά αδύνατο για εκείνους που τοποθετούνται οικονομικά στην κατάσταση και οι οποίοι ακόμα και χθες διαπιστώνανε ότι ο εκτροχιασμός της οικονομίας από τις ράγες της ανάπτυξης έχει κάνει η διάσωση της πολυδάπανη. Τα σενάρια που παρουσιάζονται είναι όλα προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης της κατάστασης και αν το κλίμα διεθνώς βαρύνει για τις μετοχικές αξίες  και τραβήξει ακόμα σε χρόνο η αβεβαιότητα δύσκολα να κρατηθεί η αγορά σε συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 50 δις ευρώ.

Αξίζει μια πιο αναλυτική περιγραφή της απόστασης που απέκτησαν τα blue chip από τα ελάχιστα για το 2015, που είναι και τα ελάχιστα των τελευταίων 30 ημερών. Η ΠΕΙΡ από την κατώτερη τιμή της μετοχής της απομακρύνθηκε κατά 138,8% με την ΕΥΡΩΒ στη δεύτερη θέση της κατάταξης  με βάση το rebound με απόσταση 87,5% ψηλότερα και έπονται ΑΛΦΑ +65%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +63,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +52,5% τη ΜΙΓ στο 41,5% και πάνω από 35% είναι η απόσταση του τελευταίου κλεισίματος από τα χαμηλά τους το 2015 για τις ΔΕΗ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. 

Αυτές οι επιδόσεις μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για να σκεφτούν καλύτερα οι επενδυτές το πώς κίνησαν τις τιμές προσφάτως. Το γιατί είναι γνωστό. Θεώρησαν αυστηρή την επιλογή τους τις μέρες που το Grexit έπαιξε πολύ σαν πιθανότητα, κατά τη εξέλιξη των συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές. Την περασμένη βδομάδα έδειξαν να πείθονται πως έχουν γίνει βήματα προσέγγισης των δύο πλευρών αλλά οι εξελίξεις από το πολιτικό πεδίο ως τώρα έχουν δείξει ότι οι ημερομηνίες κλειδιά συνήθως ξεπέρνιονται καθώς οι πολιτικοί παίζουν με μαεστρία το παιχνίδι της καθυστέρησης. Αυτό αναμένεται να συμβεί και με το Eurogroup ενώ η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της νευρικότητας στην διαπραγμάτευση των μετοχών του ταμπλό της Αθήνας.

Πυκνά και σε πολλά επίπεδα τα προγραμματισμένα οικονομικά νέα την εβδομάδα που ξεκινάει. Κατά αρχάς το Eurogroup της 11ης Μαΐου δεσπόζει στο ξεκίνημα της εβδομάδας, στο οποίο αναμένεται μεν πρόοδος στην Ελληνική διαπραγμάτευση, αλλά όχι και τελική συμφωνία. Την αμέσως επόμενη ημέρα η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο προς το ΔΝΤ ύψους 767 εκατ. ευρώ, ενώ το βράδυ θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley χωρίς να αναμένεται για την Ελλάδα κάποια νέα προσθήκη, ή διαγραφή.

Πολύ πιο έντονη θα είναι η παρουσία εταιρικών ανακοινώσεων που αφορούν τις κερδοφορίες του α' τριμήνου με κυριότερες αυτές των Σαράντης (Τρίτη 12/5), ΟΤΕ (Τετάρτη 13/5), Frigoglass και Ελληνικά Πετρέλαια (Πέμπτη, 14/5), Coca Cola και Grivalia Properties (Παρασκευή, 15/5).

Την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του α' τριμήνου στις 12 το μεσημέρι.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος Αγορές

Εβδομάδα με ανατροπή διδακτικού περιεχομένου

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει τα βάσανά της. Παραμένοντας ωστόσο, ο χώρος που δημιουργεί κέρδη στους κεφαλαιούχους. Για την ακρίβεια σε όσους αντιλαμβάνονται τις τάσεις που διαμόρφωσαν στα τελευταία τρίμηνα (α) η πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων, (β) οι τιμές του πετρελαίου, (γ) οι σχέσεις ανταλλαγής των νομισμάτων και (δ) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και (ε) η εξέλιξη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Οι Κεντρικές Τράπεζες επίσης, αυτές τις παραμέτρους, εκτός των άλλων, είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψη, καθώς χαράσσουν την νομισματική τους πολιτική.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα εξακολουθούν να φέρνουν μεικτά μηνύματα σχετικά με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται πως δεν θα πιάσουν τα επίπεδα που περίμεναν αρκετοί αναλυτές και αγοραίοι την περίοδο της κατρακύλας που έμοιαζε ατελείωτη. Πολλοί περίμεναν επίπεδα τιμών κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι. Ενώ  οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πρόσφατα για πολλούς χωρίς εξήγηση, αλλά η στήλη θα αναπτύξει πιο κάτω μια απλή και καθαρή άποψη. Η βάση της νευρικότητας στις αγορές νομισμάτων όμως παραμένει, γιατί η Fed αργότερα ή νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει την αύξηση των βασικών της επιτοκίων. Όταν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης της Ιαπωνίας και της Κίνας είναι στο δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης, για να επιταχύνουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Η εβδομάδα μέρα τη μέρα

Οι επενδυτές έχουν, από όσα αναφέραμε, να διαχειριστούν ένα χάος πληροφοριών, όπως ακριβώς και οι αρμόδιοι των Κεντρικών Τραπεζών που οι επαγγελματίες κρεμιούνται από τα χείλη τους. Τίποτε δεν ήταν ξεκάθαρο στην αρχή του Μαΐου που πολλοί θεωρούν πως αξίζει να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους σε μετοχικές αξίες και να επιστρέψουν το φθινόπωρο.

Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε ήρεμα, με αργία σε Λονδίνο και Τόκιο και κέρδη στην Ευρωζώνη και στις αγορές των ΗΠΑ. Αλλά την Τρίτη, οι δείκτες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είχαν μεγάλη πτώση με τον Nasdaq στο -1,6% τον S&P500 στο -1,2%.  Στη συνέχεια την Τετάρτη ο Shanghai Composite εντυπωσίασε με μια πτώση -4,1%. Εκείνη τη μέρα, οι επενδυτές αντιλήφθηκαν πως η απόδοση του Γερμανικού 10ετούς ομολόγου, από εκεί που «ξεκουραζότανε» την τελευταία εβδομάδα του  Απριλίου στο 0,16%, πετάχτηκε στο 0,58%, από το 0,52% την Τρίτη. Ανάλογη άνοδο παρουσίασαν τα ομόλογα της Ιταλίας με 34 μονάδες βάσης αύξηση και επιστροφή στο +1,83%. Το βράδυ ήρθε και η πρόεδρος της Fed κ. Janet Yellen, που υπενθύμισε στους επενδυτές ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι «σε γενικές γραμμές αρκετά υψηλά». Επίσης δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι πιθανό να προκαλέσει και απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ από το πρόσφατο χαμηλό του 1,87% στις 17 Απριλίου έπιασε το 2,26%. Στις 17 Απριλίου το γερμανικό αντίστοιχο ήταν στο 0,033%!

Έτσι καταγράφηκε την Τέταρτη επανάληψη της δυναμικής της Τρίτης. Αλλά την Πέμπτη υπήρξε φρένο στην κάθοδο των αγορών της Wall Street. Δεν ήταν όμως ικανού μεγέθους για να ανατρέψει τις απώλειες που σχηματίστηκαν, κάνοντας τους αναλυτές να εκτιμούν αρνητική μεταβολή για τη βδομάδα. Οι δε οικονομολόγοι που υποστηρίζουν το δυσοίωνο οικονομικό σενάριο για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους χρηματιστηριακούς δείκτες ξεσπάθωσαν. Προβλέποντας την  έναρξη της «πολυπόθητης» καθόδου κατά -10% τουλάχιστον.

Την Παρασκευή οι αγορές της Νέας Υόρκης απόλαυσαν μια ευρεία άνοδο, η οποία βοήθησε τον S & P 500 (+ 1,4%) να διαγράψει τις εβδομαδιαίες απώλειες του. Οι δείκτες κατοχύρωσαν  το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους για δυο κυρίως αίτια,  με εκτίναξη των τιμών από την προσυνεδρίαση. Αυτό αποδόθηκε στο αποτέλεσμα που έφεραν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συντηρητικοί αύξησαν τη δύναμή τους στο κοινοβούλιο και κέρδισαν 331 από τις 650 έδρες του. Οι αγορές επευφημούσαν τη διατήρηση του status quo, με τον FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου στο 2,3%.

Τα  futures της Wall Street εμφάνιζαν μέτρια κέρδη μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών, και επεκτείνανε τα κέρδη τους μετά την έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο, που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ανήλθαν στις 223.000 με τη συναίνεση των αγοραίων να την προσδοκά στις 218.000. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγνωση του Μαρτίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Για να πέσει στις 85.000 από 126.000 θέσεις και η αύξηση της αμοιβής ανά ώρα απασχόλησης, παρέμεινε υποτονική. Αφού ανέβηκε + 0,1% με τη συναίνεση να την περιμένει στο + 0,2%.

Η έκθεση προκάλεσε μια εκτίναξη στις μετοχές και τα ομόλογα, γιατί η αδιάφορη αύξηση των μισθών είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ του να διατηρηθεί η  τρέχουσα κατεύθυνση της πολιτικής της Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ομόλογα ενισχύθηκαν, αλλά υποχώρησαν από τα υψηλά τους κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Ωστόσο, το 10ετές ΗΠΑ έκλεισε με μικρά κέρδη και την απόδοσή του κάτω τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,14%. Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς ελάττωσε την εβδομαδιαία αύξηση της σε δύο μόνο μονάδες βάσης και έκλεισε την εβδομάδα κάτω από τον κινητό μέσο όρο της 200-ημερών που είναι στο 2,19%. Και οι δέκα τομείς του S&P500 τελείωσαν τη μέρα σε θετικό έδαφος και μόνο τρεις σημείωσαν άνοδο κάτω από 1,0%. Με ανάλογη ατμόσφαιρα στις αγορές των εμπορευμάτων οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 0,7% στα 59,42 δολάρια / βαρέλι με μεταβολή εβδομάδας +0,35%.

Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2116,10 μονάδες είχε επίδοση +0,37% και στο 2015 +1,63%, ενώ ο Dow κέρδισε +0,93% και πλέον αποδίδει +1,13% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +0,35% με επίδοση +3,38% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +0,56% με επίδοση έτους +2,51%. Ο δε Nasdaq100  με οριακή μεταβολή -0,04%, έχει κέρδη για το 2015 +4,45%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά 0,83% στα 1187,20 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -0,78% και η ετήσια επίδοσή του είναι +11,05%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +2,23% με απόδοση το 2015 +19,42% και ο CAC  ανέβηκε +0,87% με απόδοση φέτος +19,90%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +0,35% και στο τρέχον έτος κερδίζει 11,14%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά +1,16% και στο 2015 κερδίζει 22,62%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +1,95% και στο τρέχον έτος αποδίδει +1,55%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,64%, με κέρδη το τρέχον έτος +14,28%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά 1,22%, το 2015 αποδίδει +4,59%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,96% με επίδοση για φέτος +8,87%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +0,35%, και στο 2015 χάνει -1,43%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούλιαξε -1,98% και το 2015 κερδίζει +16,83%.

Η ύστερη γνώση

Ενώ αρχικά η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αποδόθηκε στην Ευρωζώνη, η στήλη αποδέχεται με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, το ακόλουθο σκεπτικό για τις αγορές ομολόγων. Οι αγορές ομολόγων είδαν τις αποδόσεις να πέφτουν πολύ χαμηλά στην αρχή του έτους, από το φόβο πως η συνέχεια στην πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο αποπληθωρισμό. Ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, αλλά ίσως να προκαλούσε ακόμα και χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Αν οι εταιρίες πετρελαίου άρχιζαν να αθετούν την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Τώρα που  οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέκαμψαν, οι ανησυχίες που αναφέραμε εξαφανίστηκαν και απλούστατα οι αποδόσεις βαδίζουν προς την ομαλοποίησή τους.

Η σύνδεση των ανωτέρω με την πραγματική οικονομία γίνεται μέσω των στοιχείων που δίδονται από τα στοιχεία του Ολλανδικού Γραφείου Ανάλυσης της Οικονομικής Πολιτικής γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο: Στην έκθεση με τίτλο Εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο αναφέρουν: Το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε σε μηνιαία βάση -0,9%, μετά από μείωση -1,6% τον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα η  παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, μετά από πτώση 0,3% τον Ιανουάριο. Ενώ τα κατά τόπους αποτελέσματα ήταν μεικτά, ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε συνολικά λόγω της συρρίκνωσης στις προηγμένες οικονομίες, με πιο άξια αναφοράς αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε σχεδόν ίση και ευρεία μείωση του όγκου των εξαγωγών τις προηγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες. Η ζώνη του ευρώ και τη Λατινική Αμερική είναι οι μόνες περιοχές, όπου ο όγκος των εξαγωγών εμφάνισε άνοδο. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών στην Ιαπωνία έπεσε κατακόρυφα.

ΧΑ

Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Μαΐου που ξεκινά σήμερα, αποτέλεσε αφορμή για να κινηθούν με συγκεκριμένο τρόπο οι θεσμικοί την περασμένη. Γιατί ξεκίνησε η μετακύληση θέσεων δειλά, αλλά παράλληλα τελεσιδίκησαν γεγονότα που είχαν αποτελέσει αφορμές για βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτικά στοιχήματα. Ένα είχε σχέση με την πληρωμή τόκων προς το ΔΝΤ της Τρίτη. οι οποίοι πληρώθηκαν πριν την έναρξη των συναλλαγών στο ΧΑ. Ενώ το άλλο σχετιζόταν με τη στάση που θα κρατούσε η ΕΚΤ, σχετικά με τα περιθώρια που θα έδιδε στις ελληνικές τράπεζες για δανεισμό μέσω ELA. Και για αυτή την υπόθεση είχαν αναπτυχθεί διάφορες φήμες και αντίστοιχα στοιχήματα. Ωστόσο πάνω από όλα άρχισε να γίνεται ανάγλυφη, μια στροφή της κυβέρνησης. Αυτή ξεκίνησε με τις αλλαγές στην ομάδα των διαπραγματευτών και συνεχίστηκε προς την κατεύθυνση των υποχωρήσεων που θα έφερναν την άρση στο αδιέξοδο των συνομιλιών με τους εταίρους και πιστωτές. Αφού άρχισε στο εσωτερικό ένας διάλογος, γύρω από το τι ζητάνε οι Ευρωπαίοι και ποια μέτρα θα μπορούσαν να τους ικανοποιήσουν, χωρίς να επιτείνουν την ύφεση στην παραπαίουσα οικονομία.

Κατά τα λοιπά οι πολιτικοί ιθύνοντες της Ευρωζώνης συνέχισαν να εναλλάσσουν τις θετικές με τις αρνητικές παρατηρήσεις, στα σχόλιά τους για την ελληνική περίπτωση. Με αυτό το ζεστό και κρύο «λούσιμο» από τους πιστωτές και την αισιοδοξία από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης από την Τετάρτη και μετά, η αγορά κατάφερε να εμφανίσει κέρδη για τρίτη  εβδομάδα στη σειρά. Την εβδομάδα πριν από ένα πολυδιαφημισμένο Eurogroup που το περιμένουν οι επενδυτές με πολύ μικρό καλάθι προσδοκιών πλέον, ενώ μερικές εβδομάδες πριν φαινόταν κρίσιμο και με καθοριστική σημασία. Επίσης την Τρίτη θα χρειαστεί να συγκεντρωθεί ένα υπολογίσιμο για τις δυνατότητες του δημοσίου ποσό για την αποπληρωμή μιας δόσης στο ΔΝΤ. Η βδομαδιάτικη άνοδος του ΓΔ ήταν +1,95% και του 25άρη +2,50%. Αλλά  του FTSEM +9,99% επιτρέποντας να χαρακτηρίσουμε την τρίτη της ανοδικής αλυσίδας ως εβδομάδα των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που τις προηγούμενες υστερούσε αισθητά σε κέρδη.

Η Δευτέρα έφερε μικρά κέρδη στους ΓΔ και 25άρη (+0,38% και +0,67% αντίστοιχα) με τον FTSEM στο +3,38%, ενώ ο τζίρος έπεσε κάτω από τα 85 εκατ. ευρώ και οι μεταβολές των επιμέρους κλάδων μοιρασμένες σε πτωτικές και ανοδικές. Οι τράπεζες κυριάρχησαν στο τζίρο αλλά με μεταβολή +0,74% δεν οδήγησαν τους δείκτες ψηλότερα. Απλά δεν τους εμπόδισαν να επωφεληθούν από τα κέρδη των εταιριών  Ακίνητης Περιουσίας +2,46%, Εμπορίου +2,22%, Ταξίδια Αναψυχή +1,95%, Τηλεπικοινωνιών +1,85% και Τροφίμων Ποτών +1,66%. Στον αντίποδα βρέθηκαν αρκετοί κλάδοι αλλά βάρυνε ιδιαίτερα, η βουτιά των Ασφαλειών -4,83%, των Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,94%, των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,78% και των  Βιομηχανικών Προϊόντων -1,50%. Χαμόγελα αποτύπωσαν και οι διεθνείς αγορές, που τις δυο επόμενες μέρες πιέστηκαν υπολογίσιμα. Την Τρίτη, με τζίρο πάνω από 95 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ έχασε -3,85% και ο 25άρης -3,94% με τον FTSEM στο -3,27%. Κανένας κλαδικός δείκτης δεν εμφάνισε κέρδη. Οδηγοί της καθόδου οι εταιρίες  Τραπεζών -9,65%, Κοινής Ωφέλειας -7,46%, Εμπορίου -5,60%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,37% και  Πρώτων Υλών -5,05%. Την Τέταρτη η συνεδρίαση  περιέλαβε ένα καθοδικό πρώτο μέρος και ένα ανοδικό φινάλε που έφερε στο κλείσιμο κέρδη περίπου όσο και οι απώλειες της προηγούμενη μέρας. Αυτό έγινε με οδηγό τις Τράπεζες +9,13% και τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +5,54%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,41%, Ασφαλειών +4,38% και Πρώτων Υλών +4,1%. Αλλά  με τζίρο πάλι κάτω των 85 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,01% και έφθασε στις 841,54 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 252,12 με μεταβολή +3,03% και ο FTSEM στο +3,35%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς πλησίασε μετά από καιρό τα 50 δις ευρώ. Ο τζίρος εκτινάχθηκε πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ τη μέρα που με ηγέτιδες τις εταιρίες Τραπεζών +9,33%, Πετρελαίου Αερίου +6,43%, Κοινής Ωφέλειας +4,77% Βιομηχανικών Προϊόντων +4,43%, και Πρώτων Υλών +4,40%, οι ΓΔ και 25άρης σημείωσαν τα μέγιστα της εβδομάδας. Η Παρασκευή σημαδεύτηκε από το φρένο στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου πριν τις σημαντικές εξελίξεις από το Eurogroup της 11/5, που μπορεί να πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα. Οι διεθνείς αγορές την ίδια μέρα κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ενώ στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πλάγια, αλλάζοντας διαρκώς πρόσημο μεταβολής κλείνοντας με μικρές απώλειες.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των  Μέσων Ενημέρωσης +8,65%, Ακίνητης Περιουσίας +4,22%, Τροφίμων Ποτών +3,70%, ο FTSEM +2,59%, και οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +2,18%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -2,61%, Πρώτων Υλών -2,25%, Εμπορίου -2,08%,  Τραπεζών -2,04%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,79%. Με τζίρο κάτω από 75 εκατ. ευρώ ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 838,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 251,41 με μεταβολές -0,31% και -0,28% αντίστοιχα σε αντίθεση με τον FTSEM.

Από τις μετοχές της μεσαίας διψήφια εβδομαδιαία κέρδη εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΑΤΤ +38%, ΕΛΚΑ +15,8%, ΛΑΜΔΑ +11,05%, ΣΙΔΕ +37,75%, ΦΡΙΓΟ +19,4%, ΦΡΛΚ +20,25%, ΧΑΛΚΟΡ +18,1%. Αντίθετα στα blue chip η εβδομάδα επέβαλε διαχωρισμό με δυο να χάνουν πάνω από -4% οι ΔΕΗ -4,2% και ΦΦΓΚΡΠ -4,3% και από -0,4% ως -2,7% έχασαν  αλφαβητικά οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΤΙΤΚ. Ενώ οι ανοδικές του δείκτη των θεσμικών με πολλαπλάσια επίδοση έναντι των δεικτών ήταν ΠΕΙΡ +18,2%,  ΕΥΡΩΒ +11,1%,  ΕΥΔΑΠ +10,60%, ΟΠΑΠ +8,2%, ΓΡΙΒ +7,0%, ΟΛΠ +7%, ΜΟΗ +6,4%, ΑΛΦΑ +6,1%  και ΤΕΝΕΡΓ +5,6%. Παρατηρώντας, στον πίνακα  που συνοδεύει το σχόλιο της εβδομάδας, τη στήλη με την απόσταση από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών διαπιστώνουμε πως ακόμα και με τις δυο πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας τα κέρδη αρκετών blue chip είναι πολύ μεγάλα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αφού το ελάχιστο σημειώθηκε στις 22 Απριλίου και έχουν μεσολαβήσει 11 συνεδριάσεις ως τις 8 Μαΐου.       

Τεχνική ανάλυση

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα "κρεσέντο" ανόδου τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων και αθροιστικών κερδών 22% από τα χαμηλά έφθασε στο ανώτατο όριο της διορθωτικής κίνησης (61,7%) από την πτώση στο εύρος μεταξύ 946 – 691 μονάδων και ξεκίνησε μια ήπια από πλευράς συναλλακτικών όγκων διόρθωση.

Μετά από ένα ράλι τιμών στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και πολύ ικανοποιητικών αποδόσεων σε όλο σχεδόν το εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να συσσωρεύει δυνάμεις πάνω από τις 800 μονάδες, έχοντας πλέον σαν νέο σενάριο την πορεία προς τα φετινά υψηλά.

Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, υποδηλώνοντας ένα ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου πριν την ζώνη της τοπικής υπερβολής, ενώ όλοι οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες τάσεις είναι αγορασμένοι. Σημειώνεται ότι η Αγορά έρχεται από έντονη πτωτική υπερβολή, η οποία κατά την διάρκεια της οδήγησε σε πρωτοφανείς υποτιμήσεις και ως εκ τούτου δεν θα ήταν απίθανο η εξομάλυνση της να συνοδευτεί με μια αντίστοιχη ανοδική υπερβολή, που θα επιμείνει χρονικά εντός των υπεραγορασμένων ζωνών των μεσοπρόθεσμων ταλαντωτών.

Κατά τα λοιπά η άνοδος έχει συνεκτική δομή με προοδευτικά αυξανόμενους τζίρους (>100 εκατ. ευρώ), τους οποίους πλέον πρέπει να καθιερώσει στο "από εδώ και πέρα στάδιο" καθώς τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια της περιόδου εκκίνησης της ανοδικής κίνησης, θα θελήσουν σίγουρα να κατοχυρώσουν μέρος από τα άκρως ικανοποιητικά κέρδη τους.

Οι εκτιμήσεις μας για τον δείκτη των παραγώγων

Τεχνικά η εικόνα έχει εμφανίσει βελτίωση σε σχέση με το τέλος Απριλίου αφού πλέον ο 25άρης βρίσκεται πάνω από τους ΚΜΟ 30, 50 και 100 ημερών καθώς διατηρήθηκε πάνω από τις 250 μονάδες και κλείνοντας στις 251,41 είναι ψηλότερα από τον ΚΜΟ30 στις 230,68 μονάδες επίπεδα που θα λειτουργήσουν σε περίπτωση καθόδου σαν ισχυρή στήριξη. Ο δε ΚΜΟ 50 ημερών είναι στις 236,6 μονάδες και εκτός του ότι αποτελεί ένα κοντινότερο επίπεδο στήριξης για τον 25άρη αν επικρατήσουν πιέσεις. Σε περίπτωση συνέχειας της ανόδου θα τμηθεί από κάτω προς τα πάνω από τον γρήγορο ΚΜΟ των 30 ημερών. Όποτε συμβαίνει αυτό, η μεσοπρόθεσμη τάση του δείκτη ισχυροποιείται. Άλλωστε ο ΚΜΟ 100 ημερών που είναι πλέον στις 248,42 μονάδες ευρισκόμενος ήδη κάτω από τον δείκτη των παραγώγων αν ο 30άρης κόψει ανοδικά τον ΚΜΟ 50 ημερών θα τον ξεπεράσει επίσης. Με το δείκτη τότε να βρίσκει αντιστάσεις στην πιθανή του άνοδο στη ζώνη μεταξύ των 266 και 268 μονάδων  αν η άνοδος του την τρέχουσα εβδομάδα του επιτρέψει να περάσει πάνω από την πρώτη αντίσταση του από τα τρέχοντα επίπεδα που την εντοπίζουμε στη ζώνη από τις 258 ως τις 263 μονάδες.  

Συμπερασματικά σε  περίπτωση ανόδου πρώτη αντίσταση μεταξύ 258 και 263 μονάδων από τις συναλλαγές στις 4 Φεβρουαρίου που σχημάτισαν τοπική ανοδική ακίδα. Ακολουθεί οροφή μεταξύ 266 και 268 μονάδων από συναλλαγές στις 23 Ιανουαρίου        που πάλι σχημάτισαν τοπική ανοδική ακίδα τότε και μετά έρχεται η ζώνη που σχημάτισαν οι συναλλαγές στις 13 Φεβρουαρίου με το δείκτη να περνά πάνω από τις 270 και αφού ξεπεραστεί και αυτή ακολουθεί μια ισχυρότατη αντίσταση σχηματισμένη από συναλλαγές που έγινα πέρυσι και φέτος στην περιοχή των 280 μονάδων. Ήτοι στα μέγιστα για το 2015 επίπεδα.

Σε περίπτωση επανόδου των πιέσεων αν είναι γλυκές θα σταματήσουν τον 25άρη στις 248,5 μονάδες, αν αποκτήσουν ισχύ η περιοχή των 236 μονάδων θα λειτουργήσει σαν στήριξη ενώ σε περίπτωση ρευστοποιήσεων υπό καθεστώς πανικού φρένα θα πιάσουν όταν ο 25άρης προσεγγίσει τις 230 μονάδες.  

Σήμερα

Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα, καθώς οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν ααπό την τελευταία περικοπή στα επιτόκια της Κίνας για να ενισχύσει την παραπαίουσα οικονομία της μετά από το rebound στην Wall Street μετά από ισχυρά δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η Κίνα μείωσε την Κυριακή τα επιτόκια για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, και οι αναλυτές προέβλεπαν τη χάραξη πολιτικής που θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις των αποθεματικών αλλά και μείωση των επιτοκίων και πάλι τους επόμενους μήνες. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,3%, κινείται μακριά από το χαμηλό ενός μήνα που άγγιξε την Παρασκευή. Ο δείκτης Nikkei ανεβαίνει κατά +1,2% και κινείται επίσης μακριά από τα χαμηλά ενός μήνα της περασμένης εβδομάδας.

Οι Κινέζικες μετοχές διαγράφοντας τις αρχικές τους απώλειες ήταν σταθερά υψηλότερα. Ο δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και στο Shenzhen ήταν απάνω +1% τοις εκατό, ενώ ο Shanghai Composite Index ήταν στο +1,18% στις 07:30 ώρα Ελλάδας.

Η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας βοήθησε στην άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 2,138% στις ασιατικές συναλλαγές, χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2,150% στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Οι υψηλότερες αποδόσεις έδωσαν κάποια στήριξη στο δολάριο, το οποίο ξεκίνησε την εβδομάδα μέσα στη ζώνη των τελευταίων συναλλαγών του. Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί η μονάδα των ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων ανταγωνιστών, ενισχύθηκε +0,3% τις 95,108 μονάδες. Το δολάριο ήταν σχεδόν επίπεδο σήμερα έναντι του γεν αγοράζοντας 119,87 γιεν, ενώ το ευρώ υποχώρησε περίπου -0,4% στα 1,1155 δολάρια. Το ευρώ ήταν υπό πίεση μετά την  εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα των συντηρητικών υπό την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να κερδίσει έδρες στο πέμπτο περιφερειακό κοινοβούλιο την Κυριακή μετά από μια εκλογική αναμέτρηση στην πόλη-κράτος της Βρέμης.

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα, καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για γερμανικού εμπορίου υπονόμευσαν επίσης το ευρώ.

Αργότερα τη Δευτέρα, θα συγκληθεί το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και η κυβέρνηση στην Ελλάδα ήταν αισιόδοξη ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές. Οι υπουργοί έχουν αποκλείσει την αποδέσμευση βοήθειας προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση, λέγοντας ότι πάρα πολλά θέματα με την υπερχρεωμένη χώρα παραμένουν άλυτα.

Η λίρα στερλίνα υποχώρησε περίπου 0,2% στα 1,5420 δολάρια, αφού πέτυχε ένα υψηλό 10-εβδομάδων των 1,5523 δολαρίων την Παρασκευή, μετά από μια εκλογική νίκη έκπληξη που είχαν οι Συντηρητικοί.

Το πετρέλαιο είχε ανιαρό ξεκίνημα, με το Brent αμετάβλητο στα 65,39 δολάρια το βαρέλι αφού την Παρασκευή εμφάνισε την πρώτη του εβδομαδιαία πτώση σε ένα μήνα. Το αμερικανικό αργό ήταν κάτω περίπου 0,2% στα 59,29 δολάρια μετά την άνοδο για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

 Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με την σημαντική αντίσταση των 850 μονάδων, έχοντας πραγματοποιήσει ανοδική κίνηση 160 μονάδων.

Η σύγκλιση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Πιστωτές και οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, ή εβδομάδες, οδήγησε αρκετούς επενδυτές, κυρίως βραχυπρόθεσμους, αλλά και ριψοκίνδυνους, να τοποθετηθούν στις Ελληνικές μετοχές και κυρίως στις Τράπεζες που είχαν πιεστεί έντονα.

Το Χρηματιστήριο σαν προεξοφλητικός μηχανισμός καθώς το σενάριο της ρήξης έχει αρχίσει να υποχωρεί. Οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και η αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας, υπήρξαν καταλυτικές για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος. Αν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να διασπάσει τις 850 μονάδες, επόμενος στόχος θα είναι οι 910 μονάδες που συναντά τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών που τον είχε διασπάσει πτωτικά τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2014.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται χειροπιαστή πρόοδος στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και ευνοϊκές αποφάσεις στη συνέχεια από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη είναι οι περιοχές των 780 και 725 μονάδων.

Η μεταβλητότητα θα παραμείνει στο Χ.Α. αφού και με επίτευξη συμφωνίας τα προβλήματα στην Οικονομία θα παραμείνουν. Η πραγματική Οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών ενώ οι εσωκομματικές αντιθέσεις, η πόλωση του πολιτικού σκηνικού, τα μεγάλα ζητήματα των Ιδιωτικοποιήσεων, των "κόκκινων" δανείων και η εφαρμογή της συμφωνίας θα προκαλούν αναταράξεις στην Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις σημαντικές αντιστάσεις, αποτελεί λογική τακτική σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι Αγορές σκαρφαλώνουν στον τοίχο της αμφιβολίας και πέφτουν στην καμπύλη της ελπίδας.

Οι επενδυτές της Ελληνικής Αγοράς δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τοίχους αμφιβολιών, τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά βουνά ανησυχιών και επιφυλάξεων από κάθε σχετικό μέτωπο: Δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, αναλύσεις, αριθμητικά δεδομένα, πίεση χρόνου και ρευστότητας ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν κάθε συντηρητικό και μακροπρόθεσμο επενδυτή, ή λειτουργούσαν ανασταλτικά στην διαμόρφωση κάθε αγοραστικής επιθυμίας.

Το μόνο που λειτουργούσε υπέρ μιας κίνησης ανάληψης ρίσκου, ήταν οι τιμές της Αγοράς οι οποίες είχαν σε πολλές περιπτώσεις υποχωρήσει σε επίπεδα που εξέφραζαν οριακά σενάρια, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από μια αντίστοιχη υποχώρηση των θεμελιωδών δεδομένων τους. Η Εαρινή άνοδος της Ελληνικής Αγοράς ήρθε με πολύ προσδοκία, μηδενική ορατότητα νέων, χαμηλή σχετικά ρευστότητα και αιφνίδια σε κάποιο βαθμό ως προς την ταχύτητα και την ένταση της.

Η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Πιστωτών και Ελληνικής Κυβέρνησης φαίνεται να αποκτά βάσιμες πιθανότητες υλοποίησης, μετά από πολλά στάδια παλινδρομήσεων και ζυμώσεων, καθώς σταδιακά κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα που αποτελούσαν εμπόδιο για την συμφωνία.

Ήδη η Αγορά έχει αρχίσει και επανεξετάζει αποτιμήσεις και τις "περιπτώσεις της επόμενης ημέρας", αφού η ορατότητα θα βελτιωθεί προοδευτικά και θα επαναξιολογηθούν οι μαζικοί κίνδυνοι που είχαν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις.

Ενδεχομένως η εστίαση να κινηθεί πλέον στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς η συμφωνία θα χρειαστεί και την επικύρωση της Ελληνικής Βουλής, μια εξέλιξη που δεν θα πρέπει να υποτιμάται για τις ζυμώσεις που μπορεί να προκαλέσει.

Όπως και να έχει ο κύριος εκφραστής μιας θετικής ή αρνητικής εξέλιξης στο μέτωπο της συμφωνίας είναι ο Τραπεζικός κλάδος, εκεί όπου οι επιπτώσεις της τετράμηνης διάρκειας της διαπραγμάτευσης ήταν πιο ορατές και πολύ πιο ποσοτικοποιημένες από άλλους κλάδους της Οικονομίας (καταθέσεις, ELA, μείωση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, υποβαθμίσεις, μείωση τιμών ομολόγων κλπ).

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ράλι για τις Κινεζικές μετοχές καθώς η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την πολιτική της διευκόλυνσης της οικονομικής δραστηριότητας

Η PBOC αποφάσισε την Κυριακή να μειώσει τόσο τα επιτόκια αναφοράς και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων κατά 25bp στο 2,25% και 5,10% αντίστοιχα. Το ανώτατο όριο επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε επίσης σε 1,5x από 1.3x στο επιτόκιο αναφοράς. Η κίνηση αυτή ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, ακολουθώντας τις πιο αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις τον Απρίλιο. Πράγματι, τόσο ο ΔΤΚ όσο και οι τιμές παραγωγού  ήρθαν κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Πιστεύουμε ότι ο διαρκής κίνδυνος αποπληθωρισμού και τα ακόμη αυξημένα επιτόκια δανεισμού τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, αναμένουμε για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς τουλάχιστον και 50 bp

Τα περισσότερα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, AUD, και EUR να εμφανίζουν αξιοσημείωτη εξασθένιση. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% από τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια. Η Ευρωομάδα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα.

Η παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος μετά από έντονο ξεπούλημα πήρε μια ανάσα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, και σε αυτό βοήθησε η ανάκαμψη στις μισθοδοσίες τον Απρίλιο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,4% και οι νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα πλησίασαν  τις προσδοκίες μας. Ωστόσο, υπήρξαν καθαρές αρνητικές αναθεωρήσεις στις μισθοδοσίες για τους προηγούμενους μήνες.

Σε αντίθεση με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, οι εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησαν σε μια κυβέρνηση με πλειοψηφία των συντηρητικών (331 έδρες). Με την πολιτική αβεβαιότητα σε ύφεση, αναμένουμε μια σημαντική πτώση στην βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του GBP. Ωστόσο, η σχέση BoE-Fed επί της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να θέσει πτωτικές πιέσεις στη σχέση GBP/USD κατά το επόμενο έτος. Μια νίκη των συντηρητικών σημαίνει επίσης ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ που πρόκειται να συμβεί πριν από το τέλος του 2017. Σήμερα, περιμένουμε από την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε αναμονή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων προγραμμάτισε για την ερχόμενη Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μία μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια και το ύψος της δημοπρασίας είναι 875 εκατ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%) το τελικό ποσό που στοχεύει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών φτάνει στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ.

«Η δραχμή θα ήταν καταστροφή», δηλώνει στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκφράζει ανησυχία για τη μείωση των τουριστικών κρατήσεων. Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις ειδικά από τη Γερμανία, ο κ. Ανδρεάδης κάνει λόγο για ενδεχόμενο στασιμότητας, ίσως και μείωσης σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Αρνητική έκπληξη» και «συνδικαλισμό παλαιού τύπου» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης την απόφαση της ΚΕΔΕ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα. Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 98,4, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η απόφαση δεν εκφράζει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και την απέδωσε σε «μια μεγάλη ενδοπαραταξιακή διένεξη μέσα στον ευρύτερο χώρο της δεξιά και της κεντροδεξιάς και μέσα στο συνέδριο.

«Σενάριο Geuro», είναι ο βασικός τίτλος στο αυριανό πρωτοσέλιδο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β». Σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη Eλλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία και σχετικές προτάσεις των ελβετικών αρχών έμειναν ουσιαστικά χωρίς απάντηση, γράφει το περιοδικό Der Spiegel. «Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στην έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., σε έκταση 22.120,349 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης, ενέκρινε η Ολομέλεια του Συμβούλιου Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) ακινήτου 22.120,349 στρεμμάτων σε παράκτια περιοχή και έχει παραχωρηθεί στη βρετανική εταιρεία Loyalward L.t.d., η οποία και ανέλαβε την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ολοκληρώνονται σήμερα, εκτός απροόπτου, οι διαβουλεύσεις για την έκτη επικαιροποίηση του κυπριακού μνημονίου. Η κυπριακή κυβέρνηση προσδοκά μια θετική αξιολόγηση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ και θα οριστικοποιήσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μειώνει εκ νέου τα επιτόκιά της, για τρίτη φορά από το Νοέμβριο.

Από αύριο Δευτέρα το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,1%. Το ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων μειώνεται επίσης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,25%.

«Οι δυνάμεις που διαθέτει η Ευρώπη ζημιώνονται από την υπερβολική λιτότητα», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, σε παρέμβασή του για τα 65 χρόνια από την «Διακήρυξη Σουμάν». «Εμείς που είμαστε ευρωπαϊστές δεν κουραζόμαστε να τασσόμαστε υπέρ μιας μεγαλύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται αλλαγή πορείας πλεύσης, ώστε να μειωθούν οι εσωτερικές ανισότητες και να αναζωογονηθούν οι δυνάμεις που ζημιώθηκαν από υπερβολική λιτότητα», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό σχεδόν επτά ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας – βάσει του αριθμού των εργαζομένων σε λίστες μισθοδοσίας εκτός του αγροτικού κλάδου - με την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο υπηρεσιών να αντισταθμίζει τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον εξορυκτικό τομέα.

Η οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία συνεχίζει να είναι «μέτρια» παρότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος», εκτίμησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καλώντας παράλληλα τη Λισαβόνα να συνεχίσει τις προσπάθειες για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. «Η τρέχουσα ανάκαμψη είναι ακόμα πολύ μέτρια για να επαναφέρει την ανάπτυξη και την απασχόληση στα επίπεδα πριν από την κρίση», παρά τη «σημαντική πρόοδο» των οικονομικών προοπτικών βραχυπρόθεσμα, αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή του.

Η Πορτογαλία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014 (+0,9%) και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2015.

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα κέρδη της ING Groep κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Ολλανδίας είδε τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 43% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, στα 1,19 δισ. ευρώ.

Τις πληροφορίες ότι σχεδιάζει να επενδύσει 14,4 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου τσιπ στη Νότια Κορέα επιβεβαίωσε η Samsung, ανακοινώνοντας ότι η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σε αυτό το στάδιο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν το εργοστάσιο θα παράγει τσιπ μνήμης ή μικροτσίπ, ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί έξω από την πόλη Πιονγκτάεγκ, νότια της Σεούλ. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη της ήδη επιτυχημένης επιχείρησης ημιαγωγών της Samsung.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα