Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 19:00

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.445,5 μονάδες μειωμένος κατά 0,34%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.675,72 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,48% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.128,68 μονάδες με απώλειες 0,56%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών. Οι μετοχές της γερμανικής Allianz και της γαλλικής Axa υποχώρησαν κατά 3,5% και 1,1% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 5,6%, σημείωσε επίσης ο τίτλος της Sonofi-Synthelabo. Ο υπ' αριθμόν δύο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος προχώρησε σήμερα σε επιθετική προσφορά για την εξαγορά της γαλλο-γερμανικής Aventis, της μεγαλύτερης ανταγωνίστρίας του, με σκοπό τη δημιουργία της υπ' αριθμόν τρία εταιρείας του κλάδου παγκοσμίως. H Sanofi προσφέρει πέντε μετοχές της και 69 ευρώ σε μετρητά για κάθε έξι μετοχές της Aventis.

Το εγχείρημα έχει την υποστήριξη του γάλλου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε τη γνώμη ότι οι εταιρείες της χώρας του πρέπει να αναδιοργανωθούν για να ανταποκριθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Το διοικητικό συμβούλιο της Aventis απέρριψε πάντως την προσφορά της Sanofi-Synthelabo, ύψους 47,8 δισ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι είναι πολύ χαμηλή. Η μετοχή της Aventis ενισχύθηκε κατά 2,95%.

Αντιθέτως, η μετοχή της L’ Oreal, η οποία μαζί με την επίσης γαλλική Total ελέγχει το 44% της Sanofi, υποχώρησε κατά 1,95%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα