XAA: Oριακά πάνω από τις 2.300 μονάδες ο γενικός δείκτης

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2001 15:45
UPD:15:56

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν για μία ακόμη φορά ανύπαρκτο, ενώ έντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις στο σύνολο των επιμέρους δεικτών.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 108,62 μονάδες ή 4,48% και διαμορφώθηκε στις 2.314,08 μονάδες σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ έτους. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 118,38 εκατ. ευρώ (40,337 δισ. δρχ.). Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στις 2.302,76 και τις 2.413,08 μονάδες.

Από τους επιμέρους δείκτες, το σύνολο των οποίων έκλεισαν με απώλειες, τη σημαντικότερη πτώση (8,23%) σημείωσαν οι Λύσεις Πληροφορικής και ακολούθησαν οι δείκτες Πληροφορικής και Συμμετοχών με πτώση 7,34% και 7,12% αντιστοίχως. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλεσε 4,34%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης 5,40% και της μικρής κεφαλαιοποίησης 5,52%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,03%.

Από τις 360 μετοχές που άλλαξαν χέρια, μόνο οκτώ σημείωσαν άνοδο, 347 υποχώρησαν και πέντε παρέμειναν αμετάβλητες.

Την εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: ΟΤΕ, ΕΤΕΒΑ, Εθνική και Πετζετάκις. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Καρέλιας, Γιαννούσης, ΑΝΕΚ και PLIAS, ενώ τη σημαντικότερη πτώση οι: ΚΟΡ-ΦΙΛ (ΠΟ), Ακτιβ Επενδυτική, ΚΡΕΚΑ και Frigoglass.

Η μετοχή της Εμπορικής υποχώρησε κατά 6,96%, της Εθνικής κατά 4,26% και της Alpha Bank κατά 3,63%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή. Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα αναζητήσουν στην αυριανή τους συνάντηση ο πρόεδρος του ΧΑΑ, κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, με εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ωστόσο, ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ επέρριψε σήμερα ευθύνες στη διοίκηση του ΧΑΑ η οποία, όπως τόνισε, περιορίζεται στο να διαβουλεύεται με τους χρηματιστές σαν να είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κακή εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει το ΧΑΑ και σαν να είναι αυτοί η αιτία που δεν ανακάμπτει. Ο κ. Εβερτ άσκησε, παράλληλα, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την εικόνα που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο επισημαίνοντας ότι «μετά τις εγκληματικές της παρεμβάσεις στο παρελθόν τώρα αδιαφορεί».

Ευθύνες για την κρίση της χρηματιστηριακής αγοράς επέρριψε στην κυβέρνηση και ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό υπεύθυνο για τη «σημερινή απαξίωση της Κεφαλαιαγοράς».

Ο κ. Παπαντωνίου, πάντως, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον διοιητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Λουκά Παπαδήμο, δήλωσε ότι το Χρηματιστήριο θα ξαναβρεί το δρόμο του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα