Η UBS αναβαθμίζει τον ΟΤΕ

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 11:16
UPD:12:39

Στην αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 10,3 ευρώ, από 9 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, προχώρησε ο επενδυτικός οίκος UBS στο πλαίσιο της αναθεώρησης των εκτιμήσεών του για τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Ευρώπης.

Στην έκθεσή της η UBS εκτιμά ότι τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου του OTE αναμένεται να είναι αδύναμα λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων που δέχεται ο Οργανισμός στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ωστόσο ότι τα αποτελέσματα αυτά θα αντισταθμιστούν σε κάποιο βαθμό από τις καλές επιδόσεις της Cosmote και της Rom Telecom.

Υπενθυμίζεται ότι η Merrill Lynch αύξησε πρόσφατα την τιμή-στόχο για τον τίτλο του ΟΤΕ στα 11,9 ευρώ, από 11,2 ευρώ που ήταν η προηγούμενη αποτίμηση. Σε σχετική του έκθεση ο ξένος οίκος βλέπει θετικές προοπτικές για τον ΟΤΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, βλέπει σε έκθεσή της για τον ΟΤΕ η Merril Lynch. Όπως αναφέρει η Merrill Lynch, ο λόγος του ράλι των μετοχών είναι η αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση θα διευκολύνει τις φιλοδοξίες του ΟΤΕ για μείωση του κόστους.

Από την έκθεση γίνεται σαφές πως η Merrill Lynch συνδέει άμεσα τις χρηματιστηριακές επιδόσεις του ΟΤΕ με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ, για τις πιθανές επιπτώσεις του όποιου εκλογικού αποτελέσματος, οι αναλυτές του ξένου οίκου εκτιμούν πως και τα δύο κόμματα προσφέρουν περιθώρια για θετικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, θετικές εξελίξεις για τον ΟΤΕ θεωρεί η Merrill Lynch ότι μπορεί να σημειωθούν σε μία σειρά από μέτωπα:

- Στις προοπτικές αναδιάρθρωσης: Οπως εξηγεί, η βάση των εργαζομένων του ΟΤΕ προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να αλλαχθεί, προκειμένου να επιτραπεί ο γοργότερος ρυθμός της αναμόρφωσης.

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη για μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 4.000-5.000 άτομα.

- Στο διαχωρισμό από το κράτος: Η Merrill Lynch πιστεύει ότι το Δημόσιο διατηρεί μεγάλη επιρροή πάνω στη στρατηγική της εταιρείας, παρά το ότι η συμμετοχή του διαμορφώνεται μόλις στο 33%. Ως πρόσφατα παραδείγματα αναφέρονται οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς και η μερισματική πολιτική.

- Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση: Αν και η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφική συμμετοχή, η Merrill Lynch εκτιμά πως η αγορά θα έβλεπε με καλό μάτι τον περαιτέρω διαχωρισμό του ΟΤΕ από το κράτος. Σε μία τέτοια διαδικασία, η ML προβλέπει τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών.

Μείωση των δαπανών

Κατά τ' άλλα, στην έκθεση αυτή, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου κάνουν σαφές πως είναι επιτακτική η ανάγκη για τη μείωση των δαπανών, προκειμένου να διατηρηθούν οι ταμιακές ροές, εν μέσω σημαντικών πιέσεων στον κύκλο εργασιών.

Ομως, όπως σημειώνει η Merrill Lynch, τα καλά νέα είναι ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει εδώ και καιρό εντοπίσει την πηγή της εξοικονόμησης στον αριθμό των εργαζομένων.

Και προσθέτει πως, αν και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προστατεύονται σήμερα από τη νομοθεσία, μετά τις εκλογές του Μαρτίου κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει, καθώς και τα δύο κόμματα δείχνουν να διατηρούν θετική στάση απέναντι στην επιχείρηση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα