Ιαπωνία : Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 08:15

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ παρέμειναν τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι πωλήσεις ολόκληρο το 2003 στα σούπερ μάρκετ της χώρας, τα πολυκαταστήματα, τα εστιατόρια και σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, μειώθηκαν κατά 1,8%, φθάνοντας στα 128,4 τρισ. γιέν (1,21 τρισ. δολ.), σημειώνοντας για έβδομη χρονιά μείωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο.

Οι Ιάπωνες καταναλωτές δαπανούν λιγότερα χρήματα, αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών, αλλά και της ανεργίας που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, αφήνοντας την οικονομική ανάπτυξη στην τύχη των εξαγωγικών εταιρειών της χώρας και τις εταιρικές δαπάνες. Πολλές εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης και της Mitsukoshi Ltd., του τρίτου σε μέγεθος πολυκαταστήματος της Ιαπωνίας, δεν προβλέπουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών φέτος.

«Η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και το 2004», ανέφερε ο πρόεδρος της Mitsukoshi, Taneo Nakamura, χθες σε συνέντευξή του στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας ανακάμπτει, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν το βιώνει ο κλάδος της λιανικής, αλλά ούτε και το αισθάνεται».

Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν τον στόχο που χάθηκε για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την τρίτη ύφεση που σημειώθηκε μετά το 1991. Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Sharp Corp. και Canon Inc., αποτέλεσαν τη συνολική αύξηση 1,4% του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της χώρας το τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Topix Retail Trade, τον οποίον αποτελούν 116 μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης, μειώθηκε κατά 0,6% φθάνοντας στις 640,92 μονάδες στη 1:15' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Aeon Co. και της Ito-Yokada Co. O Topix υποχώρησε κατά 0,5% φθάνοντας στις 1.058,07 μονάδες.

Επτά οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μειώνοντο τον Δεκέμβριο σε ποσοστό της τάξης του 1% έναντι του Νοεμβρίου. Ένα χρόνο πριν οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης για μείωση 1,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα