Σαπέν: Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη»
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 11:33
UPD:12:38
REUTERS/ERIC VIDAL

Απευθυνόμενος στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένο η νέα ελληνική κυβέρνηση να ζητεί αλλαγές σύμφωνες με τη βούληση των ψηφοφόρων της.

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να βρουν μια λύση για την ελληνική κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένο η νέα ελληνική κυβέρνηση να ζητεί αλλαγές σύμφωνες με τη βούληση των ψηφοφόρων της. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα «οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» ως παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Θα βρούμε μια λύση, διότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, τί αναμένει από το Eurogroup της 11ης Μαΐου και τί θα κάνει ο ίδιος προσωπικά για να συμβάλει σε ένα συμβιβασμό, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι η ημερομηνία αυτή δεν θα αποτελέσει, κατά την άποψή του, το οριστικό ορόσημο, αλλά θα είναι μια θετική ημερομηνία που θα δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών προχωρούν θετικά.

«Θα είναι μια θετική στιγμή, θα υπάρξει θετικό κλίμα», εκτίμησε ο κ. Σαπέν. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «θα πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο προς μια συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ατύχημα ή μια αρνητική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι όλοι εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας.

Υπάρχει ευελιξία για την Ελλάδα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, σχετικά με το κατά πόσο η «ευελιξία» ισχύει τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές χώρες της Ε.Ε., ο Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι η ευελιξία είναι ίδια για όλους και ότι για την Ελλάδα η ευελιξία υπάρχει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει κάποια στοιχεία του προγράμματος αλληλεγγύης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Τόνισε, όμως, την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως κάποια μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα, δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαπέν υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπήρξε τεράστια απώλεια του ΑΕΠ με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα. Όπως είπε, «η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερη κατάσταση», είναι μια χώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης τη βοήθησαν να περάσει τα τελευταία δύσκολα χρόνια και ενδεχομένως να συνεχίσει να χρειάζεται την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες στους οποίους υπόκειται αυτή η αλληλεγγύη.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου, ο Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο όπως είπε, «πρέπει να κλείσει». Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τι θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο, σημείωσε.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη «συνοδεία» της Ευρωζώνης

Όσον αφορά την «μετά τον Ιούνιο εποχή», ο κ. Σαπέν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται τη «συνοδεία» της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ένα νέο πρόγραμμα, με τα ίδια ποσά και με τα ίδια μέσα. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη περαιτέρω συνοδείας ώστε η επιστροφή της στην ανάκαμψη να είναι διαρκής», δήλωσε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας στη χώρα, για να μπορέσει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο Μ. Σαπέν τόνισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε, δε, ότι η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας δεν θα ήταν ίσως οικονομική καταστροφή της Ευρωζώνης, αλλά σίγουρα θα ήταν κάτι το ιδιαιτέρως αρνητικό. «Θέλουμε να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα