Ανοδικό «ξέσπασμα» στο Χ.Α.

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 11:06
UPD:13:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανηγυρικό είναι το κλίμα που επικρατεί την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με βάση τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Στις 11:04, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 3,64% στις 846,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 25,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 3,86% στις 254,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 9,56% στις 708,54 μονάδες.

Εμφανής πλέον είναι η αλλαγή κλίματος στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές, με την αγορά να καλλιεργεί ελπίδες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του Μαΐου. Ιδιαίτερα, σημεία σύγκλισης αποτυπώνονται στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στις αλλαγές στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις παρότι, ακόμη, σε αρκετά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Όπως διαφάνηκε και από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, αμέσως μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να «αγγίξει» τις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικό με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία και να μπει ένα τέλος στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αφετέρου αυτό να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παραβιαστεί η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης που είναι μια νέα οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ξεκίνησε και χτες την ανοδική αντίδραση, καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη. Η Πειραιώς κερδίζει 12,13%, η Eurobank είναι στο +9,35%, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 9,46% και η Εθνική βρίσκεται στο +9,32%.

Ισχυρά είναι και τα κέρδη σχεδόν σε όλο το μήκος του ταμπλό, με την Τέρνα Ενεργειακή να κερδίζει 7,22%, ο ΟΛΠ να είναι στο +7,09%, ενώ άνω του 5% είναι τα κέρδη σε ΔΕΗ, MIG και ΕΧΑΕ. Άνω του 3% τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και ΕΥΔΑΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα