Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη της επαναφοράς πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι σύντομα θα δοθεί λύση σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του πακέτου διάσωσης της χώρας μας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,86% στις 816,94 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 817,31 μονάδες και η χαμηλότερη στις 780,13. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 80,01 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,22 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Μέχρι τα μισά της σημερινής συνεδρίασης η αγορά βρισκόταν μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, με τον τραπεζικό κλάδο να αντισταθμίζει τις πιέσεις που δεχόταν μεγάλο μέρος των μετοχών του FTSE 25. Ωστόσο, μετά τις 14:30, οι τραπεζικές μετοχές έδειξαν ότι μπορούν να ηγηθούν της ανατροπής του κλίματος, οδηγώντας μια μίνι κούρσα ανόδου, την οποία ακολούθησαν και οι υπόλοιπες μετοχές.
Η αγορά παρακολουθεί τις έντονες διεργασίες που υπάρχουν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, όπου παρατηρείται σύγκλιση, πλην των θεμάτων στο εργασιακό και το ασφαλιστικό σύστημα. Τα θέματα αυτά, τα οποία και αποτελούν τα μεγάλα “αγκάθια” των διαπραγματεύσεων έδειξαν να συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιουνκερ, κατά τη σημερινή τηλεφωνική τους συνομιλία.
Ειδικότερα, κατά την επικοινωνία τους οι δύο άντρες, σύμφωνα με κοινή δήλωση κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ συζήτησαν και την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ σύμφωνα και με τις πηγές του www.naftemporiki.gr οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και σε συμφωνία το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επίσης, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Από τη σημερινή απόφαση, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους χρήσης του ELA.
Στο ταμπλό, έντονες ήταν οι διακυμάνσεις σήμερα των μετοχών, με τους αγοραστές να οδηγούν τις περισσότερες μετοχές σε σημαντικά κέρδη. Στο επίκεντρο, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 646,74 μονάδες με άνοδο 9,12%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε διακύμανση 14,80% (-3,33% και +11.46%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 244,71 μονάδες με άνοδο 3,17%, με την αξία των συναλλαγών του στα 77,43 εκατ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν 22 τίτλοι του και στο μείον οι ΕΕΕ (-2,73%), ΓΕΚ Τέρνα (-1,82%) και Ελλάκτωρ (-1,08%). Ολες οι μετοχές του Ftse25 είχαν βρεθεί νωρίτερα στο μείον μεταξύ -1,2% και -5,70%, για να βρεθούν στο κλείσιμο όλες στο συν, από + 0,67% μέχρι και +13,01% πλην των τριών πτωτικών.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank(+13,01%), της Πειραιώς(+9,49%), της Alpha Bank(+8,19%), της Εθνικής (+7,27%), της ΔΕΗ (+6,06%), της ΕΥΔΑΠ(+6,00%), της MIG(+5,80%), της Μυτιληναίος(+4,18%), της ΕΧΑΕ(+4,12%) και του ΟΠΑΠ(+3,75%).
Με κέρδη 3,74% στις 839,77 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, έκλεισε ο Mid Cap 20, με τον τζίρο του στα 4,13 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα διακριθείσες οι μετοχές της Fourlis (11,72%), Ελληνικά Καλώδια (6,81%), Αττικής (6,38%), Χαλκόρ (6,23%), Frigoglass (5,92%) και Ανεμος (5,45%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+9,74%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-2,71%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 83 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.