Ετοιμοι για βέτο με αφορμή τη φέτα

Η Ελλάδα φέρεται ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε.
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 13:41
UPD:13:42
EUROKINISSI/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

H Αθήνα δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν δεν γίνουν τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο για να διασφαλίσει η Ελλάδα την κατοχύρωση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Καναδάς έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να «βαφτίσει» φέτα και το δικό του λευκό τυρί, κάτι που έχει προσκρούσει σε δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν την Ελλάδα. Ελληνες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους υπουργούς Εμπορίου της Ε.Ε. ότι η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά δεν προστατεύει την ονομασία του διάσημου σε όλον τον κόσμο ελληνικού τυριού, καθώς επιτρέπει στις καναδικές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν την ονομασία «φέτα» πριν από τον Οκτώβριο του 2013, να συνεχίσουν να το κάνουν.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ναυαγήσει η συμφωνία σε περίπτωση ελληνικού βέτο.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου κατά το πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες είχε επισημάνει ότι «δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, θα συνεργαστούμε μαζί σας γιατί πιστεύουμε ότι το θέμα της φέτας δεν είναι μόνο της Ελλάδας, είναι θέμα όλης της Ε.Ε.».

Με τις απόψεις του Ελληνα υπουργού συμφώνησαν άλλα κράτη-μέλη, όπως Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία κ.ά., γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεξέταση του θέματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα