Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki. gr
Με το βλέμμα στραμμένο στην προσέλκυση ξένων επενδυτών «τρέχει» η εξυγίανση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, για την οποία σε αυτή τη φάση φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο δημιουργίας δύο σχημάτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», μετά τον λευκό καπνό που βγήκε από τη χθεσινή συνέλευση των μετόχων της Νηρέας σχετικά με τα προβλεπόμενα της Συνοπτικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Κατανόησης μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της διοίκησης του ομίλου, ανοίγει ο δρόμος για την απορρόφηση της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (ΕΛΛΙΧΘ), στο ίδιο πνεύμα με την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και της Σελόντα.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που φέρει την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank), στη Σελόντα περνά μέρος του ενεργητικού της Δίας (69 εκατ. ευρώ) καθώς και τμήματος του παθητικού (29,6 εκατ. και σε επίπεδο ομίλου 48 εκατ. ευρώ), ενώ προβλέπεται «κούρεμα» υποχρεώσεων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 12,4 εκατ. ευρώ από τη Σελόντα, με παραίτηση από το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης μεταξύ των τραπεζών, της Δίας και της Σελόντα, μέσω της οποίας η τελευταία αυξάνει την παραγωγή της κατά 35.000 τόνους ετησίως και η Δίας ρίχνει τίτλους τέλους, αν και εφόσον εγκριθεί από το Πρωτοδικείο τον ερχόμενο Οκτώβριο, δημιουργεί ένα ισχυρό υγιές σχήμα.
Αυτό φέρεται ότι επιδιώκεται να συμβεί και στην περίπτωση του Νηρέα και της ΕΛΛΙΧΘ. Δηλαδή κάτω από την ομπρέλα του ισχυρού παίκτη να περάσει η ΕΛΛΙΧΘ, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε αντιμέτωπη με την απόρριψη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της αίτησης της εταιρείας για την άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές της (η πρόταση προβλέπει το «κούρεμα» 19 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους ιδιώτες πιστωτές).
Προσέλκυση επενδυτών
Στο ίδιο διάστημα, ενώ δηλαδή «τρέχουν» οι παραπάνω σχεδιασμοί συγκέντρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του κλάδου, οι τράπεζες εντείνουν την προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφερόμενων επενδυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα funds Oaktree, York Capital και Rhone Capital.
Κλειστά παραμένουν τα χαρτιά των τραπεζών ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τα κριτήρια που θέτουν για τη διαδικασία υποβολής πρότασης εξαγοράς και εάν τελικά οι συζητήσεις αφορούν έκαστο σχήμα (Σελόντα - Δίας και Νηρεύς - ΕΛΛΙΧΘ, στον βαθμό που κλειδώσει η συμφωνία) ή και τα δύο μαζί.
Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, πέρα από τον «αυτονόητο» πλειοδοτικό χαρακτήρα που θα έχει η προκρινόμενη πρόταση των τραπεζών, σημαντική παράμετρος -που καλό θα ήταν να προσμετρηθεί στα κριτήρια επιλογής- είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής να έχει και κάποια σχέση με το αντικείμενο της ιχθυοκαλλιέργειας. Πάντως, οι μέχρι σήμερα δηλωμένοι ως ενδιαφερόμενοι δεν έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο.
Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι μεταξύ των προβλεπόμενων της συμφωνίας Νηρέα και τραπεζών -που εγκρίθηκαν από τους μετόχους χθες- περιλαμβάνεται η κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων ποσού έως 58,6 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών της Νηρέας και τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ, την έκδοση κοινών εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων ύψους έως 94,5 εκατ. ευρώ, καθώς και την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 24,4 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας.