ΔΝΤ: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για όλες τις χώρες, δεν περιμένουμε Grexit

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 17:51
UPD:21:08
EPA/JIM LO SCALZO

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει διαφορετικά σενάρια για κάθε χώρα δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει διαφορετικά σενάρια για κάθε χώρα δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πάντως, πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν περιμένει ότι θα υπάρξει Grexit «η ελληνική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε γνωστό ότι η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείου θα γίνει στις 6 Μαΐου λόγω Πρωτομαγιάς.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν έχει λεπτομέρειες για την κατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου και ελπίζει ότι θα έχει περισσότερη πληροφόρηση όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις.

Η επόμενη πληρωμή της χώρας προς το ΔΝΤ είναι στις 12 Μαΐου. Η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει κεφάλαιο δανείου που έχει λάβει από το ταμείο περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, αναφορικά με την «αδιαλλαξία» που έδειξαν στο θέμα των μέτρων της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η οποία «ακρωτηρίασε», όπως τονίσθηκε, ένα πρόγραμμα που είχε εισέλθει σε ικανοποιητική τροχιά, ο κ. Ράις απάντησε πως απορρίπτει «τον όρο αδιαλλαξία που περιγράφεται στην εν λόγω κριτική. Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοικτοί σε προτάσεις πολιτικής που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος. Η ευελιξία είναι ένα από τα πράγματα που το ΔΝΤ επιδεικνύει στα προγράμματα του».

«Για το χρέος υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και δεν έχει εξετασθεί κάποια τροποποίησή του», απάντησε ο κ. Ράις στο ερώτημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τον τρόπο χειρισμού του θέματος εκ μέρους του ΔΝΤ προσθέτοντας ότι κατά την τρέχουσα επιθεώρηση ελπίζει πως θα υπάρξει αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας.

«Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ», επισήμανε ο Ράις , «απαιτείται περιεκτικό πακέτο. Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έλθουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν γνώριζε εάν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και οι άλλοι εκπρόσωποι των Θεσμών, είχαν στείλει επιστολή στο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τις «κόκκινες γραμμές» τους. «Δεν γνωρίζω για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής», είπε .

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα