Βάιντμαν: Εφικτή μία χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρωζώνης

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 22:26
UPD:22:32
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ο κ. Βάιντμαν (φωτ. αρχείου), που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει μία αντιστοιχία μεταξύ του ελέγχου και της υποχρέωσης.

Το ενδεχόμενο μία χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών εντός της νομισματικής ένωσης είναι εφικτό, χωρίς να ακολουθήσει η κατάρρευση του συστήματος, επεσήμανε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν σε ομιλία του, τονίζοντας πως τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων.

Ο κ. Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει μία αντιστοιχία μεταξύ του ελέγχου και της υποχρέωσης.

«Σε τελική ανάλυση κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη δυνατότητα της χρεοκοπίας ενός κράτους χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα» παρατήρησε ο ίδιος στην ομιλία του.

Επιπλέον, χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας την εγκαθίδρυση μιας λειτουργικής διοίκησης στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους σε μία βιώσιμη πορεία, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη στη βάση μιας αξιόπιστης πορείας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διέλυσε τις αρχικές ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», εκτίμησε ο κ. Βάιντμαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα