Ιασώ General: Eπιτυχής επέμβαση μηχανικής καρδιάς

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 18:01

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 1η Φεβρουαρίου 2004, στη γενική κλινική Ιασώ General τοποθέτηση μηχανικής καρδιάς σε ασθενή ηλικίας 55 ετών. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ομαλή.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ιασώ, η εγχείρηση έγινε από την καρδιοχειρουργική ομάδα του κ. Θεοδωρόπουλου σε συνεργασία με την καρδιοχειρουργική ομάδα του Harefield, με επικεφαλής τον καθηγητή Sir Magdi Yacoub, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χειρουργική Αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας». Για την εφαρμογή του προγράμματος συνεργάζονται τα νοσοκομεία Ιασώ General, Harefield Μ. Βρετανίας και η Πανεπιστημιακή Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, υπό τον καθηγητή κ. Ιωάννη Νανά.

Η συνεργασία μεταξύ των τριών νοσοκομείων έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 10 πρωτοποριακές επεμβάσεις χειρουργικής αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο. Με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου, αλλά και των μυοκαρδιοπαθειών, αποτελεί μια επιδημία δύσκολα θεραπεύσιμη. Οι δότες για τη μεταμόσχευση είναι δυσεύρετοι.

Μια σύγχρονη, όλο και πιο διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης του τελικού σταδίου της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η τοποθέτηση μηχανικής καρδιάς. Πρόκειται για μια αντλία, η οποία τοποθετείται στην αριστερή κοιλία και έχει σκοπό στην ανάνηψη – βελτίωση της ανεπαρκούσας καρδιάς, είτε την παράταση του χρόνου ζωής, ώσπου να βρεθεί μόσχευμα για μεταμόσχευση.

Η μηχανική καρδιά τοποθετείται σε άτομα ηλικίας 8 με 65 ετών αρκεί να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (να μην έχουν κακοήθεια ή άλλες παθήσεις). Ο ασθενής εκπαιδεύεται ώστε να λειτουργεί αυτόνομα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα