Μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει απαραίτητα και από την Ευρωζώνη, υποστηρίζουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι ίδιοι εκτιμούν πως οι πιθανότητες η Ελλάδα να μην καταβάλει κάποιες από τις πληρωμές χρέους τις επόμενες εβδομάδες είναι στο 40%, ενώ η πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ διαμορφώνεται στο 30%. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες απάντησαν ότι μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.
«Αν και η πιθανότητα χρεοκοπίας και Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και στις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το ένα απαραιτήτως θα ακολουθήσει το άλλο», είπε η Δανάη Κυριακοπούλου, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Λονδίνο.
«Εάν μπορεί να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμα και στην περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία», πρόσθεσε.
Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι, πάντως, για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% έως και το 100%. Η ενδιάμεση εκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχεται στο 50%.
Αντίστοιχα, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποια πληρωμή χρέους στις επόμενες 4-6 εβδομάδες είναι μεταξύ 10% και 100%. Το εύρος των πιθανοτήτων είναι αντίστοιχο και για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
Εάν η χώρα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πακέτο θα χρειαστεί να ανέλθει στα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Οι απαντήσεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 26 και 100 δισ. ευρώ.