Προτίμησαν τη θετική πλευρά

Κέρδη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:09:09

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η Wall Steet κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές στάθηκαν στη θετική πλευρά των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Αρχικά, τα στοιχεία άσκησαν πιέσεις στις μετοχές, καθώς ήταν κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street, ωστόσο τα νούμερα ήταν αρκετά εύρωστα και έτσι οι μετοχές άρχισαν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος και να κινούνται ανοδικά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ορισμένοι επενδυτές είδαν τα στοιχεία ως δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. «Τα στοιχεία δεν είναι αρνητικά, δείχνουν όμως μία επιβράδυνση στη δυναμική οικονομικής ανάκαμψης και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική βελτίωση από τα σημερινά επίπεδα», επισημαίνουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 10.499,18 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, έκλεισε στις 2.063,15 μονάδες μειωμένος κατά 0,15%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, καθώς η ισχύς των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και BNP Paribas αντιστάθμισαν την εξασθένηση που παρουσίασαν οι μετοχές του αεροπορικού τομέα, μετά τις υποψίες για κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στη Γερμανία.

Ο Ντάνιελ Μπέρτς, στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Execution, εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή αγορά διανύει περίοδο σταθεροποίησης, μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα το νέο έτος. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη σε «κυκλικές» μετοχές, όπως τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης τις πρώτες εβδομάδες του 2004, και επιστρέφουν σε «αμυντικές» μετοχές, όπως αυτές του κλάδου καπνού και κοινής ωφελείας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,5%. Ο τελευταίος ενισχύθηκε περισσότερο από 5% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2004, εν συνεχεία όμως υποχώρησε 2%. Το Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,7%, η Ζυρίχη 0,9% και η Φρανκφούρτη 0,3%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,2%, δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές της Vodafone και της British Airways. Η μετοχή της British Airways υποχώρησε 4,1%, της Lufthansa 2,7%, ενώ της Air France και της KLM κατά 3,3% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι γαλλικές τράπεζες Societe General και ΒΝΡ Paribas σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των ευρωπαϊκών blue chip, της τάξης του 3,4% και 2,3% αντίστοιχα, εν όψει των εταιρικών αποτελεσμάτων τους.

Το Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,06%, καθώς οι ανησυχίες εν όψει της συνόδου G7 το Σαββατοκύριακο αντιστάθμισαν τα κέρδη σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτοκινήτου. Η σύνοδος του G7 θα είναι το σημείο «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία του δολαρίου έναντι του γιεν.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα