Εurostat: Πρώτη στην Ευρώπη σε ανεργία των νέων η Ηπειρος

Μακροχρόνιος ο... προπομπός φτώχειας
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 13:02
UPD:13:03
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τη δραματική κατάσταση της ανεργίας στις ελληνικές περιφέρειες καταγράφουν τα στοιχεία για το 2014, που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat.

Στοιχεία που αναδεικνύουν και το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, η οποία θεωρείται προπομπός της φτώχειας. Πρώτη περιφέρεια στην Ευρώπη σε ανεργία των νέων η Ηπειρος με 69,8%.

Σύμφωνα με τη Εurostat, οι 7 περιφέρειες με τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία (άνω των 12 μηνών) βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ τέσσερις περιφέρειες στις δέκα με τη μεγαλύτερη ανεργία στο σύνολο της Ε.Ε. και στους νέους κάτω των 24 ετών βρίσκονται επίσης στη χώρα μας.

Ειδικότερα, το 2014 μέσα στις 10 περιφέρειες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη ανεργία βρίσκονταν η Δυτική Ελλάδα (28,7%), η Κεντρική Μακεδονία (28,7%), η Δυτική Μακεδονία (27,6%) και η Αττική (27,3%).

Στη νεανική ανεργία, τη «σκυτάλη» παίρνει η χώρα μας με την Ηπειρο (69,8%), ενώ μέσα στις 10 περιφέρειες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι επίσης η Δυτική Ελλάδα (61,1%), η Θεσσαλία (59,8%) και η Στερεά Ελλάδα (59,1%).

Στη μακροχρόνια ανεργία πρώτη περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η Αττική όπου το 2014 το 77,3% των ανέργων ήταν χωρίς εργασία τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ακολουθούν στη συνέχεια η Δυτική Ελλάδα (76,7%), η Ηπειρος (75,8%), η Κεντρική Μακεδονία (75,2%), η Πελοπόννησος (73,8%), η Θεσσαλία (73,5%) και η Στερεά Ελλάδα (72,8%).

Η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν, γιατί τα άτομα που παραμένουν χωρίς εργασία πάνω από 12 μήνες δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να βρουν δουλειά και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εισέλθουν στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους νέους το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν 25,8% και καταγράφηκε στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και το ψηλότερο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου επτά στους δέκα νέους είναι άνεργοι.

Γερμανία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 11 περιφερειών με τη χαμηλότερη ανεργία στην Ε.Ε., 10 βρίσκονται στη Γερμανία και μία στην Τσεχία.

Στους νέους από τις δέκα περιφέρειες με τις καλύτερες επιδόσεις, εννέα βρίσκονται στη Γερμανία και μία στην Αυστρία.

H ανεργία στις ελληνικές περιφέρειες το 2014 (σε % του ενεργού πληθυσμού).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα