Αλμα των πωλήσεων κινητών το 2003

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2004 20:19

Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων σ' όλο τον κόσμο έφτασαν τα 510 εκατομμύρια το 2003, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ το 2004 θα διαμορφωθούν περί τα 560 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους τρεις ομίλους έρευνας, που παρακολουθούν τις πωλήσεις κινητών: τη Gartner Dataquest, την IDC και τη Strategy Analytics.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2000 που η ζήτηση κινητών αυξάνεται πάνω από 10%. Οι κατασκευαστές επωφελούνται ιδιαιτέρως από την ανάπτυξη αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, αλλά και από τους παλαιούς χρήστες κινητών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίοι αντικαθιστούν τα παλιά μοντέλα με νέα.

Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες σε πωλήσεις είναι αυτή του «έξυπνου» κινητού με ατζέντες θεμάτων, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εικόνες, μουσική και άλλες υπηρεσίες σε μιά μόνον συσκευή, λέει η IDC.

Οι έξι μεγαλύτεροι πωλητές κινητών ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς, αλλά ασιάτες ανταγωνιστές πιέζουν τις τιμές και κερδίζουν μερίδιο στην αγορά, σύμφωνα με την Strategy Analytics.

Το μερίδιο της ηγέτιδας Nokia υποχώρησε κατά 0,3% στο 34,8%. Η υπ' αριθμόν δύο Motorola έπεσε στο 14,4% από 16,3%.

Ενα τοις εκατό στο 10,8% κέρδισε η κορεατική Samsung, η Siemens ενισχύθηκε στο 8,4% από το 8,2%μ, ενώ η νοτιοκορεατική LG και η Sony Ericsson μάχονται για την πέμπτη θέση αφού έκλεισαν και οι δύο τη χρονιά με μερίδιο 5,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα