Ατονία σε Ν.Υ. και Ευρώπη

Πτωτικές τάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:09:17

ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο να φτάνει στο τέλος της, οι επενδυτές βρήκαν ελάχιστους λόγους να αγοράσουν μετοχές, ειδικά μετά την είδηση για την ποσότητα σκόνης από τοξική ουσία που εντοπίστηκε στο Καπιτώλιο, είδηση που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ετσι, το κλίμα στη Wall Street παρέμεινε υποτονικό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Cisco Systems, που επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

«Πρόκειται για ένα ασταθές περιβάλλον», επεσήμαναν αναλυτές. Θετικό σημείο αποτέλεσε η μετοχή της Tyco International, η οποία ενισχύθηκε 3,5%, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.505,18 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά κατά 0,15% και διαμορφώθηκε στις 2.066,21 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η νέα εξασθένηση του δολαρίου και η απογοήτευση των επενδυτών από την πορεία blue chips, όπως ο κολοσσός Volvo και η εταιρεία χημικών Akzo Nobel, οδήγησαν τις μετοχικές τιμές κοντά σε χαμηλά τριών εβδομάδων.

Το ασθενέστερο άνοιγμα της Wall Street άσκησε περαιτέρω πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Θετικά σημεία η μετοχή του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία ενισχύθηκε 7%, μετά την αύξηση 36% της επιβατικής κίνησης τον Ιανουάριο αλλά και την ανακούφιση που προκάλεσε το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. δεν έκλεισαν τη βάση της στο αεροδρόμιο Σαρλερουά. Ανοδο 6% σημείωσε και η μετοχή της EasyJet.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Akzo Nobel υποχώρησε 4%, καθώς η ολλανδική εταιρεία χημικών κατηγορεί το ασθενέστερο δολάριο και την αύξηση του ανταγωνισμού για την υποβάθμιση των προβλέψεών της για το 2004.

Η μετοχή της Volvo έχασε 7% της αξίας της, καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις τέταρτου τριμήνου.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,6%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 0,9%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, καταγράφοντας πτώση 1,25%, αφού νωρίτερα υποχωρούσε περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Συναλλασσόμενοι της αγοράς βλέπουν τώρα ως βασικό σημείο στήριξης το επίπεδο των 10.500 μονάδων. Οι επενδυτές έσπευσαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών εταιρειών κατασκευής ψηφιακών προϊόντων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα