Ντέισελμπλουμ: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 16:23
UPD:20:25
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

«Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ προσθέτοντας ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια.

Ο Ντέισελμπλουμ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έξοδος «δεν αποτελεί επιλογή».

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο RTL ο Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης στο σύνολό της να αποφευχθεί αυτό».

Η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του προς τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν μετατέθηκε προς το μέλλον η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με δεδομένη την αδυναμία ολοκληρωσής τους, ως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι «βασικά δεν μετέθεσα καμία προθεσμία προς το μέλλον. Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα. Δεύτερον, θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες».

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα ο Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι «είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι οι κουμπαράδες στην Ελλάδα έχουν αδειάσει. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπω κάποια πρόοδο στις διαβουλεύσεις, άρα αυτός είναι λόγος για λίγη αισιοδοξία. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να επανεκινήσουμε το πρόγραμμα στήριξης».

«Ωστόσο, το πρόβλημα είναι φυσικά ότι όσο περισσότερο συζητάς για τα μέτρα που θα εφαρμόσεις, τόσο περισσότερο χρόνο χάνεις για να τα εφαρμόσεις πραγματικά. Επιπλέον, αρχίζουν να εξαντλούνται πραγματικά τα χρήματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πολύ καλά τη δυσκολία της κατάσταστασης σημειώνοντας ότι «γνωρίζουν ότι την στιγμή που δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα χρέη σου, θα ακολουθήσει μια τιμωρία. Θέλουμε να αποφύγουμε την αναζωπύρωση του θέματος του Grexit, επειδή και η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εντός της Ευρωζώνης. Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία».

Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι οι Έλληνες ζητούν στήριξη και στους Ρώσους, ο προεδρος του Eurogroup απάντησε αρνητικά. «Συζητούν με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έλαβα, αυτή η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν θα συμπεριλάβει μεγάλες προκαταβολές, όπως δήλωσε ένας Έλληνας πολιτικός στα ΜΜΕ. Αυτό δεν ισχύει. Άρα, οι Έλληνες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κλείσουμε μια συμφωνία» τόνισε.

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο που θα οδηγούσε σε μία κατάληξη άμεσα, ενώ παρότρυνε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία των έως τώρα συζητήσεων. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς Ελλάδας προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για το κοινό συμφέρον» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν από την Βιέννη.

Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε ημέρες αλλά δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη ωριμότητα για την επίτευξη μίας συμφωνίας άμεσα, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή: Reuters

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα