Reuters: Ρίχνει τους τόνους για Ελλάδα το Κόμμα των Φινλανδών

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 12:46
UPD:12:52
EPA/MARKKU OJALA

Το κόμμα του 52χρονου Τίμο Σόινι (φωτογραφία)- οι πρώην Αληθινοί Φινλανδοί - κατέκτησε τη δεύτερη θέση μετά το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα, ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο οποίος προφανώς θα ζητήσει τη στήριξη του Κόμματος των Φινλανδών για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Η πιθανή παρουσία του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών σε μία κυβέρνηση συνασπισμού δεν κινδυνεύει να στρέψει τη χώρα κατά της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του εισέρχονται τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, εκτιμά το Reuters.

Το κόμμα του 52χρονου Τίμο Σόινι - οι πρώην Αληθινοί Φινλανδοί - κατέκτησε τη δεύτερη θέση μετά το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα, ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο οποίος προφανώς θα ζητήσει τη στήριξη του Κόμματος των Φινλανδών για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το Κόμμα των Φινλανδών μπορεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση... εμπιστεύομαι προσωπικά τον Σόινι, αυτή είναι μία πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Σιπίλα στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Σόινι έριξε, πάντως, τους τόνους στη ρητορική του κατά της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα, όπως στους αυστηρότερους ελέγχους στο μεταναστευτικό και στις μεγαλύτερες συντάξεις.

Το κόμμα του Σόινι είχε πάει καλύτερα στις τελευταίες εκλογές του 2011, όταν «τρόμαξε» τις αγορές, αλλά κέρδισε τους ψηφοφόρους με την κριτική του κατά των πακέτων διάσωσης για μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Τότε είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος υποστήριζε τα πακέτα στήριξης.

EURONEWS

«Ζητήματα της Ε.Ε. δεν επικράτησαν στην προεκλογική περίοδο αυτή τη φορά. Έχουμε μεγαλύτερα εσωτερικά προβλήματα», δήλωσε η Χάιντι Σόμαν, οικονομολόγος στην τράπεζα Nordea. Για παράδειγμα, μια δισέλιδη περίληψη του Κόμματος των Φινλανδών δεν περιέχει αναφορές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του Σιπίλα εξασφάλισε 49 έδρες στη βουλή των 200 εδρών, ενώ οι Φινλανδοί 38. Η Εθνική Συμμαχία του Στουμπ απέσπασε 37 κι ο εταίρος της, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες 34 έδρες.

«Ένα λαϊκό κόμμα στην εξουσία σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές και συμβιβασμούς. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ζητήματα για το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβιβαστεί», υποστηρίζει ο Ιλκα Ρουοστετσάαρι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Tampere.

Κατά παράδοση, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη σχετικά με τα πακέτα διάσωσης προτού αναμειχθούν οι ηγέτες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο Σόινι ενδεχομένως να ενδιαφέρεται περισσότερο για το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα