Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ισχυρές πιέσεις σε τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2004 18:59
UPD:19:03

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Οι απώλειες περιορίστηκαν ωστόσο σε κάποιο βαθμό αργά το απόγευμα.

Στη σχετική βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της DaimlerChrylsler, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και η ανάκαμψη του Dow Jones.

Όπως ανακοινώθηκε μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, ο δείκτης ISM που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο επίπεδο – ρεκόρ των 65,7 μονάδων, από 58, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στο 60.

Ανοδο μεγαλύτερη των προβλέψεων σημείωσε και ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε το πρωί http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/04/871235.htm .

Ενθαρρυντικά ήταν επίσης τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 1,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.398,5 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.607,57 μονάδες με απώλειες 0,84% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.028,37 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,72%. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά, ο γερμανικός δείκτης υποχώρησε μέχρις τις 4008,8 μονάδες.

Η μετοχική τιμή της DaimlerChrysler υποχώρησε κατά 0,48%. Η γερμανο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,4 δισεκ. ευρώ (1,75 δισεκ. δολ.) ή 1,38 ευρώ ανά μετοχή έναντι 168 εκατ. ευρώ ή 16 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 8,6%, στα 33,8 δισεκ. ευρώ από 37 δισεκ. ευρώ. Τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισεκ. ευρώ.

Iσχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς τα αποτελέσματα της αμερικανικής Cisco Systems δεν ανταποκρίθηκαν στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών. Μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η υπ’ αριθμόν ένα – παγκοσμίως - εταιρεία προϊόντων διαδικτύωσης για το Internet ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 27% και διαμορφώθηκαν στα 724 εκατ. δολ. Οι πωλήσεις της, ωστόσο, σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η επίσης αμερικανική εταιρεία Ciena, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, προειδοποίησε ότι τα τριμηνιαία αποτελέσματά της θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές της προβλέψεις.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies υποχώρησε κατά 2,95%.

Μεγαλύτερη πτώση, άνω του 6%, σημείωσε ο τίτλος της France Telecom. Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεών της κατά 1,1% στο σύνολο της περυσινής χρήσης. Τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 40%.

Στον αντίποδα, το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους ενέργειας και φαρμακοβιομηχανιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα