Του Κώστα Ιωαννίδη
Συνεχίζεται το ταξίδι στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα πως η χώρα θα μείνει στην ευρωζώνη.
Η εβδομάδα μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων συνέπεσε με την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Απριλίου στα παράγωγα. Δεν ήταν φορτωμένη με ειδήσεις, αλλά με σχόλια και αξιολογήσεις επί της ελληνικής οικονομίας. Βάση όλων αποτέλεσε η εικόνα από τη σχέση της κυβέρνησης, με τους πιστωτές. Η ένταση μεταξύ των δυο πλευρών με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει. Αυτό έχει ανησυχήσει τους ξένους θεσμικούς και τους εγχώριους αναλυτές. Εκείνοι επηρεάζουν τους όποιους ιδιώτες επενδυτές απέμειναν πιστοί στις ελληνικές μετοχικές αξίες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι ξένοι θεσμικοί σήμερα καλούνται να αποτυπώσουν στο ταμπλό την απόφαση που πήρανε μελετώντας το Σαββατοκύριακο τις εξελίξεις για την ελληνική περίπτωση, μέσα από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Από το Bloomberg και το Reuters ξεχωρίσαμε κάποιες αναφορές που θεωρήσαμε ικανές να επηρεάσουν τους επενδυτές διεθνώς και στο εσωτερικό. Το Bloomberg φθάνει ως τη μέρα της εξαγγελίας του διαζυγίου της χώρας με τους εταίρους και πιστωτές της και αναφέρει ως και τα πρόσωπα που θα εμφανιστούν πιθανά στην πρώτη δημόσια αναφορά της επίσημης ρήξης. Το Reuters ακόμα επιμένει να υπογραμμίζει την σπουδαιότητα που θα έχει το ερχόμενο Eurogroup. Δηλαδή παρατηρεί την ελληνική περίπτωση βήμα – βήμα.
Από την περασμένη βδομάδα η δυναμική των τιμών είναι καθοδική και είναι μεγάλο το πλήθος των μετοχών που φάνηκε πως αναζητούν νεότερα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών. Ωστόσο είναι καθαρό πως η άμυνα από πλευράς εγχώριων θεσμικών και market makers έχει βρει έκφραση στο αγοραστικό ενδιαφέρον για λίγα εξαιρετικά δεικτοβαρή blue chip. Για τη στήλη όλα είναι ρευστά και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμα και μια θετική έκπληξη αυτή τη βδομάδα, αλλά ο ξένος τύπος λειτουργεί υπέρ της συντριβής της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Ειδικά τώρα που έχουν εμφανίσει διάθεση για διόρθωση των τιμών οι επενδυτές στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη.
Οι επενδυτές στα παράγωγα, μετά από την εβδομάδα της καθόδου του 25άρη κατά -7,3%, εμφάνισαν ουδέτερες προσδοκίες αφού η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ που θα είναι η κυρίαρχη σειρά από σήμερα ορίστηκε πάνω στο κλείσιμο του υποκειμένου.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Μαΐου, διαμορφώθηκαν στα 35.233 συμβόλαια και μέσα στη βδομάδα εμφάνισαν άνοδο 9769%, ενώ για την επόμενη (Ιουνίου) διαμορφώθηκαν στις 213. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της σειράς Απριλίου που εξέπνευσε την Παρασκευή, ορίστηκε στα 17.790 ΣΜΕ, ενώ σειράς Μαΐου στα 16.767 τη μέρα. Ο βαθμός έκθεσης των traders, είναι μέτριος.
Στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας δεσπόζει η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στην Ρίγα της Λετονίας. Στις 20 Απριλίου θα λάβει χώρα η τακτική γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ στην οποία μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί η διανομή αυξημένου μερίσματος ύψους 0,7 ευρώ στο οποίο θα έχουν δικαίωμα οι κάτοχοι μετοχών μέχρι και τις 22 Απριλίου. Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε διανομή 20 λεπτών με την μορφή προμερίσματος.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
Η εβδομάδα από τις 13/4 ως τις 17/4 με αριθμούς είχε ως ακολούθως:
Στις αγορές ομολόγων υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, αλλά και στις αγορές μετοχών η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν αρκετά σκληρή γενικευμένα. Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας -0,99% και στο 2015 -0,04%, ενώ ο Dow έπεσε -1,28% και πλέον χάνει -0,90% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -1,25% με επίδοση +3,17% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έχασε -1,02% με επίδοση έτους +3,91%. Ο δε Nasdaq100 έπεσε -1,28%, με κέρδη για το 2015 +2,95%. Η τιμή του χρυσού έπεσε κατά -0,31% στα 1204,1 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,28% και η ετήσια επίδοσή του είναι +12,62%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -5,54% με απόδοση το 2015 +19,20% και ο CAC έπεσε -1,85% με απόδοση φέτος +21,15%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -3,32% και στο τρέχον έτος κερδίζει 10,51%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -3,49% με απόδοση 21,21% φέτος. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -0,48%, με κέρδη το τρέχον έτος +7,89%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηηκε +0,29%, το 2015 αποδίδει +4,33%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +2,67% με επίδοση για φέτος +11,90%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -1,51%, κερδίζοντας πλέον μόνο +3,43% το 2015. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +1,40% και το 2015 κερδίζει +17,15%.
Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Κίνα και την Ιαπωνία ανέβηκαν σήμερα Δευτέρα και βοήθησε να περιοριστούν οι ζημίες σε όλη την υπόλοιπη Ασία, η τελευταία απόφαση του Πεκίνου να ενισχύσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου ενισχύεται από τις πολιτικές οικονομικές αποφάσεις. Η Κεντρική τράπεζα της Κίνας την Κυριακή μείωσε το ποσό των μετρητών που οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ως αποθεματικά, ήταν η δεύτερη μείωση σε δύο μήνες, προσθέτοντας περισσότερη ρευστότητα για να ενισχύσει την υπό επιβράδυνση ανάπτυξή της.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου 0,1%, μετά την άνοδό του σε μια νέα κορυφή επτά ετών στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν +0,3%, μετά την πτώση κατά 1,3% την περασμένη εβδομάδα.
Με μακροοικονομικά ασταθή η νομισματική πολιτική κυριαρχεί
Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να δείχνει περισσότερα σημάδια στασιμότητας, αντί της πιθανότητας για μια έκρηξη ή μια βουτιά. Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να βελτιώνεται, αν και μόλις και μετά βίας. Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, αλλά ο λόγος που δέχθηκαν οι επενδυτές ως δικαιολογία ήταν ο κακός καιρός και όχι κάτι πιο ανησυχητικό. Η ανταπόκριση της ιαπωνικής οικονομίας στα Abenomics (μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για πυροδότηση πληθωριστικών πιέσεων) παραμένει απογοητευτική. Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται. Οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές αγωνίζονται να κρατηθούν απλά στον αφρό. Και όμως, αυτή η μεγάλη εικόνα λειτουργεί ευνοϊκά για τις μετοχές και τα ομόλογα, δεδομένου ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεσμεύονται να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αποφυγή του αποπληθωρισμού.
Μια γρήγορη ματιά στην παγκόσμια παραγωγή θα βοηθήσει:
Ευρωζώνη: Πέρυσι τον Οκτώβριο, το περιοδικό The Economist της 25ης ειδοποίησε ότι «η ζώνη του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της τρίτης ύφεσης μέσα σε έξι χρόνια». Ο δείκτης MSCI EMU των μετοχών της ευρωζώνης σε ευρώ είναι περίπου +30% ψηλότερα από τότε που το περιοδικό προειδοποίησε. Τώρα, η… εξακύλινδρη μηχανή της ευρωζώνης είναι σε φουλ λειτουργία: 1) σχεδόν μηδενικά επιτόκια, 2) QE ποσοτική χαλάρωση, 3) ένα αδύναμο ευρώ, 4) αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, 5) εκτίναξη των τιμών των μετοχών, καθώς και 6) χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Τα τελευταία νέα από την ευρωζώνη είναι στην πραγματικότητα λίγο απογοητευτικά. Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σε δείκτη που περιλαμβάνει και την κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε για πέμπτη φορά μέσα σε έξι μήνες, κατά +0,2% το Φεβρουάριο, αλλά αύξηση κατά 0,6% του Ιανουαρίου, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε πτώση κατά -0,4%. Η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία ανέκαμψε κατά +0,6% από -1,0% απώλεια στη διάρκεια του Ιανουαρίου όταν αρχικά είχε αναφερθεί ως αμετάβλητη, η οποία ακολούθησε μια αύξηση τεσσάρων μηνών κατά +3,2%. Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν -0,9% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο, και ήταν η τρίτη μείωση σε τέσσερις μήνες, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,4% μετά από πτώση στους δύο από τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Επίσης, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή εκτός των κατασκευών δεν μεταβλήθηκε το Φεβρουάριο μετά από κέρδη +0,3% τον Ιανουάριο και +1,5% το Δεκέμβριο, που ήταν η πρώτη αύξηση σε πέντε μήνες. Η εργοστασιακή παραγωγή που αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού δείκτη στη Γαλλία δεν έχει εμφανίσει άνοδο αυτή τη χρονιά, καθώς δεν μεταβλήθηκε το Φεβρουάριο, έπειτα από πτώση 0,3% τον Ιανουάριο. Η ιταλική βιομηχανική παραγωγή (εκτός των κατασκευών) αυξήθηκε για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες, με μηνιαία ανάκτηση +0,6% μετά την απροσδόκητη μείωση του Ιανουαρίου κατά -0,7%. Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω για τον Dr Ed Yardeni είναι πως παρά την αδύναμη ανάκτηση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή, ήδη για φέτος έχει σημειωθεί μεγάλο ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης.
Ενώ οι επενδυτές περιμένουν πολλά από την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, αν εκεί οι «κύλινδροι της μηχανής» μεταδώσουν την κίνηση στην πραγματική οικονομία, για τις ΗΠΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται στους καταναλωτές. Αναμένεται η εμφάνιση ισχυρότερων λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για να επιβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί άρχισαν να ξοδεύουν τα έκτακτα χρήματα από το χαμηλό κόστος στη βενζίνη τους. Γιατί εξαιρουμένης της βενζίνης, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% το Φεβρουάριο - μετά από μηδενική μεταβολή τον Ιανουάριο και μείωση 0,2% το Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση στο προσωπικό εισόδημα κατά +1,1% τους τελευταίους 3 μήνες, σύμφωνα με ένα δείκτη που παρακολουθεί στενά το εισόδημα από μισθούς και ημερομίσθια.
Ιαπωνία: Οι έντονες προσδοκίες για τα Abenomics 27 μήνες αφότου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανέλαβε τα καθήκοντά του, μέχρι τώρα δεν έχουν συνδυαστεί με την πραγματικότητα. Το ασθενέστερο γιεν που διαμορφώθηκε από την πολιτική της BOJ (κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας), έχει αυξήσει τις τιμές των εισαγωγών και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, οι επικεφαλής στις ιαπωνικές επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικοί, σχετικά με την ενίσχυση της παραγωγής και την επένδυση σε νέο εξοπλισμό.
Το Κινεζικό εμπόριο. Το μεγάλο σοκ τη βδομάδα που πέρασε ήρθε από την είδηση για βουτιά -25,2% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές εμπορευμάτων της Κίνας κατά το μήνα Μάρτιο. Παρόμοια μεταβλητότητα εμφανίστηκε και πριν από ένα χρόνο, όταν οι εξαγωγές άρχισαν να ανακάμπτουν κατά το μήνα Μάρτιο, μετά την κατακόρυφη πτώση 24,0% το Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αύξηση των κινεζικών εξαγωγών από τις αρχές του 2012, όταν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη άρχισε να λιμνάζει. Επίσης αρνητική εντύπωση προκάλεσε η πτώση 4,5% των εισαγωγών εμπορευμάτων στην Κίνα το Μάρτιο στο χαμηλότερο ρυθμό από το Νοέμβριο του 2010. Ωστόσο, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων και οι τιμές των μετοχών δεν έχουν βυθίσει σε όλο τον κόσμο, όπως γινόταν στο παρελθόν μετά από ασθενέστερη των αναμενόμενων κινεζικών οικονομικών δεδομένων. Η «ιπτάμενη» κινεζική χρηματιστηριακή αγορά αφομοίωσε τις αρνητικές εκπλήξεις χωρίς αλλαγές στο διασκελισμό. Προφανώς, στις χρηματοπιστωτικές αγορές κυριαρχούν επενδυτές πεπεισμένοι ότι τα κακά νέα είναι καλά νέα, διότι θα αναγκάσουν την κινεζική κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να παρέχει περισσότερα κίνητρα.
Η ανάκαμψη του πετρελαίου έχει ακόμα δρόμο
Το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου έχει κεντρίσει τις φαντασιώσεις ορισμένων επενδυτών για μια σταθερότερου χαρακτήρα αλλαγή προς μια ανάκαμψη των τιμών, αλλά οι αναλυτές δεν αναμένουν τα κέρδη αυτά να διαρκέσουν. Την Πέμπτη, οι προθεσμιακές τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματευτήκανε στο New York Mercantile Exchange σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε ένα κέρδος σε έξι συνεδριάσεις άνω του 12% για να φθάσουν στα 56,71 δολάρια το βαρέλι. Το υψηλότερο επίπεδο για το 2015 μέχρι σήμερα. Την Τετάρτη πήδηξε 5,8% αφού αναφέρθηκε αύξηση των αποθεμάτων αργού που ήταν λιγότερο του 50% από όσα ανέμεναν στην αγορά.
Άρα για την άνοδο της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 55 δολαρίων το βαρέλι ο "καταλύτης" που απαιτήθηκε ήταν η μικρότερη από το αναμενόμενο αύξηση της προσφοράς.
Μετά το ράλι των τιμών, «το πλεονέκτημα της αμφιβολίας είναι με τους ταύρους», βραχυπρόθεσμα είπε ο Tyler Richey της West Texas Intermediate εκτιμώντας πως το επίπεδο μεταξύ 62,25 και 63 δολαρίων το βαρέλι θα αποτελέσει πρώτο στόχο. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει κάποια πρόοδο στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αφού έχουν βουτήξει οι τιμές σχεδόν κατά το ήμισυ από τα 105 δολάρια περίπου το βαρέλι, τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Το new normal της ευρωζώνης
Κατά την Goldman Sachs το νέο «φυσιολογικό» στην περιοχή του κοινού νομίσματος έχουν γίνει οι αρνητικές αποδόσεις. Τα Γερμανικά ομόλογα θεωρούνται ως «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών, παρόμοια με το δολάριο ΗΠΑ, και οι τιμές του έχουν παρουσιάσει σταθερά ράλι από την αρχή του 2014. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις. Η ξαφνική πτώση των Bunds την Παρασκευή ήταν μέρος μιας ευρύτερης ύφεσης στην αγορά, με όλες τις μεγάλες αγορές μετοχών της ευρωζώνης κάτω από -1%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 διαπραγματεύθηκε γύρω στο -1,4% χαμηλότερα. Παρόλα αυτά, δεν σημειώθηκε εκείνη τη μέρα διέλευση σε αρνητικό έδαφος για τις αποδόσεις των 10ετών Bunds. Αν και η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομόλογου έπεσε στο 0,051%, από το 0,085% την Πέμπτη, πριν από την ώθηση προς τα επάνω αργότερα.
Ο Marc Ostwald της ADM δήλωσε πως για να έρθει η μέρα που οι αποδόσεις θα πέσουν στο μηδέν πιθανώς να χρειαστεί οι μετοχές να πέσουν ακόμη αρκετά και να αυξηθεί η αίσθηση του φόβου ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να πάει φρικτά στραβά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Goldman Sachs ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, εκ εκδόσεων δημόσιου χρέους που εκκρεμούν στη ζώνη του ευρώ, έχει πλέον αρνητική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που κατέχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, πληρώνουν ουσιαστικά για το προνόμιο να κατέχουν κάτι που πολλοί θεωρούν ως ένα «ασφαλές καταφύγιο», ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα είναι στο μέλλον πρόθυμος, να πληρώσει περισσότερα για αυτό. ΠΡΙΝ λήξει και χάσουν χρήματα.
ΧΑ: Περιορισμένος αριθμός συνεδριάσεων ευρύτατες οι εβδομαδιαίες απώλειες
Η εβδομάδα χρηματιστηριακά άνοιξε την Τρίτη και ο τζίρος, πλησιάζοντας τα 70 εκατ. ευρώ, ήταν σχεδόν διπλάσιος από εκείνο της τελευταίας συνεδρίασης της Μεγάλης Εβδομάδας. Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινηθήκαν πτωτικά και ανάμεσα στις αιτίες, σε καλή θέση, ήταν η Ελλάδα και οι φήμες πως εξαντλούνται τα διαθέσιμά της σε ρευστό και πλησιάζει η ώρα ενός ατυχήματος που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα υπήρξε πτώση πάνω από -2% για τον ΓΔ και κοντά στο -2,9% ήταν η μεταβολή του 25άρη.
Στην κατηφόρα οδήγησαν πάλι οι Τράπεζες, με ημερήσια πτώση -8,3% και ήταν η πρώτη μέρα που ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών, Κοινής Ωφέλειας και Προσωπικών – Οικιακών Ειδών με μεταβολές από -4% και πάνω. Την Τετάρτη η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είχε την προσοχή της στην ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια καλή μέρα για τις μετοχές του ευρώ, αφού η απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας ικανοποίησαν τους αγοραίους. Στο ΧΑ ήταν μια μέρα όπως η προηγούμενη, με ελαφρά μικρότερο τζίρο. Μόνο που τη μεγαλύτερη πτώση έγραψε ο δείκτης των εταιριών Υγείας -5,33% και ακολούθησαν οι Τράπεζες -5,1% και οι Τηλεπικοινωνίες -3,9%. Το δε βράδι εκείνης της μέρας ήρθε και η υποβάθμιση από την S&P, που όρισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας.
Την Πέμπτη λοιπόν, η κακή είδηση του υποβιβασμού από την S&P, προκάλεσε ανοδική αντίδραση, αποκαλύπτοντας πως αρκετές από τις πρόσφατες πιέσεις ήταν μέρος της προεξόφλησης της υποβάθμισης. Οι αγορές στην ευρωζώνη τη μέρα του rebound, που ήρθε στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών στην Αθήνα, διόρθωναν από τα υψηλά πολλών ετών που βρέθηκαν την προηγούμενη. Ωστόσο στο ΧΑ οι Τράπεζες δέχθηκαν ακόμα μια μέρα πιέσεις χάνοντας -2,6%, ενώ κλάδοι όπως των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +6,16%, Εμπορίου +3,76%, Κοινής Ωφέλειας +2,85%, Κατασκευές Υλικά +2,75%, Πετρελαίου Αερίου +2,66%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,47%, ήταν εκείνοι εμφάνισαν ανάκτηση μέρους των πρόσφατων απωλειών τους. Ο τζίρος, τη μέρα που ο ΓΔ κέρδισε +1,1% και ο 25άρης 0,6%, ήταν στα επίπεδα της Τρίτης, ήτοι κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.
Το τέλος της εβδομάδας ήταν απογοητευτικό, καθώς οι θεσμικοί μέτρησαν την εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων και τα σενάρια για την οδό που θα οδηγούσε στο Grexit και πίεσαν σταθερά και σχεδόν γενικευμένα. Το σχεδόν αφορά στην ύπαρξη κάποιων blue chip, που ανέλαβαν ρόλο εξισορρόπησης των μεταβολών των βασικών δεικτών που βουλιάζουν από τις ασταμάτητες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζει από την ομάδα του αντιτραπεζικού μπλοκ η ΕΕΕ που έχει αυξήσει πλέον τη βαρύτητά της στο Γενικό Δείκτη άνω του 21%. Με το μεγαλύτερο τζίρο στη βδομάδα, πάνω από 85 εκατ. ευρώ, τη μέρα της εκπνοής των σειρών Απριλίου την πτώση κατά -3% του ΓΔ και -3,11% του 25άρη οδήγησαν οι κλάδοι: Προσωπικών Οικιακών Ειδών -7,15%, των Τραπεζών -5,46%, Πρώτων Υλών -5,42%, Ταξίδια Αναψυχή -4,98%, Πετρελαίου Αερίου -3,13%.
Η εβδομάδα σε αριθμούς περιλαμβάνει πτώση σε 4 συνεδρίες για τον ΓΔ -5,96%, ενώ για τον 25άρη -7,34% και του FTSEM -6,04%. Αξίζει να αναφέρουμε πως από τους επιμέρους τίτλους που περιλαμβάνονται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο μας, οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, και ΠΕΙΡ από τον 25άρη και οι ΑΝΕΜΟΣ, ΕΛΚΑ, ΙΚΤΙΝ ΥΓΕΙΑ και ΦΡΛΚ από τον FTSEM σημείωσαν χαμηλά εβδομάδας, που αποτελούν και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών. Ενώ τα τραπεζικά blue chip πλην ΕΤΕ απέκτησαν νεότερα χαμηλά βίου στο ευρώ. Η πτωτική ορμή λοιπόν είναι εμφανής και έτσι την ώρα που η χαμηλότερη επίδοση των μεγάλων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης από την αρχή της χρονιάς είναι πάνω από +10% με τον Ισπανικό δείκτη στο +10,51% και τον CAC στο +21,15%, το ΧΑ χάνει -11,66% και ο 25άρης των θεσμικών -18,65%. Τα blue chip με αμυντικά χαρακτηριστικά αυτή τη σκληρή βδομάδα ήταν εκείνα που έγραψαν κέρδη ήτοι αλφαβητικά: ΕΕΕ +1,44%, ΕΛΠΕ +1,39%, ΜΟΗ +6,53%, ΟΛΠ +5,18%, ΤΕΝΕΡΓ +4,42%, ενώ επίπεδα σχεδόν κρατήθηκαν οι ΓΡΙΒ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ. Οι μετοχές με διψήφιες απώλειες αλφαβητικά ήταν ΑΛΦΑ -24,16%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, -14,63%, ΔΕΗ -10,83%, ΕΤΕ -15,88%, ΕΥΡΩΒ -19,82%, ΜΙΓ -14,93%, ΜΥΤΙΛ -11,97%, και ΠΕΙΡ -23,15% ενώ η ομάδα διευρύνεται με τις μετοχές που έχασαν περισσότερο του 25άρη ήταν ΑΡΑΙΓ -8,61%, ΒΙΟ -9,75%, και ΟΤΕ -9,42%. Το είδος το πλήθος και το μέγεθος της πτώσης δίνει πιθανότητες σε αποχωρήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Τεχνική ανάλυση
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec:
Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη επιδεινώθηκαν επικίνδυνα, απειλώντας πλέον να σπάσουν την συσσώρευση τιμών και να κινηθούν προς νεότερα φετινά χαμηλά. Ακόμα το τελευταίο "οχυρό" των 723 μονάδων δεν έχει πέσει, ωστόσο η απόσταση ασφαλείας έχει μειωθεί αισθητά κάνοντας ιδιαίτερα ευαίσθητη την διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα.
Η απώλεια του σημείου εκκίνησης της προηγούμενου ανοδικής αντίδρασης, θα αυξήσει τις πιθανότητες για την διολίσθηση προς τις 660 μονάδες. Αναμενόμενα ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης στο ημερήσιο διάγραμμα, ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν ακόμα εισέλθει στις υποτιμημένες ζώνες τιμών εμφανίζοντας μικρές ανοδικές αποκλίσεις.
Η ανάλωση χρόνου έχει μειώσει το σημείο στροφής της τάσης κατεβάζοντας το όριο στις 790 μονάδες. Αν και η τάση έχει ανακτήσει την δυναμική από την πτωτική ορμή της τρέχουσας εβδομάδας, ακόμα δεν έχει δοθεί το σύνθημα ακύρωσης του σεναρίου της ανοδικής αντίδρασης έστω και οριακά.
Θα μεταβάλλουμε άποψη μόνο σε διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 720 μονάδες καθώς οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών αφήνουν ένα περιθώριο ερμηνείας "θορύβου" στις συναλλαγές της Παρασκευής.
Σήμερα
Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Κίνα και την Ιαπωνία ανέβηκαν σήμερα Δευτέρα και βοήθησε να περιοριστούν οι ζημίες σε όλη την υπόλοιπη Ασία, η τελευταία απόφαση του Πεκίνου να ενισχύσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου ενισχύεται από τις πολιτικές οικονομικές αποφάσεις. Η Κεντρική τράπεζα της Κίνας την Κυριακή μείωσε το ποσό των μετρητών που οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ως αποθεματικά, ήταν η δεύτερη μείωση σε δύο μήνες, προσθέτοντας περισσότερη ρευστότητα για να ενισχύσει την υπό επιβράδυνση ανάπτυξή της.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου 0,1%, μετά την άνοδό του σε μια νέα κορυφή επτά ετών στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν +0,3%, μετά την πτώση κατά 1,3% την περασμένη εβδομάδα.
Οι Κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την ένεση τόνωσης της οικονομίας, με το δείκτη CSI300 να ενισχύεται +1,2% μετά από εμβάπτιση στα κόκκινα σε ένα σημείο, ενώ ο Shanghai Composite Index ήταν +1,1% στις 4,313.06 μονάδες. Όμως, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν κάτω κατά -0,3%.
Την Παρασκευή, οι βασικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ έληξαν με ημερήσιες και εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 1 τοις εκατό, σύρθηκε κάτω από τις αλλαγές κανονισμών συναλλαγών στην Κίνα, τις νέες ανησυχίες για την Ελλάδα, και τα χλιαρά εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν σύντομα χωρίς αξίες που χρησιμοποιούν ως εγγύηση για να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αναχρηματοδότηση εκτός αν η κυβέρνηση των Αθηνών καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Το ευρώ ήταν επίπεδο στα 1,0799 δολάρια από το υψηλό της Παρασκευής των 1,0849 δολαρίων. Το δολάριο κατέγραψε οριακά κέρδη περίπου 0,1% έναντι του αγοράζοντας 118,84 γιεν.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust Sec
Πτωτική η τρέχουσα εβδομάδα με αρνητικό πρωταγωνιστή για άλλη μία φορά τον Τραπεζικό κλάδο. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, νέα χαμηλά έτους για την ΑΛΦΑ και μόνο η ΕΤΕ δεν έχει καταγράψει νέα χαμηλά. Φημολογούμενες αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο, αύξηση των "κόκκινων" δανείων, μείωση των καταθέσεων, αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Χώρας και μείωση της έκθεσης των ξένων χαρτοφυλακίων στο Τραπεζικό κλάδο, δικαιολογούν εν μέρει την "καταστροφή" στις τιμές των Τραπεζικών μετοχών. Μόνο αν εξαλειφθούν οι παραπάνω λόγοι θα μπορούσαμε να δούμε "αξιοπρεπείς" αποτιμήσεις για τις Τράπεζες.
Κατακλυσμός δηλώσεων - δημοσιευμάτων για "ατύχημα" ή έξοδο από το ευρώ και για μηδενική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα, δεν άφησαν περιθώρια στον Γενικό Δείκτη για κάτι καλύτερο από το να κρατηθεί προς το παρόν πάνω από τις 720 μονάδες και να προσπαθεί να επανέλθει στο γνωστό εύρος των 750 με 800 μονάδες. Οι ελπίδες για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και το καλύτερο σενάριο είναι η καταγραφή προόδου και σύγκλισης για εκταμίευση κάποιου ποσού μέσα στο Μάιο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να έχει ως στόχο μια συνολική συμφωνία το Καλοκαίρι, που θα αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την ρύθμιση του χρέους. Στόχος που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολος με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο Πλευρές, αλλά και τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Άρα το Χρηματιστήριο φαίνεται να μένει παγιδευμένο ως τον Ιούλιο που θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Το ίδιο παγιδευμένη θα παραμείνει και η Ελληνική Οικονομία στην έλλειψη ρευστότητας και έλλειψης επενδύσεων και με τον φόβο του "ατυχήματος" να επανέρχεται ανά διαστήματα.
Η διατήρηση των 720 μονάδων είναι βασική προτεραιότητα για τον Γενικό Δείκτη, αφού με διάσπασή τους αναμένεται πτώση 100 μονάδων ως την επόμενη στήριξη.
Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων και αισιόδοξων μηνυμάτων στο επόμενο Eurogroup (24/4 ) η Αγορά θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 800 μονάδες.
Να τονίσουμε ότι η πτώση των τελευταίων μηνών έχει φέρει πια τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στις 930 μονάδες, αρκετά χαμηλά ως σημείο εισόδου για τους συντηρητικούς επενδυτές που δεν κυνηγούν τα χαμηλά της Αγοράς που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στην διαπραγμάτευση με τους Δανειστές επικεντρώθηκε και η εβδομάδα που πέρασε, με τις δηλώσεις Επισήμων και Αρμόδιων Προσώπων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας.
Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας ήταν και η υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ο οποίος στα κυριότερα σημεία της έκθεσής του αναθεώρησε σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας το 2015, καθώς και για το πρωτογενές αποτέλεσμα. Η πίεση που εκδηλώθηκε μετά την δημοσίευση της έκθεσης, επικεντρώθηκε κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς η εκτίμηση επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των επισφαλειών που ήδη αποτελούν την "αχίλλειο πτέρνα" των Τραπεζικών ισολογισμών.
Όπως και να έχει, από την στιγμή που η Ελληνική διετία διαπραγματεύεται με απόδοση άνω του 23%, οι εκθέσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας δεν αλλάζουν κάτι σε ότι αφορά τα δεδομένα των δυνητικών αποτιμήσεων, επιτείνουν ωστόσο την αποστροφή από την ανάληψη Ελληνικού ρίσκου, παρά την συνεχή διολίσθηση των τιμών και τις αποκλίσεις αποδόσεων που παρατηρούνται μεταξύ των άλλων Χωρών της Ευρωζώνης.
Όλα τα βλέμματα επομένως επικεντρώνονται στο αν το Euroworking Group δώσει το "πράσινο φώς", καθώς η Ελληνική Αγορά οφείλει ένα ράλι εκτόνωσης, με ορίζοντα την συμφωνία του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλιώς το γνωστό πτωτικό "σύρσιμο" που επικρατεί από το τέλος Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί, επισκιάζοντας τα όσα "συμπαθητικά" μίκρο ή μάκρο νέα ανακοινώνονται.
Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι μετά από μια ανάλωση χρόνου δύο μηνών, μετά την συμφωνία του Eurogroup του Φεβρουαρίου, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης έχει φθάσει σε κομβικό σημείο λόγω της μεγάλης πίεσης που παρατηρείται στο θέμα της ρευστότητας, αλλά και της εξεύρεσης πόρων για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου. Οι αβεβαιότητες και το ρίσκο που συνεπάγεται μια αστοχία στις διαπραγματεύσεις, καθώς και η πίεση στις αποτιμήσεις, δημιουργούν ένα μίγμα παραγόντων που ευνοούν την αύξηση της μεταβλητότητας της Αγοράς σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάληξης των συνομιλιών. Ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και γρήγορα αντανακλαστικά ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας.
Ξένοι αναλυτές
Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε σχόλια από Bloomberg & Reuters
Από το Bloomberg με παράληψη αρκετών προτάσεων επιλέξαμε:
«Με Έλληνες αξιωματούχους να υπαινίσσονται ότι η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ευρώ και παράλληλα τους πιστωτές της να εμφανίζονται απογοητευμένοι με την κωλυσιεργία της κυβέρνησης, οι αναλυτές αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν.
Οικονομολόγοι όπως ο Erik Nielsen της UniCredit Bank AG, λένε ότι μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου πριν τα διαθέσιμα μετρητά εξαντληθούν και θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να εκτυπώσει ένα νέο νόμισμα. Η υιοθέτηση του ευρώ υποτίθεται ότι ήταν πάντα μια επιλογή με εισιτήριο χωρίς επιστροφή, οπότε δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο ή χάρτης πολιτικής πορείας για μια έξοδο. Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα κυμαίνονται από τη διατήρηση του ευρώ ως ένα καταστροφικό διαζύγιο.
Εξίσου ασαφές είναι το ποιος θα πει στον κόσμο, και πώς, ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια οικονομική ζωή… μετά θάνατον. Πιθανοί αγγελιοφόροι μεταξύ άλλων ο Τσίπρας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker».
Από το Reuters το σχόλιο αφορά κύρια τις εξελίξεις μέσα στη βδομάδα:
«Η απειλή που γεννά η Ελλάδα πέρα από τα σύνορα της μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά οι προσπάθειες για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσει τα κεφάλαια διάσωσης και θα συμβάλλει στην αποφυγή της χρεοκοπίας θα συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου αυτή την εβδομάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης Ευρώ συναντιούνται στην Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, την Παρασκευή με τις δύο πλευρές να παραδέχονται ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή. Αλλά με την Αθήνα ακόμη να δυσκολεύεται στο να εμφανίσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που κρίνεται αποδεκτό, υπάρχει μικρή εμπιστοσύνη ότι θα προκύψει μια συμφωνία.
Η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τις χώρες της ζώνης του ευρώ να είναι σε θέση να πληρώσουν μια νέα δόση της ενίσχυσης αυτού του μήνα. «Κανείς δεν έχει ιδέα για το πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Αθήνα είναι επικίνδυνα κοντά στο να εξαντληθούν τα μετρητά της. Αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα αποθέματα μετρητών σε όλο το δημόσιο τομέα - συνολικά 2.000.000.000 ευρώ- για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων στο τέλος του μήνα. Χωρίς συμφωνία στη Ρίγα, η Αθήνα θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ των εν λόγω πληρωμών ή την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στις επερχόμενες αποπληρωμές του χρέους της. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου € 1.000.000.000 το Μάιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί καμία καθυστέρηση.
«Έχουμε θέσει τώρα την πιθανότητα για ένα Grexit στο 40%, που συνδυάζεται με την αίσθηση ότι το ποσοστό εξακολουθεί να αυξάνεται χωρίς μιας σαφή ένδειξη αντιστροφής», δήλωσε ο Alastair Newton πολιτικός αναλυτής της Nomura. «Ο κύριος λόγος για εκείνα που παρατηρούμε είναι πως η συνεχιζόμενη τάση για ρητορική όχι μόνο θα κυριαρχήσει, αλλά μπορεί να συντρίψει την ουσία των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της ευρωζώνης».
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Παράλληλη μυστική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο τη συμφωνία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα FAZ. Όπως αναφέρει, πραγματοποιήθηκε προ τεσσάρων εβδομάδων δείπνο στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Συνεχείς είναι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία άμεσα. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που, όπως είπε, η κυβέρνηση υποσχέθηκε «για να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία». Σε συνέντευξη της στους FT, προειδοποίησε μάλιστα ότι «όποιο "μήνα του μέλιτος" μπορεί να είχε με τους πιστωτές, φτάνει ήδη στο τέλος του».
Η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα «βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι «απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει». «Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» να εξέλθει από την κρίση, είπε ο Ντράγκι από την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας όμως ότι η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Όπως είπε, διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία «θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης».
Την ανάγκη άμεσης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επισημαίνουν με κοινή τους παρέμβαση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη οι πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ.
Τη συνεδρίαση του Euroworking Group, την Τετάρτη 22 Απριλίου, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η συνάντηση του Brussels Group με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.
Νέος κύκλος προστίμων για παραβάσεις του κανονισμού περί short selling αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει ολοκληρώσει την εξέταση ενός αξιοσημείωτου αριθμού ύποπτων συναλλαγών. Περισσότερες από 150 είναι συνολικά οι υπό εξέταση συναλλαγές, οι οποίες είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ολες οι συναλλαγές αφορούν σε ανοικτές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί των τίτλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο διάστημα πέριξ της εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου αυτών.
Έναντι 17,1 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στο ΦΕΚ, θα περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς τα περιουσιακά στοιχεία της Πανελλήνιας Τράπεζας η οποία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σειρά αποφάσεων καθορίζει το αντάλλαγμα που θα κληθεί να καταβάλλει η Πειραιώς.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ειδικότερα, το πλεόνασμα υποχώρησε στα 26,4 δισ. ευρώ από 30,4 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο, βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων της ΕΚΤ. Στο 12μηνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 2,4% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που ήταν στο 12μηνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014.
Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των απότομων μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των γεωπολιτικών εντάσεων, προειδοποίησαν τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ παράλληλα σημείωσαν την “μέτρια” παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις “άνισες προοπτικές”.
Η Ιταλία ενισχύεται για να προστατευθεί από οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικονομικό σοκ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν απαντώντας σε ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Cnn, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι «τα επιτόκια επί των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο κάθε εποχής και χαίρουμε προστασίας από κάθε ενδεχόμενο σοκ που θα μπορούσε να προκύψει».
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή διορθώντας μετά το ράλι των προηγούμενων ημέρων, περιορίζοντας στο 7,9% τα κέρδη της εβδομάδας. Ανοδικά έκλεισε και ο χρυσός, περιορίζοντας την εβδομαδιαία πτώση του στο 0,1%. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,4% στα 1.203,10 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαϊου ενισχύθηκε κατά 1,7%, κλείνοντας στα 55,74 δολάρια.