Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν στις 23:00, διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, ενώ η είδηση ότι θα συνεδριάσει το Eurogroup την προσεχή Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης -δύο ημέρες πριν το καθορισμένο Eurogroup της 24ης Απριλίου- πιστοποιεί, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ικανή να ενεργοποιήσει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι μεγάλες αποκλίσεις εμφανίζονται στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά και κυρίως στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να επαναφέρει σταδιακά τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Την ίδια ώρα οι δανειστές θεωρούν μη βιώσιμο το ασφαλιστικό και ζητούν άμεσα παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους για τα κρατικά ταμεία, ενώ ζητούν περισσότερη ευελιξία και στην αγορά εργασίας.
Την ίδια ώρα, το κυριακάτικο Βήμα, δημοσιεύει συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην οποία ο Γιάννης Δραγασάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου σημειώνοντας πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», ενώ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «δεν είναι κακό να αναζητήσει ο Τσίπρας μία ειδική νομιμοποίηση είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλων επιλογών αν έχει να καταλήξει σε μία συμφωνία». «Υπό αυτή την έννοια όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.
Η θέση αυτή του κ. Μητρόπουλου προκαλεί εντύπωση διότι ο ίδιος στις 9 Απριλίου, μιλώντας στο Star, είχε χαρακτηρίσει «αφέλειες» και «επιπολαιότητες» τα όσα είχε πει για δημοψήφισμα στην Corriere della Sera ο Γ. Βαρουφάκης.
Το «παζλ» των κυβερνητικών δηλώσεων για τις διαπραγματεύσεις έκλεισε ο ΥΠΟΙΚ ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ