Αρχίζει σήμερα το Brussels Group

Τα σημεία σύγκλισης και οι διαφωνίες των δύο πλευρών
Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 12:14
UPD:16:32
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν στην κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων παρά τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά».

Κυβερνητικό στέλεχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, σημειώνει πως από σήμερα το απόγευμα στο Brussels Group έως και τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας την ερχόμενη Παρασκευή θα αναζητηθεί η «τεχνική βάση» πάνω στην οποία θα στηριχθεί η συμφωνία των δύο πλευρών», καθώς «πλέον η μία γνωρίζει πολύ καλά τα θέλω και τις κόκκινες γραμμές της άλλης».

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες:

  • EURONEWS
    Η κυβέρνηση δεν δέχεται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε και οι δανειστές ζητούν άμεσα κάτι τέτοιο.             
  • Η πλευρά των δανειστών ζητά παρεμβάσεις στον ΦΠΑ (για άμεσα και μόνιμα έσοδα) και η κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις το σκέφτεται.
  • Οι δανειστές δεν επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αντιδρούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Πρόκειται για μία από τις σοβαρές διαφωνίες που αν μία από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω μπορεί να οδηγηθούμε σε ρήξη.
  • Η δεύτερη αφορά στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία. Και είναι ίσως η πιο σοβαρή διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Οι δανειστές ζητούν κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ειδικές κατηγορίες και μειώσεις στις υψηλές συντάξεις. Η κυβέρνηση αντιδρά, αλλά το κλίμα στην πλειοψηφία της κοινωνίας γι' αυτές τις δύο παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις σε καμία περίπτωση «δεν σηκώνει απαγορευτικό», λέει με ειλικρίνεια κυβερνητικός βουλευτής.
  • Για την αναμόρφωση του φορολογικού και την πάταξη της διαφθοράς και της φοροκλοπής οι μέχρι τώρα προτάσεις της κυβέρνησης κρίνονται ικανοποιητικές από την άλλη πλευρά που ζητά μέτρα και για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά οι δύο πλευρές καλούνται με αμοιβαίες υποχωρήσεις να καταλήξουν σε μία «έντιμη συμφωνία» η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα