Τράπεζας Πειραιώς: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed στο γ’ τρίμηνο

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 12:02

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανεβάσει τα επιτόκια της μέσα στο τρίτο τρίμηνο, με συνέπεια να αυξηθούν οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων και να ενισχυθεί το δολάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς.

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, όπως επισημαίνει η Πειραιώς στο μηνιαίο δελτίο της για την οικονομία της Ευρωζώνης, δεν προβλέπεται να σταματήσει η τάση υποτίμησης του δολαρίου, παρά την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις «υπερβολικές διακυμάνσεις» του ευρώ, που βάζουν σε δοκιμασία την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε αντίθεση με την Αμερική, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται να ξεπεράσει το 4%, η επίσημη πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι ρυθμός ανάπτυξης 1,8% φέτος. Ακόμη όμως και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη αν η κατανάλωση και τα επιχειρηματικά κέρδη δεν ανακάμψουν σημαντικά. Σε αυτήν την περίπτωση η πρόβλεψη της αγοράς, που προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα φέτος, είναι υπεραισιόδοξη, εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην επικείμενη συνάντηση των 7 βιομηχανικών χωρών στην Φλόριντα το Σαββατοκύριακο, είναι απίθανο οι Αμερικανοί να δεχθούν οποιαδήποτε ανακοίνωση που σηματοδοτεί προς τις αγορές ότι η πτώση του δολαρίου πρέπει να σταματήσει. Τόσο η ανάγκη διατήρησης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εν όψει εκλογών στην Αμερική, όσο και η μέχρι στιγμής άρνηση της Κίνας και της Ιαπωνίας να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους, συνηγορούν στην διατήρηση του status quo, καταλήγει η Τράπεζα Πειραιώς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα