Αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 14:05
UPD:14:18

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων προχώρησε σήμερα η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται πλέον στο 4%. Η προηγούμενη αύξηση είχε αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου και ήταν η πρώτη σε διάστημα τριών ετών.

Στη συνοδευτική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Αγγλίας κάνει λόγο για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και επισημαίνει ότι τα στοιχεία που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα υποδεικνύουν περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών στο πρώτο τρίμηνο. Υπογραμμίζει επίσης ότι η αγοράς στέγης παραμένει ισχυρή.

Παρά την ανατίμηση της στερλίνας, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να αυξηθούν σταδιακά κατά την επόμενη διετία, τονίζεται στην ανακοίνωση. «Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα κάτω από το όριο του 2% η Νομισματική Επιτροπή έκρινε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν απαραίτητη, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός εντός του ορίου αυτού».

Η σημερινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ήταν ευρέως αναμενόμενη έπειτα από τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα και τα οποία καταδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία διανύει περίοδο ισχυρής ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 η υπ’ αριθμόν δύο οικονομία της Ευρώπης (μετά τη γερμανική) σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,9%, δηλαδή τον ταχύτερο της τελευταίας τετραετίας.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τον Ιανουάριο άνοδο 0,9%, σχεδόν διπλάσια από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Καθ' όλο το περασμένο έτος, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,1%, έναντι 1,7% στο 2002, όπως άλλωστε προέβλεπε και το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο βρετανικό τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 59,8 από 58,5 το Δεκέμβριο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό επέκτασης που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1997.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο βρετανικό μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 56, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Παρέμεινε ωστόσο για έβδομο διαδοχικό μήνα πάνω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Halifax, του μεγαλύτερου οργανισμού χορήγησης στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003 η αύξηση ήταν της τάξεως του 16%.

Η Halifax εκτιμά ότι οι τρεις βασικοί στυλοβάτες της αγοράς στέγης -χαμηλά επιτόκια, θετική εικόνα στην απασχόληση και ικανοποιητική ζήτηση-θα συνεχιστούν το 2004. Μέχρι το τέλος του έτους, η Halifax προβλέπει ότι τα επιτόκια θα έχουν διαμορφωθεί στο 4,5% από το σημερινό 4%.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρίσκεται στο 1,3%, κάτω από το όριο του 2% που έχει θέση η Τράπεζα της Αγγλίας. Προβλέπεται ωστόσο ότι θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Η ανεργία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο ιστορικό χαμηλό του 4,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Ο Γκρέαμ Λιτς, κορυφαίος οικονομολόγος του Institute of Directors, τονίζει: «Τα επιτόκια ενδεχομένως να φθάσουν το 4,5%, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους».

Σημειώνεται ότι στις 14:45 θα ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια του ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις 15:30.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα