Πολ Κρούγκμαν: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν κόλαση

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 19:03
UPD:23:13
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Πολ Κρούγκμαν είναι ομιλήτης σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν κόλαση εξέφρασε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό, αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ.

Μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «εφιάλτης», είπε ο νομπελίστας, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ήδη ζήσει πέντε χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω της αυστηρής λιτότητας.

Σημείωσε πάντως ότι «μια έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».

Ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, «αν σε 20 ημέρες έπρεπε να αποφασίσετε μεταξύ ενός έντιμου συμβιβασμού και μιας έντιμης εξόδου που θα περιελάμβανε απαραίτητα αίτημα για διαγραφή του χρέους, πακέτο επανεκκίνησης και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τί θα συστήνατε στην ηγεσία της Ελλάδας», ο κ. Κρούγκμαν απάντησε: «Αν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, δεχθείτε τον έντιμο συμβιβασμό. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία στην οποία το πρωτογενές πλεόνασμα να μην είναι σε παράλογα επίπεδα, όπως αυτά που υπήρχαν όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Αν καταλήξετε σε μια συμφωνία ως προς τα επιθυμητά επίπεδα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εφόσον αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα διαλύσουν την ελληνική κοινωνία, τότε δεχθείτε αυτή τη συμφωνία».

«Αν έκανα ένα ταξίδι στο χρόνο και με ρωτούσατε αν στη δεκαετία του 90 έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, θα απαντούσα όχι, αν με ρωτούσατε στα μέσα του 2010 θα σας έλεγα ότι θα ήμασταν καλύτερα χωρίς όλα αυτά, αλλά τώρα, όσο κι αν πιστεύω ότι το ευρώ ήταν κακή ιδέα, θα ήταν κόλαση η αποχώρησή σας από το ευρώ», επανέλαβε ο κ. Κρούγκμαν.

«Πρέπει να υπάρξει πεδίο για μια λογική συμφωνία Ελλάδας-Ευρώπης, προς όφελος όλων», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το ύψος που αποδεκτού πλεονάσματος, το τοποθέτησε γύρω στο 1% ή και κάτι περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει ποιές είναι απαραίτητες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελούν κεντρικό σημείο σύγκρουσης.

Υπάρχει ένας «φετιχισμός» γι αυτό το θέμα είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά».

«Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα», υπογράμμισε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας», τόνισε.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης και δεν πρέπει οι πάντες να εκλαμβάνονται ως εχθροί.

«Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι εναντίον σας. Δεν είναι εχθρός σας», είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ειδικότερα για την ΕΚΤ, ανέφερε ότι έχει κάνει προσπάθειες νομισματικής χαλάρωσης, προγράμματα που εμποδίζουν να φτάσουν οι χώρες στο χείλος του αποπληθωρισμού.

«Η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2%, στο 0,6% που βρίσκεται είναι καταστροφικό. Έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις παγκόσμια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή του», τόνισε.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Ο πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και πρώην υπουργός Γ. Αρσένης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα προαναγγέλλοντας τον προσκεκλημένο κ. Κρούγκμαν, είπε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «οι διαπραγματεύσεις συναντούν σοβαρά προσκόμματα με αβέβαιες προοπτικές».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, βουλευτές, πρέσβεις, καθηγητές και φοιτητές.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα