Ανοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 10:57
UPD:11:17

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στην άποψη ότι τα όσα ανακοίνωσαν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών από τις επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872635.htm δεν εμπεριέχουν ενδείξεις ότι επίκειται άμεσα παρέμβαση, προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος.

Αρχικώς, πάντως, η ανακοίνωση του G-7 ότι «η υπερβολική αστάθεια και οι ακανόνιστες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ανεπιθύμητες για την οικονομική ανάπτυξη» και η επισήμανση ότι «θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε εκ του σύνεγγυς την πορεία των αγορών συναλλάγματος με την αναγκαία συνεργασία των κρατών-μελών του Ομίλου» είχε ερμηνευθεί ως προάγγελος συντονισμένης παρέμβασης με στόχο την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Η άποψη αυτή επηρέασε αρχικώς θετικά το δολάριο.

Πιέσεις ασκούν στο δολάριο και τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ καθώς και η άποψη ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα σε επίπεδα χαμηλότερα των ευρωπαϊκών.

Στις 10:29 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2741 δολάρια έναντι 1,2706 δολαρίων αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2529 δολάρια ανά ευρώ.

Παράλληλα, στις 10:39, το δολάριο ισοδυναμούσε με 105,67 γιεν, ενώ νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 105,55 γιεν, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, στο οποίο διολίσθησε την περασμένη εβδομάδα.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα βρίσκεται το γαλλικό «σταθεροποιητικό πρόγραμμα».

Την Τετάρτη αρχίζει την τακτική εξαμηνιαία ομιλία του ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ ¶λαν Γκρίνσπαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών, της Βουλής των Αντιπροσώπων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872675.htm . Θέμα η νομισματική πολιτική.

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η ομιλία Γκρίνσπαν και γνωστοποιούνται επίσης τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Την Παρασκευή, το Διεθνές Τραπεζικό Φόρουμ δίνει συνέντευξη Τύπου στη Φραγκφούρτη. Ανακοινώνεται επίσης η πορεία του δείκτη τον οποίο καταρτίζει το Παν/μιο του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς και η εξέλιξη του αμερικανικού εμπορικού ισοζυγίου.

Στελέχη της JP Morgan τονίζουν ότι «τυχόν επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ μπορεί να κλιμακώσει τους φόβους για περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου. Και αυτό θα είναι αρνητικό στοιχείο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ οι μετοχές του αμυντικό τομέα, που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε συναλλαγματικούς κινδύνους θα δείξουν ικανοποιητική πορεία».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα