Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 12:11

Στο συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ αύριο, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, θα λάβει μέρος στο συμβούλιο Ecofin. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα θέματα που θα συζητηθούν στο συμβούλιο Εurogroup είναι τα εξής:

1.Οικονομική και πολιτική κατάσταση

Θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή της Προεδρίας στην σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G7 (6-7/2/04) και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με ζητήματα που αφορούν την συνολική οικονομική κατάσταση.

2.Εξελίξεις δημοσιονομικής πολιτικής

Θα συζητηθούν τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης πέντε χωρών-μελών της Ευρωζώνης (Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και Λουξεμβούργου) και η σχετική ανάλυση της Επιτροπής, ενόψει της γνωμοδότησης του ECOFIN.

3. ΕRM II:Ενημέρωση επί των συζητήσεων της ΕFC

Συζήτηση του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΕRM ΙΙ) που αφορά τις νέες χώρες μέλη της ΕΕ βάση της έκθεσης της ΕFC κατά τη συνεδρίαση της 29.1.2004.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο ECOFIN είναι τα εξής :

1. Προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25 - 26 Μαρτίου 2004)

α) Έκθεση της Επιτροπής για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας (εαρινή έκθεση)

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τους στόχους της Λισσαβόνας, υπάρχει σημαντική υστέρηση στο ρυθμό υλοποίησής τους. Όσον αφορά τις προτεραιότητες του 2004, επισημαίνεται η βελτίωση των επενδύσεων στην γνώση και στα δίκτυα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ.

β) Συζήτηση των Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΟΠ) – Έκθεση εφαρμογής, Συμπεράσματα Συμβουλίου

Η έκθεση εφαρμογής αξιολογεί την πρόοδο στην εφαρμογή των Γενικών Κατευθύνσεων. Αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στις τρεις προτεραιότητες που καθόρισε το Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο: 1) προώθηση της ανάπτυξης, 2) αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και 3) εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

γ) Ετήσια έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (EPC) για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 2004

Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής θέτει προς έγκριση προς το Συμβούλιο, σχέδιο Ετήσιας Έκθεσης για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Η Έκθεση εκπονήθηκε κατόπιν εξέτασης της προόδου τόσο των Χωρών-Μελών όσο και των υπό ένταξη χωρών στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση της εφαρμογής και της παρακολούθησης των αλλαγών και βασίζεται στις εθνικές εκθέσεις προόδου. Παρά την ήδη σημαντική πρόοδο, στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισσαβόνας.

δ) Έγγραφο Προτεραιοτήτων

Η προεδρία θα καταθέσει προς συζήτηση προσανατολισμού έγγραφο προτεραιοτήτων (Κey Issues Paper) εν όψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο κείμενο διατυπώνονται εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Ε.Ε και προτείνονται τρεις κατευθύνσεις; ενδυνάμωση της ανάπτυξης, ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Επισημαίνονται ακόμη και επιμέρους άμεσοι στόχοι που θα υποβοηθήσουν την προώθηση των ανωτέρω κατευθύνσεων.

2. Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Εξέταση αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης

Κύριο θέμα συζήτησης του επερχόμενου συμβουλίου θα είναι η διατύπωση επίσημης γνώμης (formal opinion) επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας της Ελλάδας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και το πρόγραμμα σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνολικά η Επιτροπή τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επιδίωξης πλεονασματικών προϋπολογισμών, ως βασική προϋπόθεση αντιμετώπισης του κόστους γήρανσης του πληθυσμού. Ακόμη ενθαρρύνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά στα ασφαλιστικά συστήματα.

3. Οδηγία για τη φορολογία αποταμιεύσεων – αναθεώρηση της θέσης σχετικά με τα Εξαρτημένα Εδάφη και των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες

Θα συζητηθεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 2003/48/ΕΚ για την φορολογία εισοδημάτων από τόκους αποταμιεύσεων σε τρίτα κράτη και εξαρτημένα εδάφη των κρατών-μελών από την 1η Ιανουαρίου 2005.

4. ΦΠΑ-Μειωμένοι συντελεστές

Θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της αναθεώρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μετά την πολιτική συμφωνία (Δεκ. 2003) για την παράταση εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας μέχρι 31-12-2005. Το θέμα εισήχθη εκ νέου προς συζήτηση ύστερα από αίτημα της Γαλλίας για ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των εστιατορίων καθώς και των ψηφιακών δίσκων (Cds) και κασετών μουσικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα