Εκθεση της Merrill Lynch για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 19:27

Οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, αντικατοπτρίζουν πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξής τους, επισημαίνεται σε έκθεση Merrill Lynch.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα παρουσίασαν άνοδο 19% κατά μέσο όρο έναντι 5% των ευρωπαϊκών και διαπραγματεύονται με λόγο τιμής/κέρδη (p/e) 14, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν p/e 9,8.

Οι αναλυτές της Merrill Lynch εκτιμούν ότι είναι δίκαιο το premium αυτό, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ως το 2005 αναμένεται να αυξηθούν 19% έναντι 11% των Ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Για τον τραπεζικό κλάδο στην χώρα μας η Merrill Lynch διατηρεί ουδέτερη στάση και μεταφέρει την προτίμησή της από τη μετοχή της Alpha Bank σε εκείνη της EFG Eurobank Ergasias, η οποία είναι

πλέον η φθηνότερη, καθώς έχει p/e 13,2 και αύξηση κερδών ανά μετοχή 18%. Οσον αφορά την Alpha Bank, δίνεται ουδέτερη σύσταση έναντι σύστασης αγοράς, εξαιτίας της ανόδου που σημείωσε η μετοχή της τράπεζας (+28%) σε τρεις μήνες.

Αναφορικά με αποτελέσματα της χρήσης 2003, για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται αύξηση των καθαρών κερδών σε ποσοστό 58%. Η εκτίμηση για την Alpha Βank είναι ότι τα καθαρά κέρδη θα ενισχυθούν κατά 46% και για τη Eurobank 36%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα