Υπό πίεση και σήμερα οι τράπεζες στο Χ.Α.

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 11:05
UPD:11:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δείχνει ότι συνεχίζει να αποτυπώνει τις ανησυχίες της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων, την ώρα μάλιστα που τα αρνητικά σημάδια της οικονομίας πληθαίνουν επικίνδυνα.

Στις 11:07, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,77% στις 738,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 υποχωρεί 0,76% στις 219,31 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 3,38% στις 477,77 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα της TecGroup, η ορατότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δραματικά χαμηλή, καθώς καταγράφεται εμφανώς η αδυναμία να σημειωθεί πρόοδος ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα να μην επιτευχθεί ο ζητούμενος «έντιμος συμβιβασμός» ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι «κόκκινες» γραμμές της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται «εκ των ων ουκ άνευ» από τους Δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις συντάξεων), ενώ προεξοφλείται ότι η τυχόν συμφωνία δεν θα γίνει πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και οι δηλώσεις αξιωματούχων, με αναφορές στην προοπτική να εμφανιστεί σύντομα πιστωτικό γεγονός λόγω αδυναμίας κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, καθώς η κάλυψη τους μετά το τέλος Απριλίου θα είναι σχεδόν αδύνατη. Δεδομένου  ότι η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να τις προτάξει σε σχέση με τις λοιπές τρέχουσες κρατικές υποχρεώσεις (μισθοδοσία κοκ).

Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές. Η Πειραιώς είναι στο -3,70%, η Alpha Bank χάνει 3,54%, η Eurobank είναι στο -3,33% και η Εθνική στο -2,78%. Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν η ΕΥΔΑΠ, η Motor Oil, η MIG και η Grivalia.

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ σημειώνει κέρδη 0,71% και ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 0,79%, ενώ οριακά υψηλότερα κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τέρνα Ενεργειακή, η Aegean, η ΔΕΗ και η Τιτάν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα