Market Beat: Η κατανόηση πως το όριο της 24η Απριλίου ξεπεράστηκε, είναι σε εξέλιξη

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 10:17
UPD:10:17
SOOC/Nikos Libertas

Το ταξίδι στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα πως η χώρα θα μείνει στην ευρωζώνη… συνεχίζεται.

Οι αναλυτές που έχουν πλήρη γνώση της ταχύτητας με την οποία κινούνται οι διεθνείς οργανισμοί και οι διαπραγματεύσεις τονίζουν ότι το χρονικό περιθώριο της 24ης Απριλίου έχει ήδη «καεί». Η νέα ημέρα καμπής είναι η 11η Μαΐου. Άρα μια ημερομηνία που θεωρούσαν οι ξένοι θεσμικοί σημαντική έχει ήδη ξεπεραστεί αφού σε λίγο θα γνωρίζουν όλοι ότι για άλλη μια φορά θα μείνει η χώρα χωρίς την πολυπόθητη χρηματοδοτική «ένεση». Με κεφάλαια από το πρόγραμμα στήριξης, για να ενισχυθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό. Αφού τώρα στραγγίζει από την ανάγκη να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες οι παράγοντες της αγοράς της ευρωζώνης απέδιδαν την πτώση που εμφάνισαν οι δείκτες στην πτώση των τραπεζικών μετοχών του ΧΑ που την ερμήνευσαν ως σημάδι πως η κρίση στην οικονομία έχει πλήξει πάλι το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια αυτή η κατάσταση, αν όντως είναι έτσι, δείχνει πως τις δηλώσεις των πολιτικών της ζώνης του κοινού νομίσματος, περί προστασίας του συστήματος έναντι μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά από πτώχευση, δεν τις συμμερίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων.  Στο ταμπλό χθες έγιναν πολλά. Αρχικά φάνηκε ο καθοδηγητικός ρόλος των τραπεζών που δέχθηκαν πιέσεις πολύ έντονες και σηματοδότησαν την έναρξη των πιέσεων στους περισσότερους κλάδους. Όταν όμως οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές έφεραν διψήφιες απώλειες στα τραπεζικά blue chip και προκάλεσαν σημαντική υποχώρηση στην μετοχή του ΟΤΕ, εμφανίστηκαν μετοχές που το αγοραστικό ενδιαφέρον τους έδιδε ικανά κέρδη μια μέρα που ο 25άρης στη μεγαλύτερη διάρκεια έχανε πάνω από -1,6%.

Η γενίκευση των πιέσεων και το πλήθος των μετοχών που ρίχτηκε στον πάγκο της αγοράς για πώληση επαλήθευσε την παρατήρησή μας στο χθεσινό πρωινό σχόλιο που αποτελούσε και έμμεση πρόβλεψη της τάσης: «Οι θεσμικοί κατά την εκτίμησή μας προσπαθούν να μη χάσουν την ψυχραιμία τους και δεν προσπάθησαν να εμφανίσουν αμυντική  τακτική, όπως ορισμένοι αισιόδοξα νομίζουν. Αλλά κατά την εκτίμηση των αναλυτών ο χρόνος τελειώνει και ως γνωστό, για όσους προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον, μια καλά υπολογισμένη αρνητική πρόβλεψη είναι… Θείο Δώρο. Για να καλύψει όλες τις λανθασμένες προβλέψεις που κάνουν συνήθως». Συνεπώς χθες όταν διαπιστώθηκε ότι θεσμικά χαρτοφυλάκια ξεφορτώνουν εκτός τραπεζών και άλλα σημαντικά για τους θεσμικούς blue chip παρασύρθηκαν σε πωλήσεις και εκείνοι που παρέμεναν στις παρυφές των συναλλαγών τις προηγούμενες μέρες. 

Η θέση των traders για την τάση του 25άρη όπως την αποτύπωσαν στην τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ είναι πως σήμερα δεν αποκλείεται άνοδος. Αφού για κλείσιμο του υποκειμένου στις 225,89 μονάδες το ΣΜΕ Απριλίου εκκαθαρίστηκε στις 228,75 με του Μαΐου στις 228,00. Η διαφορά πάνω από 2 μονάδες είναι υπολογίσιμη σύμφωνα με τις συνήθειες της ελληνικής αγοράς. 

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στη Σύνοδο της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής και ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα αναγγείλει κάποια αλλαγή, περιμένουν την συνέντευξη τύπου για να ρωτήσουν. (Α) Πώς είδε την πρώτη εφαρμογή του QE η ηγετική ομάδα, αλλά και (Β) ποια είναι η θέση της επί των εξελίξεων στην σχέση Ελλάδας και δανειστών.  Στις ξένες αγορές μετράει η εμφάνιση στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες μηχανές παραγωγής προϊόντων και πλούτου όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα ενώ λαμβάνουν υπόψη την κρίση χρέους της Ελλάδας ως πιθανό «μαύρο κύκνο».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να κινείται στους ρυθμούς των ανακοινώσεων των μεγεθών των εισηγμένων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία δίνουν αντιφατικά μηνύματα. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 18.036,70 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,22% στις 4.977,29 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,16% στις 2.095,84 μονάδες.

Στο ταμπλό, η JP Morgan κατέγραψε κέρδη 1,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, βάσει περιουσιακών στοιχείων, ανήλθαν στα 24,82 δισ. δολάρια, επίσης διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 24,49 δισ. δολάρια.

Κέρδη άνω του 1,7% σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος, μετά και τη σημερινή άνοδο του πετρελαίου. Μόλις η Valero Energy και η  CONSOL Energy υποχώρησαν, ενώ η Chevron και η Exxon Mobil ήταν ανάμεσα στις μετοχές που έκλεισαν με ισχυρές απώλειες. 

Στον αντίποδα, η CSX υποχώρησε κατά 0,9%, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη στα 44 σεντς ανά μετοχή. Η αγορά, ωστόσο, εμφανίζεται δύσπιστη, καθώς η βασική ανταγωνίστρια της CSX, η Norfolk Southern, προειδοποίησε ότι μάλλον δεν θα επιτύχει τους στόχους στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Επίσης, η Wells Fargo σημείωσε απώλειες 0,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκαν στα 5,8 δισ. δολάρια, από 5,9 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2014.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,9% καταγράφηκε στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,1%.

Επίσης, αύξηση 0,2% σημείωσαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ύστερα από τέσσερις συνεχείς μήνες πτώσης. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα αυξάνονταν κατά 0,3%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον βρετανικό FTSE 100  να διαφοροποιείται έναντι των ρευστοποιήσεων που υπήρξαν σήμερα επί ευρωπαϊκού εδάφους, εξαιτίας των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και των εξελίξεων γύρω από το ελληνικό ζήτημα.   

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.075 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε απώλειες 0,90% στις 12.228 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,69% στις 5.218 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,17% στις 412,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη έως και 0,3%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα βρέθηκε η Alcatel-Lucent, η οποία ενισχύθηκε κατά 16%. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Nokia για πιθανή συνεργασία τους, μέσω δημόσιας προσφοράς της δεύτερης. Η Nokia υποχώρησε κατά 2,5%.

Επίσης, η Tullow Oil σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 8,4%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Citigroup σε buy, ήτοι αγορά.

Στον αντίποδα, η Kuehne & Nagel International σημείωσε απώλειες 2,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου παρέμειναν σταθερά, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2014, εξαιτίας της ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,1% καταγράφηκε στον δείκτη τιμών χονδρικής της Γερμανίας τον Μάρτιο του 2015, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014. Σε μηνιαία κλίμακα ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1%, διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις των αναλυτών για οριακή αύξηση 0,2%.

ΧΑ

Με ρευστοποιήσεις επέστρεψαν οι traders στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, με την αγορά να επηρεάζεται για ακόμη μία ημέρα από τον καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων και αναλύσεων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,24% στις 758,63 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 778,81 μονάδες και η χαμηλότερη στις 758,63. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 63,76% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης , διαμορφούμενη στα 62,33 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,26 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η επαναφορά, από την ανάπαυλα του Πάσχα βρήκε τους εγχώριους επενδυτές αντιμέτωπους και πάλι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών. Το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν προετοιμάζεται για καμία χρεοκοπία», ούτε φυσικά για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα το Eurogroup της 24ης Απριλίου κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης λιγοστεύουν.

Το κλίμα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, καθώς και στις δημοπρασίες, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης

Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις. Η Eurobank έκλεισε στο -11,71%, και στα 0,0980 ευρώ η Alpha Bank ΑΛΦΑ-10,78% έκλεισε στο -10,78% και στα 0,2400 ευρώ και η Εθνική στο -5,26% και στην τιμή των 1,0800 ευρώ. Απώλειες 7,72% στα 0,3110 ευρώ και για την Πειραιώς, η οποία μέσα στην ημέρα επέδειξε κάποια δείγματα αντίσταση. 

Αρνητικά στον κλάδο λειτούργησε αφενός η χθεσινή προειδοποίηση της Moody's, ότι μπορεί να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η αναγνώριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία κριθεί παράνομη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αφετέρου το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κάτω από το μηδέν (αρνητικά επιτόκια).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,28% με τον τζίρο του στα 25,75 εκατ. ευρώ (37,9% του συνολικού) εμφανώς μειωμένο και λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών του. 

Ο FTSE25 έχασε 2,86% και υποχώρησε ξανά κάτω από τις 230 μονάδες και το τεχνικό σημείο - κλειδί των 229 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 64,55 εκατ. ευρώ (το 95% του συνόλου της συνεδρίασης). Με τέσσερις τίτλους να κλείνουν θετικά , δύο (ΕΥΔΑΠ και Τιτάν) να παραμένουν σταθεροί και τους υπόλοιπους 19 στο μείον. 

Εντυπωσιακή κίνηση από την Motor Oil που ενισχύθηκε κατά 7,42% στη τιμή των των 7,24 ευρώ, ενώ πολύ καλά στάθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ+3,06% στο +3,06% και στα 3,71 ευρώ. 

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η ΔΕΗ, ΔΕΗ-8,26% η οποία έκλεισε στο -8,26%, καθώς και η MIG,  οποία έκλεισε στο ιστορικό χαμηλό της με απώλειες 6,72%. Σημαντική πτώση για την Βιοχαλκο (-5,42%), τον ΟΤΕ,ΟΤΕ-4,95% ο οποίος έκλεισε κάτω των 8 ευρώ, στο -4,95% και στη τιμή των 7,8700 ευρώ. Νέα χαμηλά 12μήνου για την Grivalia, στα 6,9500 και στο -4% σήμερα.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,02% στις 779,51 μονάδες,  μειώνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειές του που έφθαναν μέχρι το -1,88%. Από τις 20 μετοχές του έκλεισαν θετικά οι εννέα, τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ παρέμειναν σταθερά, ενώ υποχώρησαν οι υπόλοιπες δέκα. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-8,28%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιρειών Πετρελαίου & Αερίου (+5,63%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 32 κινήθηκαν ανοδικά, 64 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές των παραγώγων έχουν αποφασίσει να κρατήσουν ουδέτερη προς αισιόδοξη στάση έναντι της τάσης του 25άρη σήμερα, ενώ εξακολουθούν να ασχολούνται ελάχιστα με τις συναλλαγές στα δικαιώματα προαίρεσης του δείκτη των παραγώγων.

Επαναλαμβάνουμε: Τεχνικά ο 25άρης κινείται στην πρώτη ζώνη πάνω από εκείνη που αντιστοιχεί στη περιοχή τιμών που το κάτω όριο της είναι τα ελάχιστα του τελευταίου δωδεκάμηνου.

Τα πρόσφατα χαμηλά του είναι στις 222,8 μονάδες, που σημειώθηκαν στις 30/3, και το μέγιστο της ζώνης εντός της οποίας  συσσωρεύει ο 25άρης είναι οι 236,6. Κάτω από τις 222, ανοίγει ο δρόμος  για τις 210 για τον δείκτη των παραγώγων, ενώ το χθεσινό ανώτερο ημέρας ήταν στις 233,9 μονάδες.

Τεχνικά ο 25άρης οδηγήθηκε σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο κλείσιμο της 13/3 αλλά και της 17/3 και πολύ κοντά στο κλείσιμο της 9/2 στις 226,17 μονάδες. Με βάση όσα επακολούθησαν μετά τις συνεδριάσεις που αναφέραμε, τα επίπεδα των 227 είναι κρίσιμα. Σήμερα λοιπόν δεν αποκλείεται μια σταθεροποιητική διαπραγμάτευση που θα προκύψει από την απάντηση των ισχυρών θεσμικών στη διάθεση ορισμένων να  συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές καθώς φάνηκε χθες μεγάλη ανάγκη για πωλήσεις. Οι αγοραστές της προσφοράς ήταν χθες πολύ σκληροί αφού έφεραν τον 25άρη στο χαμηλότερο σημείο της μέρας στο κλείσιμο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές σκόνταψαν σήμερα καθώς η ανακούφιση, από το δεδομένο πως η Κίνα είχε επαληθεύσει το δικό της αναπτυξιακό στόχο, μειώθηκε από μια δέσμη κακών αναγνώσεων, στην ζήτηση των καταναλωτών και στη βιομηχανική δραστηριότητα, Αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη πολιτική δράση από το Πεκίνο.

Η ανάπτυξη στην κολοσσιαία οικονομία της Κίνας βάδισε αργά εμφανίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών με αύξηση 7% κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά ήταν καλύτερα από ό, τι πολλοί ανησύχησαν μετά από τις χαμηλές επιδόσεις του Μαρτίου στις εμπορικές της συναλλαγές. Δυστυχώς τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις, με την τελευταία να εμφανίζει τον πιο αργό ρυθμό αύξησης από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και μετά.

Μετά από μια αρχική άνοδο που έφερε ακόμα υψηλότερες τιμές, οι μετοχές στην αγορά της Σαγκάης πήραν μια στροφή προς το χειρότερο και ο δείκτης υποχώρησε 1,1% ενώ εκείνος με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και το Shenzhen πέφτει -0,85%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei ήταν επίπεδος.

Το αυστραλιανό δολάριο βυθίζεται καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για την ευρωστία της κινεζικής ζήτησης που είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξαγωγές των πόρων της χώρας.

Τα σημαντικά νομίσματα εμφανίστηκαν σχεδόν αμετάβλητα, με το δολάριο ψηλότερα 0,19% έναντι του καλαθιού των ισχυρότερων αντιπάλων του. Το ευρώ που συντηρείται στα 1,0634 δολάρια περίπου μετά από μια αδύναμη έκθεση σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ.

Έναντι του γεν, το δολάριο έπεσε στα 119,61 γιεν μετά από το ολονύκτιο χαμηλό των 119,07.

Το αργό πετρέλαιο ήταν πιο σταθερό μετά από μια πρόβλεψη πως η  παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα εμφανίσει την πρώτη μηνιαία πτώση του σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ ήταν 32 σεντς πάνω στα 53,61 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αυξηθεί 3,3% την Τρίτη, ενώ το Brent πρόσθεσε 56 σεντς φθάνοντας στα 58,99 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που υπάρχει στην παρούσα φάση δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση την Οικονομία, ενώ ο χρόνος κυλάει εναντίον της όσο δεν βρίσκεται μία λύση. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν, όσο και αν κρύβονται επιμελώς, και το κακό είναι ότι σε περίπτωση που κρασάρει η Οικονομία, είναι πολύ δύσκολο, αμέσως μετά να έρθει εξομάλυνση.

Άμεσα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, που θα δώσουν την αφορμή να ξεκινήσουμε και πάλι μία προσπάθεια, παρόλο τον χρόνο που χάσαμε το τελευταίο διάστημα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλη λύση από τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει, ενώ ένα δικό μας νόμισμα θα διαλύσει την ήδη καταρρακωμένη αγοραστική δύναμη, χωρίς να ξέρουμε πόσο χρονικό διάστημα θα πάρει για να συνέλθουμε.

Το κακό είναι πως δεν έχουμε μία ξεκάθαρη πολιτική που θα κάνει έστω και ψυχολογικά την Αγορά να ελπίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, περιμένοντας απλά μία λύση - απόφαση εκ μέρους της Κυβέρνησης, που θα κάνει πραγματικά την διαφορά στην ψυχολογία.

Η χρηματοδότηση και κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να δώσει το έναυσμα για ένα πραγματικό γύρισμα στο μέλλον.

Από την άλλη, η όποια καθυστέρηση μπορεί να φέρει το λεγόμενο "ατύχημα" μιας και η κατάσταση πρώτα θα μας φέρει στο απροχώρητο, αναγκάζοντάς μας να πάρουμε αποφάσεις σε δεύτερη φάση και με πολύ χειρότερες συνθήκες. Όσο η κατάσταση παραμένει, οι εκροές στις καταθέσεις θα συνεχίζονται.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Μια επιβράδυνση της Κίνας επιβαρύνει την ψυχολογία

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 7,0% από έτος σε έτος στο πρώτο τρίμηνο, με το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε πέντε χρόνια. Η έξαρση των απογοητευτικών δεδομένων συνεχίζεται εν μέσω αύξησης της φημολογίας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι Κινεζικές μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το δείκτη SHCOMP κάτω -2.3%. Το δολάριο Αυστραλίας AUD έχει αποδυναμωθεί 0,49% έναντι του δολαρίου, με την πτώση να επιδεινώνεται περαιτέρω από την απογοητευτική μέτρηση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που είχε μείωση κατά 3,2% σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο.

Στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν το Μάρτιο, 0,9%, m / m, αλλά ήταν κάτω από τις προσδοκίες για + 1,1%. Τα αποθέματα των εταιριών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,3% σε μηναία βάση, τον Φεβρουάριο (πρόβλεψη + 0,2%), η κατανάλωση μας απογοήτευσε και η εκτίμησή μας επί του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο είναι τώρα 1,2%.

Το επίκεντρο της προσοχής σήμερα θα είναι η ΕΚΤ. Περιμένουμε από την ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητη την πολιτική της και επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των αποφάσεων της πολιτικής της μετά από ένα μήνα από την εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης. Το EUR/USD υποχώρησε 0,2% κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ασίας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στις 117 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι 150 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθύνοντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 27/03/2015 έως 07/04/2015.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κινήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα στο τέλος Φεβρουαρίου να διαμορφωθούν στα 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 3,099 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 3,013 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο). Οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις βαραίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τον ΕΟΠΥΥ. Ο τελευταίος, έφτασε να χρωστάει στο τέλος Φεβρουαρίου 1,299 δισ. ευρώ (από 1,194 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014) ενώ τα χρέη των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στα 787 εκατ. ευρώ από 606 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) αύξησε το βράδυ της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον το ανώτατο όριο δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό αυξάνεται στα 74 δισ. ευρώ από 73,2 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και είχε χορηγηθεί αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Μειωμένες κατά τουλάχιστον 16% θα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου για τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, εφόσον, όπως επισημαίνει, δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Οι μειώσεις οφείλονται στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η φόρμουλα υπολογισμού της τιμής του αερίου προκύπτει με βάση τις διεθνείς τιμές του αργού του προηγούμενου εξαμήνου.

Στην εκτίμηση ότι μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές» ανέφερε, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

Συμφιλιωτικός έναντι των ελληνικών αρχών, που θα πρέπει να καταθέσουν σύντομα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που έχει ανάγκη η Αθήνα για να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Περισσότεροι από 21 χιλιάδες οφειλέτες ρύθμισαν τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 995.427.552,71 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 21.751.934,01 ευρώ τις πρώτες 12 ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Με μικρές απώλειες κινείται το ευρώ χθες έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του γιεν υποχωρεί σε χαμηλά ​​δύο ετών, με την αγορά να αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβεβαιώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα. Ειδικότερα, στις 13:07, το ευρώ κινείται με απώλειες 0,10% στα 1,0558 δολάρια, ενώ βρίσκεται στα 126,37 γιεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Νωρίτερα βρέθηκε έως και τα επίπεδα των 126,10 γιεν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου του 2013.

Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε το πετρέλαιο, με την αγορά να προεξοφλεί τις φήμες για πιθανή μείωση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα ο χρυσίς, εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά πλήττει την ελκυστικότητα των μετάλλων.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,6% στα 1.192,60 δολάρια η ουγγιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα