Ισχυρές «τραπεζικές» πιέσεις δέχεται το Χ.Α.

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 14:13
UPD:14:14
SOOC/Menelaos Myrillas

Εκτός ελληνικού χρηματιστηριακού ταμπλό βρίσκονται σήμερα οι αγοραστές, με τους πωλητές να δίνουν το στίγμα στη σημερινή συνεδρίαση, ωθώντας τον γενικό δείκτη χαμηλότερα.

Στις 14:14, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,62% στις 763,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 38,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 υποχωρεί 1,76% στις 228,44 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 4,93% στις 539,94 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Αν. Κόρδα της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, τα διάφορα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα διατηρούν, ή και ενισχύουν το κακό χρηματιστηριακό κλίμα στο Χ.Α. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούνται και οι δεκάδες δηλώσεις αξιωματούχων υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, για μία σειρά από λόγους τους οποίους δεν μπορούν να αγνοήσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα επιρροής, αυτά τα σενάρια «εξόδου της Ελλάδας» δε μπορούν να επαληθευθούν άμεσα.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της MIG, η οποία από το πρωί καταγράφει σημαντικές απώλειες, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις. Η Eurobank είναι στο -6,31%, η Alpha Bank στο -5,58% και η Εθνική στο -5,26%. Αρνητικά στον κλάδο λειτουργεί αφενός η χθεσινή προειδοποίηση της Moody's, ότι μπορεί να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η αναγνώριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία κριθεί παράνομη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αφετέρου το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κάτω από το μηδέν (αρνητικά επιτόκια).

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της ΔΕΗ, στο -4,40%, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο -4,27%, η Βιοχαλκο στο -5,05% και οι μετοχές των Jumbo και Μυτιληναίος στο -3,5%. Πάνω από 2% είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Aegean, ενώ πάνω από 1% είναι η πτώση των Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τιτάν.

Στον αντίποδα, η Motor Oil σημειώνει κέρδη 5,04%, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 2,67%, η ΕΥΔΑΠ είναι στο +2,42% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +2,22%



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα