Κάτω από τις 12.000 μονάδες ο Nikkei

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2001 10:44
UPD:11:21

Κάτω από το επίπεδο των 12.000 μονάδων υποχώρησε σήμερα -για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες- ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 11.892,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,95%.

Αναλυτές αποδίδουν τη νέα υποχώρηση του Nikkei στις ανησυχίες που προκάλεσε η σημαντική πτώση που εμφάνισαν τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών Intel το δεύτερο τρίμηνο του 2001. Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το παραπάνω διάστημα τα κέρδη της ανήλθαν σε 854 εκατ. δολ. ή 12 σεντς ανά μετοχή μειωμένα κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 50 σεντς ανά μετοχή. Ωστόσο, υπερέβησαν τις προβλέψεις αναλυτών που ανέμεναν κέρδη της τάξεως των 10 σεντς ανά μετοχή.

Η μετοχή της NTT DoCoMo έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 23 μηνών. Η ανταγωνίστρια εταιρεία Japan Telecom ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με τη βρετανική Vodafone θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εργατικού κόστους.

Επιπλέον, η Japan Telecom, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ιαπωνία, φαίνεται να κερδίζει και τη «μάχη» τιμών που έχει ξεσπάσει με την NTT DoCoMO. Η J-Phone, η θυγατρική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Japan Telecom, μειώνει σημαντικά τα τιμολόγιά της για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην απόφαση της DoCoMo να μειώσει τις τιμές της κατά 9% τον περασμένο Ιούνιο.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι μετοχές των εταιρειών Fujitsu και NEC, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες ότι θα προβούν σε μείωση της παραγωγής τους σε ορισμένα εργοστάσια.

Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,01% και διαμορφώθηκε στις 12.369,14 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα