Αύξηση του ELA κατά 1,2 δισ. αποφάσισε η ΕΚΤ

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 15:55
UPD:16:36
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το νέο κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Την αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δ.σ. της ΕΚΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ενέκρινε στο σύνολο του το πρόσθετο ποσό που αιτήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι μετά τη και τη σημερινή απόφαση το σύνολο της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού αγγίζει τα 73,2 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να καλυφθεί η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στο τέλος Φεβρουαρίου στα 140,468 δισ. ευρω.

Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο των 135 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα