Ήπια ανοδικά έκλεισε το Χ.Α.

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 18:08
UPD:18:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μια εβδομάδα (νωρίτερα λόγω του Πάσχα των Καθολικών) χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή του καταλύτη διακυμάνσεων, ο οποίος δεν είναι άλλος από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,78% στις 771,32 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 0,34%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 772,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 760,13. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,61% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 47,00 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,85 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, ούτε αυτή την εβδομάδα δόθηκε λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές επιτείνοντας την αβεβαιότητα στην χρηματιστηριακή αγορά γεγονός το οποίο εκφράστηκε περισσότερο στο τζίρο και λιγότερο στην τάση. Η βελτιωμένη λίστα ενεργειών/μεταρυθμίσεων του οικονομικού επιτελείου στην διαπραγμάτευση των Βρυξελλών δεν οδήγησε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης με αποτέλεσμα η επόμενη εβδομάδα να κινείται με γνώμονα τον ίδιο καταλύτη. 

Παρά τους παραδοσιακά χαμηλούς τζίρους που σημειώνονται πριν και μετά το Καθολικό Πάσχα η χρηματιστηριακή εικόνα δεν μεταβλήθηκε συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική πορεία της. Τα αποτελέσματα των εταιριών δεν περιείχαν το στοιχείο των εκπλήξεων αντιθέτως οι δύο τελευταίες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας όπου ανακοινώθηκαν τα 2/3 των αποτελεσμάτων μάλλον δημιούργησαν μεγαλύτερο προβληματισμό λόγω της πληθώρας ζημιογόνων εταιριών.

Σε αυτό το περιβάλλον νέων η διακοπή των συναλλαγών λόγω του Καθολικού Πάσχα ίσως να αποτελεί μια θετική εξέλιξη αφού στην προκειμένη φάση η αναμονή ερμηνεύεται περισσότερο ως αδράνεια και όσο να ‘ναι το στοιχείο της κόπωσης εμφανίζεται έντονο τόσο εντός όσο και εκτός αγοράς από την συνεχή επανάληψη νέων χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Η μόνη ίσως ενδιαφέρουσα διαγραμματική εξέλιξη είναι η διάσπαση του σήματος πώλησης του MACD και η επαναφορά του σε αγορασμένη θέση μετά από ένα μήνα απαισιοδοξίας. Η ένδειξη αυτή θεωρείται ένας αισιόδοξος προάγγελος για την τάση και απαιτεί ένα ακόμα τεχνικό σήμα αγορών από έναν από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους για να επιβεβαιώσει την ισχύ του. Προς το παρόν ο πλησιέστερος κινητός μέσος βρίσκεται στην περιοχή των 800 μονάδων με φθίνουσα ωστόσο πορεία που πιθανότατα να συναντήσει τον Γενικό ∆είκτη ίσως σε επίπεδα κοντά στις 790 μονάδες. 

Τα συναλλακτικά δεδομένα από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα υποστηρικτικά μιας ισχυρής ανοδικής κίνησης και ίσως μια πιο πειστική ένδειξη για την αλλαγή της τάσης θα ήταν η επιστροφή της αξίας των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό βέβαια με την κατεύθυνση της αγοράς. Αν και η συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει σαν γενική εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα, το προβάδισμα του ανοδικού σεναρίου ως επικρατέστερη μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση του Γενικού ∆είκτη διατηρείται όσο η αγορά «κρατάει» την περιοχή των 730 μονάδων.

Στα της σημερινής συνεδρίασης τώρα, στο μεγαλύτερο μέρος της η αγορά δεχόταν ήπιες πιέσεις, ενώ οι μετοχές που έδωσαν τα “αναχώματα” έναντι των ρευστοποιήσεων ήταν αυτές της ΕΕΕ, της Τιτάν και του Μυτιληναίου.  Επίσης, αυξημένη ήταν σήμερα η κινητικότητα στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς πραγματοποιήθηκεν τρία πακέτα συνολικά 18,455 εκατ. τεμαχίων στα 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 229,56 μονάδες με άνοδο 0,97%, με 14 μετοχές του να κλείνουν θετικά και εννέα πτωτικά. Θετικά κινήθηκαν οι Μυτιληναίος (+5,84%), Τιτάν (+3,48%), Grivalia (+ 3,03%), Eurobank(+2,70%), Coca Cola HBC (+2,63%),  ΟΤΕ (+2,50%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,44%)  και Πειραιώς(+1,17%). Αντίθετα, πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές των Alpha Bank (-4,73%), της Ελλάκτωρ(-3,33%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-2,27%), της ΕΧΑΕ(-1,86%) και της Viohalco(-1,69%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 559,81 μονάδες με πτώση 0,43%, περιορίζοντας σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφθαναν μέχρι το 3,92%. Να σημειωθεί ότι από τα 30,6 εκατ. ευρώ του τζίρου του τα 25 εκατ. περίπου πραγματοποιήθηκαν σε ''κόκκινες'' περιοχές. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των  Πρώτων Υλών (+5,16%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των  Ασφαλειών (-2,98%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 63 κινήθηκαν ανοδικά, 58 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα