Ασκήσεις «ισορροπίας», χωρίς τζίρο, στο Χ.Α.

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 14:02
UPD:14:04
Nikos Libertas / SOOC

Μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμου καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος παραπέμπει σε «ημιαργία», ενόψει των αργιών λόγω Πάσχα των Καθολικών αύριο, Παρασκευή, και Δευτέρα.

Στις 14:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,07% στις 764,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 17 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 κερδίζει 0,05% στις 227,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 1,74% στις 552,44 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να διανύει μια «διαδικαστική» συνεδρίαση, με τους διεθνείς επενδυτές σχεδόν να απέχουν ενόψει των αργιών λόγω Πάσχα των Καθολικών. Επίσης, τηρείται μια μετριοπαθής στάση αναμονής των εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων. Η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση καταδεικνύει ότι ακόμη απέχουμε από την επίτευξη μιας συμφωνίας και ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση πριν από μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα πάντως με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, το βασικό σενάριο είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται έσοδα 3 δισ. ευρώ που δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς δέχεται σοβαρότατες πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 3,52%, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο -3,41%, η Alpha Bank στο -2,55% και η Jumbo στο -1,95%. Άνω του 1% οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Εθνική, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η ΕΕΕ στέκεται ως αντίβαρο στις πιέσεις, καθώς από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης καταγράφει κέρδη, τα οποία αυτήν την ώρα φτάνουν το 2,81%. Η Grivalia βρίσκεται στο +2,20% και η MIG στο +1,49%. Μικρά κέρδη καταγράφουν και ο ΟΤΕ, η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΛΠ, η Μυτιληναίος και η Motor Oil.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα