9 δισ. περισσότερες προβλέψεις «έγραψε» το τραπεζικό σύστημα

2014: Επιβραδύνθηκε ο σχηματισμός «κόκκινων» δανείων - Νέα γενιά καθυστερούμενων το α' δίμηνο 2015
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 12:58
UPD:12:59
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Τα «κόκκινα» δάνεια συντηρεί κυρίως η ύφεση που δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωσή τους και την αποτελεσματική εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων.

Από την έντυπη έκδοση

Mε συνολικές προβλέψεις της τάξης των 49 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9 δισ. ευρώ που ενέγραψαν το 2014, επιδιώκουν να «θωρακίσουν» τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες.

Το 2014 επιβεβαιώθηκε η επιβράδυνση του ρυθμού σχηματισμού «κόκκινων» δανείων, ως και ο μηδενισμός τους σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ η τάση αναστράφηκε πρόσκαιρα φέτος, εξαιτίας της αβεβαιότητας του πολιτικού περιβάλλοντος. Στο πρώτο δίμηνο του 2015 καταγράφηκε μια νέα γενιά καθυστερούμενων δανείων, η οποία φάνηκε να «φρενάρει» τον Μάρτιο και να ανακόπτεται επί του παρόντος.

Τα «κόκκινα» δάνεια συντηρεί κυρίως η ύφεση που δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωσή τους και την αποτελεσματική εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, αφού οι συνθήκες με τις οποίες έγιναν οι ρυθμίσεις ανατρέπονται επί τα χείρω όταν η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχνή για μεγάλο διάστημα. Κρίσιμη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της ανεργίας.

* Τράπεζα Πειραιώς: Στα 519 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προβλέψεις της Τράπεζας Πειραιώς το τέταρτο τρίμηνο και στα 3,72 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους, υπερκαλύπτοντας το άθροισμα του AQR και τις προβλέψεις πρώτου έτους του stress test της ΕΚΤ. Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων, οι οποίες φθάνουν τα 15,8 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 22,3% και ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις το 57,4%, σημαντικά αυξημένος έναντι του Δεκεμβρίου 2013 (50,6%).

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 38,8% έναντι 39% τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα αφενός της σχεδόν μηδενικής παραγωγής νέων δανείων σε καθυστέρηση στο τέταρτο τρίμηνο και αφετέρου διαγραφών ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση προέρχεται από την Ελλάδα, που εμφάνισε αρνητική παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση και αποδίδεται τόσο στη σημειωθείσα οριακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 (ετήσια αύξηση ΑΕΠ 0,8%) όσο και στην ενεργητική διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων από τον νεοσύστατο επιχειρηματικό τομέα Recovery Banking Unit.

* Στην Alpha Bank ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω σε 62% στο τέλος του 2014 έναντι 54% κατά το προηγούμενο έτος, καλύπτοντας πλήρως το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι προβλέψεις του 2014 ανήλθαν στα 1,85 δισ. ευρώ - 772,6 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο και σωρευτικά το απόθεμα φθάνει τα 12,8 δισ. ευρώ, μετά από διαγραφές. Ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 21% στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 33%, ενώ οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 60% σε 762 εκατ. ευρώ και το τέταρτο τρίμηνο τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε 20,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα διαγραφών ύψους 800 εκατ. ευρώ.

* H Eθνική Τράπεζα ενέγραψε το 2014 προβλέψεις ύψους 1,45 δισ. ευρώ ενώ το στοκ προβλέψεων φθάνει τα 10,6 δισ. ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε σημαντικά στο 60%, από 54% το 2013, ενώ ο δείκτης καθυστερούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 24% με επιβράδυνση σε επίπεδο ομίλου και σταθεροποίηση στην Ελλάδα στο 32%, με την επιχειρηματική πίστη ειδικότερα να εμφανίζει ενδείξεις βελτίωσης και μικρή επιδείνωση στους τομείς των στεγαστικών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Eurobank: Στο τέλος του έτους οι συσσωρευμένες προβλέψεις της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 18,8% των συνολικών χορηγήσεων και το 56,3% των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Οι προβλέψεις αυτές καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις εκτιμήσεις του AQR και το 2014 έφθασαν τα 2,3 δισ. ευρώ. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμειναν στα χαμηλά επίπεδα του τρίτου τριμήνου και ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 33% επί του συνόλου των δανείων.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα