Κατά 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 13:25
UPD:13:34

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΘΗΚΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2003. Οι αναλυτές ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4%.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002 η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6%.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003 αποδίδεται κυρίως στη σημαντική άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ξένες αγορές.

Το ινστιτούτο DIW, πάντως, ένα από τα έξι μεγαλύτερα οικονομικά ιδρύματα της Γερμανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι το ισχυρό ευρώ θα αποτελέσει πηγή ανησυχίας μόνο εάν η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα υπερβεί το επίπεδο των 1,35 δολαρίων.

Προς το παρόν, το γερμανικό ινστιτούτο θεωρεί πως δεν συντρέχουν λόγοι να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αρχική του εκτίμηση (1,4%) για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2004, τονίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει «την ισχυρή ανάπτυξη των οικονομιών των κύριων εμπορικών εταίρων της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/13/874599.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα