Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α.

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 14:04
UPD:14:04
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με μικρές απώλειες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το 2014, ενώ αναμένουν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών.

Στις 14:05, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,30% στις 773,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 25 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 0,29% στις 229,34 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,48% στις 565,12 μονάδες.

Σύμφωνα με την Beta Securities, στην παρούσα φάση η αγορά δεν κινείται με την λογική των επιμέρους επιλογών αλλά προσεγγίζεται από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Αυτό συνιστά ένα κίνδυνο αλλά και μια ευκαιρία. Αν αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας οι γνωστοί άγνωστοι των καλών και συστηματικών εταιρικών αποτελεσμάτων θα τύχουν άμεσης αγοράς, θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο λόγω προοπτικών όσο και λόγω σχετικών αποτιμήσεων.

Αποτιμώντας τα στοιχεία του 2014, η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών παρέμεινε στάσιμη στο δ’ τρίμηνο με το 40% να εμφανίζει κέρδη. Παρόλα αυτά η εσωτερική κατανομή των ζημιογόνων εταιριών δείχνει ότι από τις 128 εταιρίες που εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο στην τελική γραμμή οι 73 εμφάνισαν μικρότερες ζημιές (34%).

Επίσης ο ρυθμός των εταιριών που γύρισαν σε κερδοφορία είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτές που επέστρεψαν σε ζημιές. Η κατανομή των αποτελεσμάτων μπορεί να μην έχει το προφανές στοιχείο της βελτίωσης ωστόσο δείχνει ότι εσωτερικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να βγουν περισσότερες εταιρίες σε κερδοφορία στα επόμενα τρίμηνα.

Οι μετοχές της Eurobank και της ΕΧΑΕ βρίσκονται στο προσκήνιο σήμερα, καθώς καταγράφουν κέρδη 4,76% και 4,07% αντίστοιχα. Η MIG είναι στ +2,29% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +1,13%. Ήπια ανοδικά κινούνται η Alpha Bank, η ΕΥΔΑΠ, η Aegean, η ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΠΑΠ και η Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η Jumbo υποχωρεί κατά 3,51%, ο ΟΛΠ διορθώνει κινούμενος στο -3,39%, η Πειραιώς είναι σταθερά στο -2,51% και η ΜΕΤΚΑ στο -2,30%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα