Merck KgaA : Πουλά τα εργαστήριά της αντί 1,62 δισ. δολ.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 13:10

ΤΟ ΤΜΗΜΑ των εργαστηρίων της, VWR International, αντί του ποσού του 1,68 δισ. δολ. σχεδιάζει να πουλήσει η τέταρτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας, Merck KgaA, στην αμερικανική Clayton, Dubilier & Rice Inc., με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το χρέος της.

Προχωρώντας στην πώληση του VWR, η Merck θα μειώσει τις πωλήσεις της κατά το 1/3 και τα καθαρά της κέρδη κατά περίπου 10%, αυξάνοντας όμως το καθαρό περιθώριο κέρδους της, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Τα κέρδη από την πώληση του VWR και τα περίπου 300 εκατ. δολ. από την πώληση μεριδίου που κατέχει στην BioMer, θα τα χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους της.

Η Merck, η οποία δεν είναι συγγενής εταιρεία της φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co. στις ΗΠΑ, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο ζημία ύψους 36 εκατ. ευρώ (46 εκατ. δολ.). Η πώληση του τμήματος VWR θα επιτρέψει στην εταιρεία να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον τομέα των φαρμάκων και των χημικών, συμπεριλαμβανομένου και του λανσαρίσματος στην Ευρώπη του σκευάσματος Erbitux, κατά του καρκίνου.

«Θα είναι μία μεταβατική χρονιά», ανέφερε ο Ulrich Huwald, αναλυτής της MM. Warburg, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της εταιρείας στο «hold», σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Το τέταρτο τρίμηνο η ζημία της εταιρείας ήταν 20 σεντς ανά μετοχή έναντι κέρδους 67,5 εκατ. ευρώ ή 39 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 0,6%, φθάνοντας στο 1,81 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Merck που εδρεύει στη Γερμανία, κέρδιζαν 88 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 38,33 ευρώ η μία στις 10:58' π.μ. στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα, μετά τη διαπραγμάτευσή τους στα 39,10 ευρώ η μία. Η μετοχή κέρδισε συνολικά ποσοστό 17% μέσα στο έτος, τη στιγμή που ο δείκτης Bloomberg Europe Pharmaceutical των 20 μετοχών εταιρειών που τον απαρτίζουν κέρδισε ποσοστό 0,6%.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις του τμήματος VWR το 2003 μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 11%, φθάνοντας στα 2,43 δισ. ευρώ. Το τμήμα αυτό απέφερε στην εταιρεία περίπου το 33% των συνολικών της πωλήσεων και το 15% των προ φόρων και τόκων κερδών της πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα