Πιο ευαίσθητοι οι Αμερικανοί διευθυντές έναντι των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με την έρευνα της PricewaterhouseCoopers «Βαρόμετρο της Διοίκησης»
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 13:33

ΥΣΤΕΡΟΥΝ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στην Ευρώπη έναντι των Αμερικανών συναδέλφων τους, αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλουν και το χρόνο που διαθέτουν για την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αυτό προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της PricewaterhouseCoopers, «Βαρόμετρο της Διοίκησης», η οποία το τρίτο τρίμηνο του 2003 διεξήχθη ανάμεσα σε 138 Ευρωπαίους και 177 Αμερικανούς οικονομικούς διευθυντές και διευθύνοντες συμβούλους πολυεθνικών εταιρειών.

Όπως έδειξε η έρευνα, το 32% των ευρωπαϊκών διοικητικών συμβουλίων αύξησε τον χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλλει για την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, σε αντίθεση αντιδιαστολή με το 62% των αμερικάνικων διοικητικών συμβουλίων. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ( 54%) δεν άλλαξαν το βαθμό εμπλοκής τους σε σχέση με το 2002, ενώ μόνο το 1% μείωσε το χρόνο που αφιερώνει στην εταιρική διακυβέρνηση.

Ανεξάρτητα όμως από το χρόνο που διαθέτουν για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης , το 20 % των διοικητικών συμβουλίων, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική, έλαβε μια αύξηση των συνολικών αποζημιώσεων κατά το τελευταίο έτος, ενώ το 11% των εταιρειών στην Ευρώπη και το 10% στις Η.Π.Α σχεδιάζει να αυξήσει τις αποζημιώσεις στο προσεχές 12μηνο.

Τα μεγέθη των αυξήσεων που δόθηκαν σε μέλη των διοικητικών συμβουλίων, είναι επίσης συγκρίσιμα αφού κατά μέσο όρο 16 ,6 % των Ευρωπαίων και 17,9 των Αμερικανών Προέδρων Δ.Σ. έλαβαν αύξηση . ¶λλωστε, οι μέσες αυξήσεις των αποζημιώσεων των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων, αναμένεται να κυμανθούν στο 10,4 % για την Ευρώπη και 10,0 % για τις Η.Π.Α για τους επόμενους 12 μήνες.

« Είναι προφανές ότι τα διοικητικά συμβούλια στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. εργάζονται πιο σκληρά για να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις που θέτουν οι νέοι κανονισμοί» σχολίασε ο David Phillips ειδικός της PricewaterhouseCoopers σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. « Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν νέες , απαιτητικότερες συνθήκες σε πολλές χώρες και όσες είναι εισηγμένες στις Η.Π.Α πρέπει επίσης να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Νόμου Σαρμπάνης- Όξλευ»

Επιτροπές Ελέγχου

Το 44% των ευρωπαϊκών επιτροπών ελέγχου αύξησε το χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο ( το αντίστοιχο ποσοστό για τις Η.Π.Α. είναι 68 %), ενώ το 39% δαπάνησε περίπου τον ίδιο χρόνο με το προηγούμενο έτος .

Μόνο στο 12% των ευρωπαίων επιτροπών ελέγχου δόθηκαν αυξήσεις σε αντίθεση με το 22% των επιτροπών στις Η.Π.Α Η μέση αύξηση για τις ευρωπαϊκές επιτροπές ελέγχου ήταν 14%, ενώ στις Η.Π.Α το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στα 26,2 %

«Οι επιτροπές ελέγχου είναι οι διακριτικοί ήρωες της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Phillips.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα