Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φοιτητικό επίδομα

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 16:44

Διευκρινίσεις για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος έδωσε το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών με εγκύκλιο του προς τις Εφορίες. Του υπουργείο στην εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι :

-Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας του φοιτητή, ο δικαιούχος μπορεί να προσκομίσει μια απόδειξη πληρωμής του ενοικίου και μια υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

-Αν το μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας δεν είναι θεωρημένο στην Εφορία, όπως ορίζει η νομοθεσία, μπορεί να γίνει θεώρηση από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή της κατοικίας.

-Αν το μισθωτήριο δεν έχει συναφθεί στο όνομα του φοιτητή αλλά στο όνομα του γονέα του, γίνεται δεκτό για την καταβολή του επιδόματος.

-Αν το μισθωτήριο έχει λήξει και έχει παραταθεί σιωπηρά, γίνεται δεκτό για την καταβολή του επιδόματος.

-Όσον αφορά φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και δεν διαθέτουν μισθωτήριο, οι ίδιοι οι γονείς τους θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

-Αν ο φοιτητής λόγω δυσχέρειας εύρεσης σπιτιού στην πόλη φοίτησης έχει ενοικιάσει κατοικία σε άλλη πόλη κοντά στην έδρα της σχολής του, μπορεί να προσκομίσει το μισθωτήριο αυτό.

-Οι φοιτητές που έχουν προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία ή πανσιόν, λαμβάνουν το στεγαστικό επίδομα εφόσον οι ίδιοι οι γονείς τους προσκομίσουν στην Εφορία βεβαίωση για τη διάρκεια μίσθωσης και μια απλή φωτοτυπία απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

-Οι φοιτητές που συγκατοικούν με άλλους φοιτητές σε μισθωμένη κατοικία αλλά δεν αναγράφονται στο μισθωτήριο, θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία νέο μισθωτήριο που θα περιλαμβάνει το όνομα τους.

-Στην έννοια του οικογενειακού επιδόματος δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, ποσά από έκτακτες αποζημιώσεις, ποσά από πωλήσεις ακινήτων και αγροτικές επιδοτήσεις.

-Αν ο φοιτητής υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση χωρίς να είναι προστατευόμενο μέλος του πατέρα του, το επίδομα το δικαιούται ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

-Αν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονα είναι και προστατευόμενο μέλος του πατέρα, τότε το επίδομα καταβάλλεται στον δεύτερο. Στην περίπτωση αυτό το οικογενειακό εισόδημα, καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων κατοικιών, υπολογίζονται αθροιστικά.

-Όταν η σύζυγος ενός φορολογούμενου είναι φοιτήτρια, εφόσον πληροί τα κριτήρια, δικαιούχος του επιδόματος είναι η ίδια.

-Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

-Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία του φοιτητή για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα