Market beat: Πιθανή η προεξόφληση των εξελίξεων της επόμενης κρίσιμης βδομάδας

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:05
UPD:10:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενώ η χθεσινή συνεδρίαση επιδείνωσε τη στατιστική εικόνα της αγοράς, η ελπίδα σήμερα κρύβεται στην πιθανότητα να ξεκινήσει η προεξόφληση της κατάθεσης των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς τη Δευτέρα και η έναρξη της παροχής ρευστότητας στη χώρα.

Η στήλη θεωρεί τη χθεσινή πτώση ως αποτέλεσμα αυξημένων ανησυχιών και όχι σαν διόρθωση από τα τοπικά υψηλά για ενθυλάκωση κερδών. Το πιθανότερο είναι να δούμε σήμερα συνέχεια στις πιέσεις που χθες δεν είχαν σοβαρά διαλείμματα με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας και να είναι η τιμή ανοίγματος με καθοδικό χάσμα τιμών το μέγιστο μέρας. Συνεπώς δεν έχει εκτονωθεί το σύνολο των πιέσεων που προκάλεσε η απογοήτευση από την καθυστέρηση που κυρίως οι ξένοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και τα διαθέσιμα κεφάλαιά της. Χθες διαπιστώσαμε ότι εξελίχθηκαν πλήρως δύο κύματα ρευστοποιήσεων και νομίζουμε πως ξεκίνησε ένα τρίτο που ο χρόνος δεν το άφησε να ολοκληρωθεί.  Δεν είναι λοιπόν απίθανο η έναρξη να μοιάζει με τη χθεσινή. Αλλά αν η συνέχεια είναι πτώση τότε τα πράγματα χειροτερεύουν τεχνικά δε γίνονται επικίνδυνα γιατί θα ανοίξει η όρεξη των ισχυρών να δοκιμαστούν τα ελάχιστα μήνα (214 μονάδες για τον 25άρη) αλλά και του έτους (209,5  μονάδες) που δεν απέχουν πολύ.

Η χθεσινή συνεδρία ήταν η πρώτη που διεξήχθη με τους θεσμικούς να μην προεξοφλούν μια θετική εξέλιξη στην ελληνική κρίση. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θεσμικοί θεώρησαν θετική την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και το Βερολίνο τη Δευτέρα. Γι' αυτό συνέχισαν τη Δευτέρα και την Τρίτη την άνοδο που έδωσαν στις μετοχές του ΧΑ και μάλιστα άπλωσαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον.

Όμως, καθώς περνούσαν οι μέρες και φαινόταν ότι δεν υπήρχε από την ελληνική πλευρά συνείδηση των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, καθώς έχει σαφώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα από εκείνα που θεωρούν «σωστά» οι αγοραίοι, άρχισαν να φουντώνουν οι ανησυχίες. Η αργία της 25ης ήταν μια ευκαιρία για αποτίμηση της κατάστασης και παράλληλα έγιναν και κινήσεις που ενίσχυσαν τις ανησυχίες. Και αυτές, αφορούσαν στην απόφαση της ΕΚΤ να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες αλλά όχι στο κράτος, που σταδιακά φανερώνει τα προβλήματα που προκαλεί η μειωμένη ρευστότητα.

Το διεθνές κλίμα έχει ανατραπεί και για λόγους γεωπολιτικούς και οικονομικούς οι μετοχικές αξίες πιέζονται. Οι αναγνώστες από χθες το πρωί έχουν πληροφορηθεί από τη στήλη για την κατάσταση στην Υεμένη. Το κλίμα δεν έχει αλλάξει σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές και ενώ στην Αθήνα ρευστοποιούν θέσεις για βραχυπρόθεσμης φύσης κέρδη, στην Ευρωζώνη διορθώνουν μετά από μεγάλο ράλι με τους θεσμικούς να εκτιμούν πως θα συνεχίσουν την άνοδό τους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Απώλειες, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπου η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη  καθώς και της πτώσης του κλάδου των αεροπορικών, λόγω της ανόδου του πετρελαίου. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,23% στις 17.678,23 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,27% στις 4.863,36 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,24% στις 2.056,15 μονάδες.

Στο ταμπλό, η SanDisk σημείωσε απώλειες 18,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για μικροεπεξεργαστές θα μειωθεί, ειδικά για εκείνους που πωλούνται με τη μορφή καρτών μνήμης σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ.

Επίσης, η Winnebago υποχώρησε κατά 14,3%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου χρήσης διαμορφώθηκαν στα 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 38 σεντς.

Στον αντίποδα, η Lululemon ενισχύθηκε 4,9%, καθώς τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου χρήσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταρεία ανακοίνωσε κέρδη ανα μετοχή της τάξεως των 78 σεντς ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μειωμένες κατά 9.000, στις 282.000, ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες γέννησαν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των «καναλιών» διανομής του πετρελαίου στο δυτικό κόσμο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,37% στις 6.895 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,18% στις 11.844 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 5.006 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,86% στις 394,54 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, μετά την αδυναμία να διασπάσει τα ιστορικά του υψηλά.

Στο ταμπλό, η London Stock Exchange Group υποχώρησε κατά 5,7%, καθώς έγινε γνωστό ότι η Borse Dubai πούλησε την κατά 17,4%  συμμετοχή της, ύψους 1,4 δισ. στερλινών, με discount. Έτσι, τερματίστηκε η οκταετής παρουσία της στον βρετανικό χρηματιστηριακό πάροχο.

Επίσης, η Havas σημείωσε απώλειες 5,3%, μετά την πώληση του 17% της συμμετοχής της Group Bollore. Η τελευταία κατείχε τον περασμένο μήνα το 83% της Havas, ενώ το ποσοστό που πωλήθηκε εκτιμάται ότι απέφερε έσοδα περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά και ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, καθώς εκτός από τις εξελίξεις με το πρόσφατο δυστύχημα στις γαλλικές Άλπεις, επηρεάστηκαν από την άνοδο του πετρελαίου, η οποία παραδοσιακά αυξάνει το λειτουργικό τους κόστος. Η International Consolidated Airlines Group έxασε 3,5%, η Deutsche Lufthansa βρέθηκε στο -3,1% και η Air France-KLM Group στο -1,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί στις 10 μονάδες τον Απρίλιο από 9,7 μονάδες τον Μάρτιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση του δείκτη στις 9,9 μονάδες για τον μήνα Απρίλιο.

Επίσης, στο 4% του ΑΕΠ υποχώρησε το έλλειμμα προϋπολογισμού της Γαλλίας το 2014 από 4,1% που ήταν το 2013, έναντι προβλέψεων για έλλειμμα 4,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να μετατρέπεται σε ισχυρό βαρίδι της διόρθωσης, με αφορμή τα στοιχεία για τις μεγάλες απώλειες καταθέσεων που υπήρξαν το Φεβρουάριο στο τραπεζικό σύστημα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,74% στις 764,88 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 790,39 μονάδες και η χαμηλότερη στις 764,04. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 14,13% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 72,43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,97 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η αγορά αναμένει να δει εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους δανειστές τους. Το ζητούμενο είναι να υποβληθεί το ταχύτερο κοστολογημένη και σαφής λίστα μεταρρυθμίσεων  προς έγκριση από το επόμενο Eurogroup. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν τα ζητήματα ρευστότητας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται πλέον με ορατό τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, ή/και καταβολής των λοιπών υποχρεώσεων του προϋπολογισμού.

Η υποβολή της λίστας μεταρρυθμίσεων θα ελεγχθεί αυστηρά, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια του προγράμματος. Να επανέλθει δηλαδή στις φυσιολογικές συνθήκες που έχουν σαν αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ακόμη και με αρνητικά επιτόκια για Χώρες που πρόσφατα εξήλθαν από το καθεστώς του μνημονίου (π.χ. Ιρλανδία), σαν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, όσο πλησιάζουμε στο τέλος του τριμήνου, η μεταβλητότητα της αγοράς αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει είτε να υπερασπιστούν τις θέσεις τους είτε να περιορίσουν τις απώλειες τους. Το τριήμερο ανοδικό σερί, προσέφερε τέτοιες ευκαιρίες.

Στο ταμπλό, στις 226,92 μονάδες με πτώση 4,54% έκλεισε ο FTSE 25, χάνοντας την βάση στήριξης των 229 μονάδων, με την επόμενη να εντοπίζεται στις 210 μονάδες. Ανοδικά έκλεισαν 4 μετοχές του, οι (+2,14%), MIG (+1,27%),  Aegean Airlines  (+0,85%) και ΟΛΠ (+0,64%). 

Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες 21 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις ΔΕΗ (-7,38%), ΓΕΚ Τέρνα (-6,36%), Ελλάκτωρ -5,88%), Τιτάν (-4,07%), ΕΧΑΕ (-3,94%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,72%), Βιοχαλκο  (-3,45%) και Μυτιληναίος (-2,94%) να καταγράφουν σημαντική πτώση.

Ισχυροί οι κλυδωνισμοί στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε στις 560,72 μονάδες με πτώση 11,88%, χάνοντας την τεχνική στήριξη των 580 μονάδων, με την επόμενη να οριοθετείται αρκετά χαμηλότερα, στις 510 μονάδες. Στα 45,26 εκατ. ευρώ ο τζίρος του ή στο 57,7% του συνολικού, με τη Eurobank να απορροφά τα 16 εκατ., την ΕΤΕ τα 11,9 εκατ., την Πειραιώς τα 11,6 εκατ. και την Alpha Bank  τα 5,8 εκατ. ευρώ.

Ξανά στα ιστορικά χαμηλά των 0,3210 ευρώ η Πειραιώς μετά την πτώση του 17,27%. Μόλις 1 σεντ πάνω από τα ιστορικά χαμηλά της και η Eurobank που έκλεισε στα 0,0950 ευρώ με πτώση 7,77% διακινώντας όγκο 163 εκατ. τεμάχια. Με πτώση 12,61% έκλεισε η Alpha Bank, στα 0,3050 ευρώ και στο -11,11% η Εθνική και στα 1,12 ευρώ. 

Με πτώση 5,08% έκλεισε η Attica Bank, στα 0,0560 ευρώ και όγκο 913.000 τεμάχια. Αμετάβλητη στα 0,20 ευρώ η Κύπρου. Σημαντικές πιέσεις και στα τρία warrants των τραπεζών, με εκείνο της Πειραώς στο -15,25%, της Εθνικής στο -14,67% και της Alpha Bank στο -10,26%. 

Πτώση 1,87% για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την αξία των συναλλαγών του να ανέρχεται σε 1,48 εκατ. ευρώ. Θετικά έκλεισε μόλις μία μετοχή (Άνεμος +1,13%), πέντε παρέμειναν σταθερές (MLS, Ιντραλοτ, ΟΛΠ, MLS και Πλαστικά Θράκης) και 14 υποχώρησαν (Autohellas -6,53%, Σωληνουργεία Κορίνθου -6,54%, Χαλκορ  -6,11%, Αβαξ -5,98%, Σιδενόρ -5,84%, Υγεία -5,59%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-11,88%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+1,57%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 73 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Χθες σημειώναμε:

«Η αγορά αυτές τις μέρες έχει οδηγήσει τον 25άρη σε επίπεδα τιμών κοντά σε δοκιμασμένες αντιστάσεις, γιατί ήταν δοκιμασμένες στηρίξεις στην κάθοδο που ξεκίνησε από τις 9/12. Στην τρέχουσα κίνηση του 25άρη, λόγω πιέσεων στις τράπεζές του, το ελάχιστο ορίστηκε στις 214 μονάδες και ο δείκτης κινήθηκε κατόπιν χωρίς διακοπή στις 237,7 μονάδες. Την δε Τρίτη, εμφάνισε στοιχεία εξάντλησης του ανοδικού momentum και με δεδομένη την ύπαρξη της οροφής στη ζώνη 240 – 242 μονάδες, δεν αποκλείεται αν πλησιάσει ο 25άρης τις 240 μονάδες να ξεκινήσουν κύματα πιέσεων ικανών να διακόψουν το rebound».

Τεχνικά ο 25άρης οδηγήθηκε σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο κλείσιμο της 13/3 αλλά και της 17/3 και πολύ κοντά στο κλείσιμο της 9/2 στις 226,17 μονάδες. Με βάση όσα επακολούθησαν μετά τις συνεδριάσεις που αναφέραμε, τα επίπεδα των 227 είναι κρίσιμα. Σήμερα λοιπόν δεν αποκλείεται μια σταθεροποιητική διαπραγμάτευση που θα προκύψει από την απάντηση των ισχυρών θεσμικών στη διάθεση ορισμένων να  συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές καθώς φάνηκε χθες μεγάλη ανάγκη για πωλήσεις. Οι αγοραστές της προσφοράς ήταν χθες πολύ σκληροί αφού έφεραν τον 25άρη στο χαμηλότερο σημείο της μέρας στο κλείσιμο.

Τα εργαλεία της στατιστικής ανάλυσης δίνουν αντοχές πριν ξεσπάσει η καταιγίδα για να υποχωρήσει ο 25άρης ως τις 223 -225 μονάδες. Κάτω από αυτά όμως οι ασκοί του Αιόλου θα ανοίξουν διάπλατα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις σήμερα Παρασκευή και το δολάριο ανέκαμψε, καθώς η αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θόλωσαν τον επενδυτικό ορίζοντα.

Αναμένεται οι FTSE . της Βρετανίας, DAX της Γερμανίας και της Γαλλίας CAC να κινηθούν υψηλότερα, ενώ οι αγορές περίμεναν νέα από τη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ήταν χαμηλότερες λόγω αναπήδηση του δολαρίου και καθώς οι επενδυτές θέλησαν να επανεκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Υεμένη.

Το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,0883 δολάρια, υποχωρώντας από ένα υψηλό των 1,1052 δολαρίων χθες βράδυ αφού το δολάριο πήρε ώθηση από την βελτίωση που εμφάνισε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ και τα δεδομένα του τομέα των υπηρεσιών. Το δολάριο παρέμεινε αμετάβλητο στα 119,22 γιεν μετά το τράβηγμα πίσω στα 118,33 που χτύπησε στη διάρκεια της νύχτας. Το γιεν, ως ένα νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, τείνει να προσελκύει κεφάλαια σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων.

Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ ήταν κάτω 2,1% στα 50,33 δολάρια το βαρέλι, μετά το άλμα 4,5% στη διάρκεια της νύχτας, λόγω της στρατιωτικής δράσης στην Υεμένη. Η ενέργεια της Σαουδικής ηγεσίας δεν έχει επηρεάσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των μεγάλων παραγωγών του Κόλπου.

Μεταξύ των αγορών της περιοχής, οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη υπέστησαν ελαφρές απώλειες.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας .N225 επέτρεψε τα κέρδη που έγραφε νωρίτερα και υποχώρησε 1,3%. Οι κερδισμένοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας είναι της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ινδονησίας. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1% μετά από ολίσθηση 1% την προηγούμενη ημέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πάνος Δάντης της Alfa Alliance Ltd

H ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών σταμάτησε χθες, αφού η κακή εικόνα των διεθνών Αγορών παραπέμπει σε διόρθωση που ίσως ξεπεράσει αυτή την φορά το 5% , ειδικά στις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη βδομάδα στα χαμηλά της Αγοράς είχαμε, σε πολλές μετοχές του 25αρη μεγάλους όγκους συναλλαγών, όπως και στο σύνολο των 25 blue chips. Συνεπώς αν το οικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί και τελικά επιτευχθεί συμφωνία με τους Εταίρους, θα δούμε ένα καλό ανοδικό κύμα – αντίδραση που μπορεί να ξεπεράσει τις 945 μονάδες. Διαφορετικά η Αγορά θα επανέλθει σε πτωτική φορά και τα νέα χαμηλά, χαμηλότερα των 708,61 μονάδων θα είναι θέμα χρόνου.

Οι κρισιμότερες μέρες για την Ελληνική Οικονομία και το Χρηματιστήριο είναι αυτές της επόμενης βδομάδας, όπου η Ελληνική πλευρά θα διατυπώσει ξεκάθαρες προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στους Εταίρους και εκείνοι θα τις αξιολογήσουν.

Αν η αξιολόγηση είναι θετική και τις αποδεχτούν θα επέλθει συμφωνία και σταδιακά η ρευστότητα θα επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα. Γιατί στην παρούσα φάση η χώρα έχει ουσιαστικά ελάχιστη ρευστότητα και είναι ένα βήμα πριν τα "capital controls", ενώ ο χρόνος που απαιτείται να ολοκληρωθεί η όποια συμφωνία είναι οριακά επαρκής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην δε Ευρωζώνη τα μακροπρόθεσμα διαγράμματα των μεγάλων Αγορών είναι σαφή για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. DAX και CAC 40 τουλάχιστον, ενώ βραχυπρόθεσμα "οφείλουν" διόρθωση αφού ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, μακροπρόθεσμα έχουν εξαιρετική εικόνα και έχουν στόχους πολύ υψηλότερα από τις 12.000 και 5.000 μονάδες αντίστοιχα. Είναι συνεπώς μια εξαιρετική συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Χώρα, αν συνυπολογιστούν οι χαμηλές τιμές Ενέργειας, το φθηνό ευρώ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο αποτυγχάνει να επεκτείνει στην Ασία τα κέρδη του

Οι μετοχικές αγορές εμφάνισαν μεικτή εικόνα στην Ασία, και το δολάριο δεν κατάφερε να επεκτείνει στην Ασία τα κέρδη του έναντι των νομισμάτων των G10 στη διάρκεια της νύχτας, σε σκληρές συνθήκες της αγοράς. Οι μετοχές στην Ιαπωνία υποχώρησαν περισσότερο από 1%, σε συντονισμό με τις πτώσεις στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο δομικός πληθωρισμός και η εικόνα των δεδομένων της απασχόλησης της Ιαπωνίας ήταν ασθενέστερη από τις προσδοκίες. Το ημερολόγιο φαίνεται σχετικά ελαφρύ σήμερα, αλλά αναμένουμε ήπιες ανοδικές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ του τέταρτου τριμήνου του 2014 και τον δείκτη του πανεπιστημίου του Michigan για την ψυχολογία των καταναλωτών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέρριψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι ένα Grexit «δεν θα επέφερε κανένα όφελος αλλά πολλά δεινά». Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, περικόπτοντας τους μισθούς και τις τιμές, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει λόγος εξόδου από το ευρώ.

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ απέσυραν από τις τράπεζες τα νοικοκυριά μέσα στον Φεβρουάριο ενώ, αν προστεθούν και οι αναλήψεις των επιχειρήσεων, ο συνολικός λογαριασμός διαμορφώνεται στα 7,57 δισ. ευρώ. Έτσι, οι αναλήψεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ανέρχονται πλέον στα 23,829 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι κινήσεις του Μαρτίου.

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού τμήματος Πάτρα - Πύργος με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου ο τρόπος δημοπράτησης του έργου παράλληλα με την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το σκεπτικό είναι πως με βάση την ειδική διάταξη 46516/2014 το έργο εγκρίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία πριν την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου στην Ε.Ε.

Υποχρέωση να επιστρέψει όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα στον EFSF μέχρι την 28η Φεβρουαρίου είχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου και σημειώνεται ότι «η επιστροφή ποσού μικρότερου από το συνολικό ποσό των 10.933 εκατ., θα αποτελούσε ουσιώδη παράβαση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και της απόφασης του Eurogroup».

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμά της προς το προσωπικό η νέα διοίκηση της ΕΤΕ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο, χάρη στο αδύναμο ευρώ και στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK αναμένεται να αυξηθεί στις 10 μονάδες τον Απρίλιο από 9,7 μονάδες τον Μάρτιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.

Σοβαρά προβλήματα στη γερμανική οικονομία εκτιμά ότι προκαλούν τα επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, όπως πρόσθεσε με το σχόλιο αυτό δεν επικρίνει την πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της όσον αφορά τον πληθωρισμό. «Έχουμε ένα επιτοκιακό περιβάλλον το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εμάς στη Γερμανία», ανέφερε ο Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια εκδήλωση τραπεζικού ενδιαφέροντος στο Βερολίνο.

Απέκρουσε τιςεπικρίσεις ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποθαρρύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουλή της Ιταλίας. «Ορισμένοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί αποθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς όμως έχουμε την αντίθετη άποψη: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο Ντράγκι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Ρώμη.

Μειωμένες κατά 9.000, στις 282.000, ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις 290.000.

Κανονισμό για την υποβολή εποπτικών αναφορών σχετικά με χρηματοοικονομική πληροφόρηση δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες και τις διαδικασίες για την υποβολή εποπτικών χρηματοοικονομικών αναφορών από τις εποπτευόμενες οντότητες στις εθνικές αρμόδιες αρχές και την ΕΚΤ. Όσα ιδρύματα εφαρμόζουν Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) σε ενοποιημένο επίπεδο υπόκεινται ήδη στην υποχρέωση υποβολής εποπτικών χρηματοοικονομικών αναφορών.

Με κέρδη έκλεισαν και την Πέμπτη οχρυσός και το πετρέλαιο, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση του δολαρίου. Επίσης, το πετρέλαιο ευνόησαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη κλιμάκωσε τις ανησυχίες για την ομαδή διανομή του στον δυτικό κόσμο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,6% στα 1.204,80 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαϊου ενισχύθηκε κατά 4,5%, κλείνοντας στα 51,43 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα