XA: Βίαιη διόρθωση - Άνω του -8% οι τράπεζες

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 14:11
UPD:14:12
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε βιαστική ρευστοποίηση των κερδών τους, μετά το τριήμερο ανοδικό σερί.

Στις 14:09, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,65% στις 765,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 39  εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 4,18% στις 227,77 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 8,68% στις 681,11 μονάδες.

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του τριμήνου, η μεταβλητότητα της αγοράς αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει είτε να υπερασπιστούν τις θέσεις τους είτε να περιορίσουν τις απώλειες τους. Το τριήμερο ανοδικό σερί, προσέφερε τέτοιες ευκαιρίες, την ώρα μάλιστα που, όπως αναφέρει και η έντυπη έκδοση της «Ν», το διάστημα από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών έως σήμερα υπήρξαν 16 ανοδικές και 24 πτωτικές, οι οποίες «στοίχισαν» συνολικά στον βασικό δείκτη 8,8% και στον τραπεζικό 34,37%.

Επίσης, η αγορά αναμένει να δει εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους δανειστές τους. Το ζητούμενο είναι να υποβληθεί το ταχύτερο κοστολογημένη και σαφής λίστα μεταρρυθμίσεων προς έγκριση από το επόμενο Eurogroup. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν τα ζητήματα ρευστότητας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται πλέον με ορατό τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, ή/και καταβολής των λοιπών υποχρεώσεων του προϋπολογισμού.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων η Εθνική, η Alpha Bank και η ΔΕΗ, οι οποίες καταγράφουν απώλειες από 8,2% έως 10,3%. Έντονα πτωτικά η Πειραιώς στο -7,22% και η Eurobank στο -5,83%, με την τελευταία μάλιστα να έχει διακινήσει πάνω από 82 εκατ. τεμάχια.

Απώλειες άνω του 4% για ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Πάνω από 3% οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ πάνω από το -2% βρίσκονται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα