Ευφορία σε Ν.Υ. και Ευρώπη

Χάρη σε τηλεπικοινωνίες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:06:42

H ΕΙΔΗΣΗ συγχωνεύσεων στον τομέα τηλεπικοινωνιών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έφερε μεγάλη ευφορία στους κύκλους των επενδυτών, ενώ ενίσχυσε τις προσδοκίες για νέες συμφωνίες στη Wall Street.

«Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αγορά. Είναι μία πραγματική απόδειξη των όσων πιστεύουμε για την πορεία της οικονομίας και της αγοράς. Κανείς δεν κάνει μεγάλες συμφωνίες, όταν δεν πιστεύει ότι η αγορά θα πάει καλά», αναφέρουν αναλυτές.

Η Wall Street άνοιξε την εβδομάδα με άνοδο μετά την προχθεσινή αργία, αντιστρέφοντας το κλίμα μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Η Cingular αναδείχθηκε τελικά ο νικητής στη «μάχη» για την εξαγορά της AT&T Wireless, υποβάλλοντας προσφορά ύψους 41 δισ. δολαρίων και υποσκελίζοντας τελικά τη Vodafone.

Η μετοχή της AT&T Wireless ενισχύθηκε 15,74%, στηρίζοντας ολόκληρο τον τομέα ασύρματης τηλεφωνίας. Επίσης, η North Fork Bancorp συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνίστριά της GreenPoint Financial Corp., δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών στη Ν.Υόρκη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 87,03 μονάδες, ποσοστό 0,82%, φθάνοντας στις 10.714,88 μονάδες. Με άνοδο 26,79 μονάδων, ποσοστό 1,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,080,35 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η άνοδος της μετοχής της Vodafone οδήγησε τα χρηματιστήρια στα υψηλότερα επίπεδα 19 μηνών, εν μέσω ανακούφισης ότι ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος κινητής εξήλθε από μία δαπανηρή μάχη εξαγοράς.

Η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε 5%, μετά την είδηση ότι έχασε τη «μάχη» από την αμερικανική ανταγωνίστριά της Cingular. Η εξαγορά μειώνει σε πέντε τον αριθμό των ομίλων κινητής στις ΗΠΑ, ασκώντας κάποιες πιέσεις στη T-Mobile της Deutsche Telekom.

Η συμφωνία οδήγησε επίσης και σε ορισμένες προς τα πάνω αναθεωρήσεις της αξίας ενεργητικού εταιρειών κινητής.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η άνοδος 13,5% της μετοχής του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters, η οποία εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002, μετά την επιστροφή σε κερδοφορία. Εκτός από τηλεπικοινωνίες και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, στο «πάρτι» μπήκε και η μετοχή της Royal & Sun Alliance με κέρδη 6,7%, μετά από θετικά επενδυτικά σχόλια.

O δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με άνοδο 0,93%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουλίου 2002. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,63%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα δύο εβδομάδων, με τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα να στηρίζουν την ιαπωνική αγορά.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα