Πάνω από το 1,29 δολ. το ευρώ

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2004 14:11

ΞΕΠΕΡΑΣΕ το 1,29 δολ. για πρώτη φορά το ευρώ έναντι του δολαρίου στο Λονδίνο, μετά τη δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Guy Quaden, και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Guy Quaden και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στις Βρυξέλλες ο Quaden είπε ότι περαιτέρω άνοδος του ευρώ δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο πέρα από το οποίο προκαλούνται προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού είναι τα «ενδεδειγμένα», κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν εισακούγονται οι παρακλήσεις για περιοριοσμό της υποχώρησης του δολαρίου.

«Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να σταματήσει την πορεία του νομίσματος προχωρώντας στην πώλησή του ή μειώνοντας τα επιτόκια», ανέφερε ο Kenichiro Ikezawa, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. με την Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει το ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη ή δεν έχει καμμία διάθεση να κάνει κάτι για το ευρώ».

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε έναντι του δολαρίου στο 1,2896 στις 10:10' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, από 1,2842 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Το προηγούμενο ρεκόρ του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου και ήταν 1,2899 δολ.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2930 έναντι του δολαρίου και το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 20%.

Εναντι της λίρας Αγγλίας το δολάριο υποχώρησε στο 1,9128, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας. Το δολάριο της Αυστραλίας, το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση έναντι του δολαρίου τη χρονιά που πέρασε, κέρδισε ποσοστό 60% για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα επτά ετών. Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα