Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 19:25
UPD:19:32
REUTERS/STRINGER

Φωτογραφία αρχείου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με τις αγορές σε Παρίσι και Φρανκφούρτη να λαμβάνουν ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο και από τα θετικά στοιχεία από τον PMI Γερμανίας. Ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε, καθώς η αγορά παρακολουθούσε με συγκρατημένη ανησυχία τις εξελίξεις με την πτώση του αεροσκάφους στη νότια Γαλλία. 

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,25% στις 7.020 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,93% στις 12.006 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 5.088 μονάδες.

 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 402,67 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες έως και 0,5%.

 

Στο ταμπλό, η Deutsche Lufthansa σημείωσε πτώση 1,8%. Απώλειες 0,9% και για την Airbus Group, μετά τη συντριβή αεροπλάνου τύπου Airbus A320, το οποίο ανήκε στη γερμανική εταιρεία Germanwings, θυγατρική της Lufthansa, στη νότια Γαλλία.

 

Επίσης, η Hennes & Mauritz έχασε 3%, καθώς εκτιμά ότι το ισχυρό δολάριο θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος το τρέχον έτος. Το δολάριο έχει αυξηθεί πάνω από 30% έναντι της σουηδικής κορόνας το προηγούμενο 12μηνο, επηρεάζοντας τα μεγέθη της H&M.

 

Στον αντίποδα, ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε σημαντικά κέρδη, καθώς οι προοπτικές στον απόηχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βελτιώνονται σταδιακά. Η Banco Santander και η Intesa Sanpaolo κέρδισαν πάνω από 1,5% και η Societe Generale βρέθηκε στο +2,5%.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο σύνθετος PMI τον Μάρτιο στη Γερμανία ανήλθε σε υψηλό 8 μηνών, στις 55,3 μονάδες, ενώ αντίθετα, ο αντίστοιχος γαλλικός διαμορφώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών, ήτοι στις 51,7 μονάδες έναντι των 52,2 μονάδων τον Φεβρουάριο.

 

Στηρίξεις στους δείκτες δίνει και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ότι η οικονομία ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους με θετικό πρόσημο, καθώς ο ιδιωτικός τομέας επιταχύνει, η ανεργία σημειώνει πτώση, οι λιανικές πωλήσεις καταγράφουν ραγδαία άνοδο και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα